Als ik het heb over productiviteit of productief werken, welke gedachten komen er dan meteen bij jou op? Waarschijnlijk heb je allemaal overtuigingen over wat productiviteit is en hoe het er met jouw productief werken voor staat.
Heb je er wel eens over nagedacht wanneer jij vindt dat je productief bezig bent en aan welke voorwaarden dit moet voldoen? Haal je deze voorwaarden ook? En waarom vind je het wel of niet belangrijk om altijd maar productief bezig te zijn? Heb je steeds last van een knagend gevoel dat je eigenlijk meer zou moeten doen?
Belemmerende overtuigingen over productiviteit
Er is een hele lijst met niet helpende overtuigingen te bedenken en ze zijn op te splitsen in 2 soorten: overtuigingen over waarom productief werken voor jou niet kan werken en het niet bij je past en overtuigingen waarom jij niet productief kan zijn, omdat je de lat heel hoog legt.
Productief zijn werkt niet voor mij
Sommige mensen houden van nature van plannen, organiseren en structuur. (That’s me, haha) Als je niet zo’n type bent, kun je de overtuiging hebben dat productiviteit niet voor jou is weggelegd. Je ziet niet in hoe je creatief kunt zijn en met jouw, soms een tikkeltje chaotische, hoofd en karakter, toch de rust en overzicht kan creëren om lekker te kunnen werken. Dit zijn dan overtuigingen die je kan hebben:
- Mijn werk en m’n leven zijn veel te chaotisch en onvoorspelbaar om productief te werken en een goed systeem te hebben
- Als ik te productief ga werken, moet ik 2 keer zoveel doen op een dag en dat houd ik nooit vol
- Je kan niet creatief zijn én volgens een productief systeem werken. Dat verpest je creatieve ideeën
- Ik werk beter met een beetje stress of een naderende deadline. Als ik te georganiseerd ben, dan mis ik dat gevoel
- Mensen zijn van nature productief of niet. Ik ben dat nu eenmaal niet
Ik ben lang niet zo productief als ik zou willen
Als je het idee hebt dat je pas goed bezig bent als je hele dag ingekaderd is en je van de ene actie in de andere moet rollen zonder pauze, dan leg je waarschijnlijk de lat van productief werken veel te hoog. Je hebt allemaal overtuigingen die je voorhouden dat het nooit goed genoeg is of dat je niet kan voldoen aan wat productief zijn voor jou betekent. Misschien herken je wel een paar van deze gedachten:
- Als je iets doet, doe het dan goed
- Pas als ik iets met een goed resultaat kan afronden, dan kan ik het loslaten en voel ik rust
- Ik heb nooit genoeg tijd om alles te doen wat ik wil doen
- Ik kan dit niet
- Ik ben hier veel te chaotisch voor
- Het kost me veel te veel moeite
- Ik moet altijd knallen en tot in de late uurtjes doorgaan, anders doe ik niet genoeg
- Rusten en pauze houden is lui. Die tijd kun je veel beter gebruiken
Zo pak je je belemmerende overtuigingen aan
Zo, dat was een hele lijst met belemmerende overtuigingen over productiviteit die je kan hebben. Waarschijnlijk kon je er al een paar afvinken. Maar misschien kun je er zelf ook nog een aantal bedenken. Schrijf ze eens op wanneer je ze opmerkt gedurende je dag.
Overtuigingen zijn ideeën die je hebt over jezelf en over de werkelijkheid. Maar het zijn geen feiten, al voelt dat soms wel zo. Het is niet de waarheid, maar hoe jij iets ervaart.
Confirmation bias
En gek genoeg gaan we vaak ook zoeken naar een bevestiging van deze overtuigingen. Confirmation bias wordt dat genoemd, met andere woorden: voorkeur voor bevestiging. Doordat je je aandacht erop richt, lijk je bevestiging te krijgen over je ideeën. ‘Zie je wel dat ik dingen nooit afkrijg’. ‘Ik zei toch dat ik niet goed ben in plannen’.
Gelukkig kun je dit ook in je voordeel gebruiken. Door je focus te veranderen, kun je jouw waarneming ook veranderen. Dit ken je vast wel van de uitspraak ‘wat je aandacht geeft, groeit’. Ga hiervoor op zoek naar voorbeelden die het tegendeel van je overtuigingen bewijzen.
Onderzoek je overtuiging
Maar hoe doe je dit dan? Met een aantal stappen kun je je belemmerende overtuigingen (over productiviteit) ombuigen:
- Merk het op als er een belemmerende overtuiging in je opkomt
- Vraag jezelf: ‘Is dit eigenlijk wel waar?’
- Vraag dan: ‘Helpt deze overtuiging me verder?’
- Bedenk nu een helpende gedachte om je belemmerende overtuiging te vervangen.
Een voorbeeld:
‘Pff, een planning maken om productief te werken kost zoveel tijd, die heb ik niet hoor!’
Is dit eigenlijk wel waar? Heb ik het al eens geprobeerd? En zou er niet een snelle manier voor zijn die ik kan gebruiken?
Helpt deze overtuiging me verder? Nee, want als ik niks wil proberen, verandert er ook niks. En als ik al zo weinig tijd heb, is het handig dat ik hier iets aan doe. Ik kan het op z’n minst proberen.
Een helpende gedachte kan zijn: Als ik elke week een uurtje besteed aan plannen, kan ik m’n dagen rustiger en efficiënter gebruiken en weet ik precies waar ik aan toe ben. Dit zorgt ervoor dat ik productief kan zijn, zonder dat het me veel tijd kost.
Productiviteit in balans
Je doel dat je wil bereiken met het ombuigen van je overtuigingen is rust creëren. Zorgen dat die stemmetjes in je hoofd je gaan helpen in plaats van tegenwerken. Het doel is niet om zoveel mogelijk taken af te strepen in zo min mogelijk tijd, maar om positieve en helpende gedachten te hebben over hoe jij zo prettig en efficiënt mogelijk kan werken. Productiviteit in balans dus!
Ik ben heel benieuwd wat jou meest belemmerende overtuiging is als het aankomt op productiviteit. Weet je al een helpende gedachte die je hier tegenover kunt zetten? Ik denk graag met je mee!
No Comments