Zelfinzicht

Welke van de 4 Tendencies ben jij?

Welke van de 4 tendencies ben jij? Blog Eefficiënter

De Gehoorzamer, de Vragensteller, de Handhaver of Rebel? En…chocolade. Wat heeft dat nou met elkaar te maken? Na het lezen van deze blog weet je alles over de 4 tendencies en hoe dit je kan helpen om je verwachtingen of goede voornemens uit te laten komen!

De 4 tendencies van Gretchen Rubin

Heb je je wel eens afgevraagd waarom het je wél lukt om je werk op de afgesproken tijd af te hebben, maar het niet lukt om die heerlijke chocoladereep te laten liggen? Misschien ben je wel een Gehoorzamer! 

Gretchen Rubin onderzocht hoe, wanneer en waarom mensen verwachtingen nakomen en ze ontdekte dat we onder te verdelen zijn in 4 types (the 4 Tendencies).

Ik werd er meteen nieuwsgierig van. Want hoewel ik niet vind dat we allemaal “in een hokje gestopt” hoeven te worden, heeft het toch iets interessants en grappigs dat hoe je in elkaar steekt of dingen aanpakt bij een bepaald type past. Ben je intussen ook benieuwd welk type jij bent? Lees dan snel even verder.

Wat zijn de vier Neigingen/Gedragstypes?

Gretchen onderzoekt al jaren het gedrag van mensen. Ze heeft zich gespecialiseerd in de zoektocht naar geluk en heeft hier al verschillende boeken over geschreven, zoals The Happiness project * en Outer order, inner calm. * (Zeker de moeite van het lezen waard!) In haar zoektocht kwam ze erachter dat mensen op 4 verschillende manieren (neigingen/tendencies) kunnen reageren op verwachtingen:

De Gehoorzamer

De Gehoorzamer (the Obliger) is heel goed in het nakomen van verwachtingen van anderen, maar de afspraken met zichzelf vindt ze moeilijker om na te komen. Als Gehoorzamer lever je bijvoorbeeld je werk altijd voor de deadline in, maar die twee keer in de week gaan sporten (of die chocoladereep laten liggen), dat wil steeds maar niet lukken.

Ben je een Gehoorzamer en vind je het lastig om je (eigen) voornemens uit te voeren? Zoek dan naar iemand die je af en toe even herinnert aan je voornemen en die je verantwoordelijk houdt. Een soort Buddy waaraan je kunt vertellen wat je je voorgenomen hebt en die regelmatig vraagt hoe het ervoor staat en je zo kan ondersteunen. Dat kan natuurlijk gezellig met een kopje koffie of thee en wat lekkers. Je moet het wel een beetje leuk maken hè. 😉

De Vragensteller

De Vragensteller (the Questioner) is iemand die iedere vraag en verwachting moeiteloos nakomt, als ze maar weet waaróm en wat het belang ervan is. Als Vragensteller is het geen probleem om bijvoorbeeld geen suiker meer te eten, als er maar een (wetenschappelijke) onderbouwing achter zit waaróm suiker niet gezond voor je is.

Iets doen alleen maar “omdat het zo hoort” of omdat iemand dat zegt, dat is voor een Vragensteller een no-go. Dan gaat ze in de ankers. Ben je een Vragensteller en vind je het moeilijk om je aan je goede voornemen te houden? Schrijf dan eens voor jezelf op waaróm je het wil gaan doen.

Wat is bijvoorbeeld je reden om meer pauzes tussendoor te houden? Is er onderzoek naar gedaan wat de voordelen hiervan zijn en wat kwam daar uit? En wat zijn de ervaringen van anderen met verschillende manieren van pauzes houden? Zorg voor genoeg “bewijs” waarom het belangrijk is om je aan je voornemen te houden, dan zul je zien dat het een stuk makkelijker gaat.

De Handhaver

De Handhaver (the Upholder) voldoet makkelijk aan de voornemens en verwachtingen van zichzelf én die van een ander. Dit type heeft weinig moeite met zich houden aan afspraken. Het vormen van nieuwe goede gewoontes is appeltje eitje, vooral als ze merkt dat het energie en resultaat oplevert.

Waar je als Handhaver wel op moet letten, is dat je niet te ver gaat hierin. Je verliezen in perfectionisme en onbelangrijke details is een valkuil waar je niet in wil trappen. En vergeet ook niet om af en toe te ontspannen. Je leven is geen to-do-lijstje! 😉

De Rebel

De Rebel (the Rebel) hecht weinig waarde aan verwachtingen van zichzelf en anderen. Ze is een beetje allergisch voor alles wat moet en komt daar vooral van in opstand. Alleen wanneer iets noodzakelijk is om te overleven (bijvoorbeeld werken om de rekeningen te kunnen betalen) of wanneer ze ergens een passie voor heeft, dan zal een Rebel het belangrijk vinden om te voldoen aan verwachtingen.

Als je een Rebel bent, is het belangrijk om je te identificeren met je doel. Herhaal regelmatig voor jezelf: “ik ben sportief” als je wekelijks wil gaan sporten. Rebellen zijn vaak mensen die zich vol passie voor een goed doel inzetten of een eigen onderneming hebben.

Wat heb je er nu aan om dit te weten

Als je eenmaal weet welk type je bent en welk type de mensen om je heen zijn, dan kun je daar je voordeel uit halen. Je weet dan wat jij nodig hebt om te kunnen voldoen aan je eigen verwachtingen en die van een ander. En daarmee kun je het beste uit jezelf halen.

Heb je een buddy nodig om je aan je voornemens te houden of is het belangrijk dat je eerst al je vragen beantwoordt? Wil je vooral je eigen ding kunnen doen zonder bemoeienis of mag je wel iets milder voor jezelf zijn en wat minder voornemens hebben?

Bij de mensen om je heen ga je ook opmerken welk type zij zijn (alleen dat proberen te raden is al leuk) en je kan daar dan makkelijker op inspelen, bijvoorbeeld in een samenwerking. 

Of je die reep chocolade dan ook makkelijker kan laten liggen? I don’t know, maar misschien moeten we dat ook gewoon niet willen, haha.

Wil je hier nog meer over lezen? Kijk dan eens op: https://quiz.gretchenrubin.com/ Je vindt hier de quiz om uit te vinden welk type jij bent en er is ook meer informatie over dit onderwerp en haar geluksprojecten te lezen. En kijk hier als je liever een filmpje kijkt, waarin deze types uitgelegd worden.

Ik ben heel benieuwd welke tendency jij blijkt te zijn en of dit weten verschil voor je maakt! Laat je het me weten in de reacties?

Fijne dag!
Evelien


(Deze blog is in dec 2020 al verschenen en heb ik geüpdatet. *Dit is een affiliate link).)

No Comments

    Leave a Reply