Overzicht & Plannen / Zelfinzicht

WOOP jij al? De 4 stappen die je verder helpen

WOOP - foto van mooie boom door Jen Healy

Ik ben altijd op zoek naar nieuwe, liefst niet te ingewikkelde, manieren om verder te komen. Een handig stappenplan of een aantal vragen die je nieuwe inzichten geven en waardoor je dagelijks leven weer net wat makkelijk wordt. En een tijdje geleden kwam ik WOOP tegen van Gabriele Oettingen.

Wat is WOOP

WOOP is een afkorting voor Wish – Outcome – Obstacle – Plan. In het Nederlands dus: Wens – Resultaat – Obstakel – Plan. Het is een (op wetenschap gebaseerde) strategie die je kunt gebruiken om je wens te vinden en te vervullen, je voorkeuren te bepalen en je gewoonten te veranderen.

Gabriele Oettingen heeft onderzoek gedaan naar positief denken en waar mensen door gemotiveerd worden. En ze is het niet eens met het idee dat als je maar positief denkt je alles kan bereiken. Want met alleen positief denken en dromen ben je er nog niet. De meeste dromers zijn niet altijd ook doeners. En je hebt wel actie nodig om daar te komen waar je wil zijn.

Zo is WOOP ontstaan. Want ze ontdekte dat de obstakels waarvan we denken dat ze ons ervan weerhouden om onze dromen en wensen uit te laten komen, er juist ertoe kunnen leiden dat ze worden vervuld. En met die kennis bedacht ze hier een methode en stappenplan voor.

De verschillende stappen van WOOP

Wish

Tijdens de eerste stap Wens ga je bedenken welke wens je hebt die je graag zou willen vervullen. Deze wens mag best uitdagend voor je zijn, maar het is wel belangrijk dat het ook haalbaar voor je voelt. Kies er meteen ook een tijdsbestek voor, bijvoorbeeld ik wil deze wens binnen 4 weken halen.

Bedenk dan wat je wens is en schrijf hem op in 3 tot 6 woorden. Bijvoorbeeld: Ik merk dat ik moeite heb om “in het moment” te blijven. Als ik thuis iets met m’n kind of partner doe, dan ben ik in m’n hoofd vaak al bezig met wat ik verder nog moet doen. Ik voel me er dan rot over dat ik niet geniet van de tijd samen en me niet goed kan ontspannen.

De wens is dan in 3 – 6 woorden: ik wil in het moment blijven. (Echte verbinding/aanwezigheid)

Outcome

In de volgende stap gaat het om het Resultaat. Je neemt echt even de tijd om je allerbeste resultaat voor te stellen. Doe eventueel je ogen even dicht en beeld je zo goed mogelijk in hoe het voelt als je wens uitgekomen is. En schrijf ook dit weer op in 3-6 woorden.

Als we verder gaan met het voorbeeld, dan is het resultaat misschien: Ik geniet van de tijd samen en ben helemaal aanwezig. Doordat ik mijn to-do’s even parkeer, kan ik ook beter opladen en maak ik me minder zorgen. Hierdoor wordt mijn focus beter en ben ik een fijnere ouder/partner.

En in 3 – 6 woorden: Ik ben rustig, verbonden en aanwezig.

Obstacle

Dan een belangrijk stuk: het voorstellen van je Obstakel. Je bedenkt nu wat jou tegenhoudt om je wens te vervullen. Is het een emotie, een irrationele gedachte of een slechte gewoonte? Neem hier echt even de tijd voor en stel het je zo volledig mogelijk voor.

Schrijf dan je obstakel op in 3-6 woorden. In het voorbeeld: Ik kan moeilijk dingen loslaten en ben bang het niet goed genoeg te doen. Stel dat ik iets vergeet. Het is belangrijk dat ik veel en goed werk aflever.

Hier kun je in het kort van maken: Goed genoeg willen doen en zijn.

Plan

Als laatste kom je dan bij Plan. Wat kun je gaan doen om over je obstakel heen te stappen? Je bedenkt een actie of gedachte die je kan helpen om bij je gewenste resultaat te komen.

Bijvoorbeeld: Als ik merk dat ik weer met andere dingen bezig ben, terwijl ik wil genieten van de tijd met m’n gezin, dan helpt het om me op m’n adem te concentreren. Ik adem even in en uit en bedenk me: “Ik ben nu hier aanwezig, de rest komt later. Het is goed en genoeg zo.”

Je vult daarna deze “Als, dan” in en deze ga je gebruiken:

Als …(jouw obstakel), dan ga ik … (de actie of gedachte die je bedacht hebt als plan).

Dus: Als ik merk dat ik niet volledig aanwezig ben en ga denken over to-do’s, dan haal ik even diep adem en denk ik: “ik ben nu hier aanwezig. Het is goed en genoeg zo.”

Dit plan bekijk je regelmatig even als reminder. En oefening baart kunst, wees niet te streng voor jezelf.

Waar helpt het bij?

Je kunt WOOP voor korte termijn en voor lange termijn wensen gebruiken. En het maakt daarbij niet uit of je wensen klein of groot zijn. Zolang het maar uitdagend én haalbaar blijft en je er echt blij van wordt. Je kunt het toepassen als je gespannen bent of je onrustig voelt en het helpt je om dingen op een rijtje te zetten.

Het kan je helpen bij je gezondheid (gezonder eten, meer bewegen, genoeg rust nemen) en bij je sociale contacten (versterken van je relaties en verminderen van angst). En het kan er zeker voor zorgen dat je beter in balans blijft en meer kan doen met minder moeite. Daarom vond ik het echt de moeite waard om het met je te delen.

Waar vind ik meer tips en informatie?

Wil je er nog meer over lezen en bekijken? Kijk dan eens op de site: https://woopmylife.org/nl/home. Daar vind je interessante video’s en voorbeelden. Ook kun je er een WOOP-kit downloaden: een aantal pdf’s die je helpen om je eigen WOOP’s te gaan uitvoeren.

Ik ben heel benieuwd of WOOP je weer een stapje dichterbij productiviteit in balans kan brengen. Wil je het me laten weten als je dit soort methodes/stappenplannen interessant en nuttig vindt? Dan blijf ik het met je delen 👍.

Fijne dag!
Groetjes Evelien



No Comments

    Leave a Reply