Zelfinzicht

Welke van de 4 Tendencies ben jij?

4 Tendencies volgens Gretchen Rubin. Types op letterbord

De gehoorzamer, de vragensteller, de handhaver of rebel? En vergeet niet…chocolade 🍫. Wat heeft dit alles nou met elkaar te maken? Na het lezen van deze blog weet je alles over de 4 tendencies en wat dat voor jou duidelijk maakt!

De 4 tendencies van Gretchen Rubin

Heb je je wel eens afgevraagd waarom het je wél lukt om je werk op de afgesproken tijd af te hebben, maar het niet lukt om die heerlijke chocoladereep te laten liggen? Gretchen Rubin onderzocht hoe, wanneer en waarom mensen verwachtingen nakomen en ze ontdekte dat we onder te verdelen zijn in 4 types (the 4 Tendencies).

Ik werd er meteen nieuwsgierig van. Want hoewel ik niet hou van “in hokjes stoppen” heeft het toch ook altijd iets grappigs en interessants als er een naam is voor hoe je in elkaar steekt of dingen aanpakt. 😁 Ben jij intussen ook benieuwd welk type je bent? Lees dan snel even verder.

Wat zijn de vier Neigingen/Gedragstypes?

Gretchen Rubin onderzoekt al jaren het gedrag van mensen. Ze heeft zich gespecialiseerd in de zoektocht naar geluk en heeft hier al verschillende boeken over geschreven, zoals the Happiness project en Outer order, inner calm. (Zeker de moeite van het lezen waard!) In haar zoektocht kwam ze erachter dat mensen op 4 verschillende manieren (neigingen/tendencies) kunnen reageren op verwachtingen:

De Gehoorzamer

De Gehoorzamer (the Obliger) is heel goed in het nakomen van verwachtingen van anderen, maar de afspraken met zichzelf vindt hij of zij moeilijker om na te komen. Als Gehoorzamer lever je bijvoorbeeld je werk altijd voor de deadline in, maar die twee keer in de week gaan sporten, wil steeds maar niet lukken.

Ben je een Gehoorzamer en vind je het lastig om je (eigen) voornemens uit te voeren? Zoek dan naar iemand die je af en toe even herinnert aan je voornemen en je verantwoordelijk houdt. Een soort Buddy waaraan je kunt vertellen wat je je voorgenomen hebt en die regelmatig vraagt hoe het ermee staat en je ondersteunt. Dat kan natuurlijk gezellig met een kopje koffie of thee en wat lekkers. Je moet het wel een beetje leuk maken hè 😁.

De Vragensteller

De Vragensteller (the Questioner) is iemand die iedere vraag en verwachting moeiteloos nakomt, als hij of zij maar weet waaróm en wat het belang ervan is. Als Vragensteller is het geen probleem om geen suiker meer te eten, als er maar een (wetenschappelijke) onderbouwing achter zit waaróm suiker niet gezond voor je is. Iets doen alleen maar “omdat het zo hoort” of omdat iemand dat zegt, dat is voor jou als Vragensteller een no-go. Dan ga je in de ankers.

Ben je een Vragensteller en vind je het moeilijk om je goede voornemen te vervullen? Schrijf dan eens voor jezelf op waaróm je het wil gaan doen. Is er onderzoek naar gedaan? En wat zijn de ervaringen van anderen? Zorg voor genoeg “bewijs” zodat je vol vertrouwen voor je voornemen gaat.

De Handhaver

De Handhaver (the Upholder) voldoet makkelijk aan de voornemens en verwachtingen van zichzelf én die van de ander. Dit type heeft weinig moeite met zich houden aan afspraken. Het vormen van nieuwe goede gewoontes is appeltje eitje, vooral als je merkt dat het energie en resultaat oplevert.

Waar je als Handhaver wel op moeten letten is dat je niet te ver gaat hierin. Je verliezen in perfectionisme en onbelangrijke details is een valkuil waar je niet in wil trappen. En vergeet ook niet af en toe te ontspannen. Je leven is geen to-do-lijstje 😉.

De Rebel

De Rebel (the Rebel) hecht weinig waarde aan verwachtingen van zichzelf en anderen. Als Rebel ben je een beetje allergisch voor alles wat moet en kom je daarvan in opstand. Alleen als iets noodzakelijk is om te overleven (bijvoorbeeld werken om de rekeningen te kunnen betalen) of als je er een passie voor hebt, zal voldoen aan verwachtingen belangrijk voor je zijn.

Als je een Rebel bent, is het belangrijk om je te identificeren met je doel. Herhaal regelmatig voor jezelf: “ik ben sportief” als je wekelijks wil gaan sporten. Rebellen zijn vaak mensen die zich vol passie voor een goed doel inzetten of een eigen onderneming hebben.

Wat heb je er nu aan om dit te weten

Als je eenmaal weet welk type je bent en welk type de mensen om je heen zijn, kun je daar je voordeel uit halen. Je weet dan namelijk welke gewoontes voor je werken en wat jij nodig hebt om te kunnen voldoen aan je eigen verwachtingen en die van een ander. En daarmee hoe je het beste uit jezelf haalt. En daar doen we het voor 😁🍋.

Bij de mensen om je heen zie je beter wat zij nodig hebben en kun je daar op inspelen. En het is ook gewoon heel leuk om te proberen te raden welk type iemand is. Of je die reep chocolade dan ook makkelijker kunt laten liggen? I don’t know, maar misschien moeten we dat ook gewoon niet willen, haha.

Wil je hier nog meer over lezen? Kijk dan eens op: https://quiz.gretchenrubin.com/ Je vindt hier de quiz om uit te vinden welk type jij bent en ook meer informatie over dit onderwerp en haar geluksprojecten. Als je liever een filmpje kijkt, waarin deze types uitgelegd worden, kijk dan eens op: https://www.youtube.com/watch?v=QmpWW-KibOo

Ik ben heel benieuwd welke tendency jij blijkt te zijn en of dit weten iets uitmaakt voor je! Laat je het me weten in de reacties?

Fijne dag!
Evelien

No Comments

    Leave a Reply