Chronisch ziek / Zelfinzicht

Zo zie je je beperking als kracht

Zo zie je je beperking als kracht - blog Eefficiënter

Hoe kun je een beperking nu als kracht zien…het is toch vooral erg balen? Een aantal jaren geleden had ik deze zin makkelijk uit kunnen spreken. Ik vond het maar niks dat ik geen controle had over dat m’n lijf ‘niet meewerkte’ en was vooral bezig om zo snel mogelijk beter te worden. Ik vocht tegen wat ik niet kon, dat ik anders was dan m’n leeftijdsgenoten en hoe ik me daardoor voelde.

Nadat het idee was geland, dat dit waarschijnlijk niet weg zou gaan, kwam de drive om er dan het beste van te maken en alles eruit te halen wat erin zit. En jaren van zoeken en dingen testen later kan ik nu zeggen dat mijn beperkingen soms juist m’n kracht zijn.

Waarom een beperking juist een kracht kan zijn

Er is zeker een lijstje te maken met dingen die ik niet of minder goed kan vergeleken met anderen. Het vraagt om doseren, aanpassen en geduld hebben met jezelf. En dat is echt niet altijd makkelijk. Maar ik denk dat ik onderstaande punten zeker niet zo goed voor elkaar zou hebben, als ik geen last had gehad van chronische pijn en vermoeidheid.

Je bent je bewuster van de noodzaak van afwisselen

Een van m’n grootste valkuilen was (en is soms) dat ik alles heel goed wil doen. En dan net zo lang doorga, totdat ik het gevoel heb dat het af is. Maar het gevolg daarvan is dat je steeds hard op het gas trapt en je lijf daarna vol op de rem. En met horten en stoten gaat die ‘auto’ natuurlijk nergens komen.

Afwisseling en doseren is dus heel belangrijk. Door jezelf te begrenzen in hoe lang je iets inspannends doet en daarna ook ontspanning te plannen. Al is het maar 10 minuten zitten met een kop koffie en een boek. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik meer kan doen op een dag en minder vaak ‘uitval’ doordat ik over m’n grenzen ben gegaan.

Talenten ontdekken

Ook ontdekt je talenten waarvan je niet wist dat je ze had. Zoals altijd het meeste proberen te halen uit moeilijke omstandigheden, assertief zijn en oplossingen bedenken, (meestal) positief kunnen blijven ook al voel je je rot en structuur aanbrengen voor jezelf, waar ook het hele gezin baat bij heeft.

Bedenk eens voor jezelf welke talenten je hebt die je misschien niet had gehad zonder je beperking, want het geeft je kracht om dit van jezelf te weten.

Je hebt beter geleerd om grenzen aan te geven

Dit is een lastige, maar als je een beperking hebt móet je vaak wel: grenzen aangeven. Het begint met weten wat je energievreters zijn en hoe belastbaar je bent. En vervolgens goed na te denken voor je ergens ja op zegt. Weegt wat je gaat doen op tegen de gevolgen ervan? Waarschijnlijk ben je hier al beter in geoefend dan menig persoon zonder beperking, want je moet wel. Dat is een belangrijke kracht om te hebben.

Fijne ontmoetingen

In je zoektocht naar antwoorden en manieren om beter met je situatie om te gaan, ontmoet je fijne mensen die dezelfde moeilijkheden hebben. Je kunt tips en ervaringen met elkaar delen, omdat je allebei weet hoe het is. Dat geeft een gevoel van samenhorigheid en dat is heel fijn in een situatie die soms best alleen voelt.

Heb je dit nog niet gevonden? Kijk dan eens naar een patiëntenvereniging of op Facebook. Hier vind je hele fijne groepen met mensen die elkaar steunen en naar elkaar luisteren. Een positieve en prettige groep is bijvoorbeeld de ‘Online Buddies Besloten Community‘ op Facebook.

Je bent jezelf, niet een functie

Wat ook een kracht is, is dat je leert om echt jezelf te zijn. Als je niet meekomt in studeren of werken, dan heb je ook niet een bepaalde ‘status’. Kijk maar eens wat mensen je als eerste vragen als ze je ontmoeten. Vaak is het: “Wie ben je?” en meteen daarna “Wat voor een werk doe je?”

Lang vond ik dit lastig. Ik wist heel goed waarom ik niet kon werken, maar toch voelde het als ‘fout’ en vond ik deze vragen lastig. Maar in de loop van de tijd merkte ik dat ik ook op ander vlak verschil kon maken. Dingen als er echt kunnen zijn voor je kind, zorgen dat thuis alles helemaal geregeld is of lekker koken. Een luisterend oor zijn voor anderen en betrouwbaar zijn.

Dingen die jou jou maken, zijn vaak veel belangrijker dan een werktitel. Dus maak daar gewoon je kracht van!

Wat zijn jouw krachten?

Ik hoop dat je ziet dat je veel krachten en talenten hebt, ondanks én dankzij je beperking. En dat je je waardevol voelt ook al pas je misschien niet in het ‘gebruikelijke’ plaatje. Laat me gerust weten wat je ervan vindt, via de comments of in een mailtje naar: evelien@eeffienter.nl.

Een fijne dag gewenst!
Groetjes Evelien

[mailerlite_form form_id=6]

No Comments

    Leave a Reply