Chronisch ziek / Zelfinzicht

Wat je wil en wat je kan in balans

Wat je wil en wat je kan in balans

Een van de lastigste dingen van chronische pijn en vermoeidheid vind ik dat je hoofd en je lijf zo lastig op 1 lijn te krijgen zijn. In je hoofd kun je zo een hele waslijst bedenken aan activiteiten die je zou willen doen of kunnen, maar steeds moet je weer realistisch zijn: is het ook lichamelijk haalbaar?

Zo heb ik er zelf al heel wat jaren opzitten van uittesten, hulp zoeken en maar weer proberen. En van steeds een beetje meer accepteren dat ik niet álles kan. Ook niet als ik heel gemotiveerd ben en echt m’n best doe. Dat is zeker niet altijd makkelijk, maar ik heb gelukkig wel manieren ontdekt om er beter mee om te gaan. Ik hoop dat je er ook iets aan hebt!

Wat wil en kan ik

Deze staat op 1 en dat is niet voor niks. Jezelf leren kennen is zo belangrijk! Wat vind je fijn, waar haal je voldoening uit, hoe reageer je op je klachten en kun je hier iets in veranderen? Wat is jouw draagkracht en draaglast en is dit goed in evenwicht? En wat is voor jou het allerbelangrijkste? Als je keuzes moet maken, omdat je niet alles kan, is het belangrijk om hier voorrang aan te geven. Je wil dat wat je wél doet ook is wat je het allerbelangrijkste vindt.

Voor mij is dat zorgen dat het thuis op rolletjes loopt en dat het goed gaat met onze zoon, mijn man en mezelf. Dat staat op 1 en krijgt al m’n energie. Daarnaast wil ik graag blijven groeien en ben ik dus vaak aan het leren of nieuwe dingen aan het uitproberen. Deze site is daaruit ontstaan. Ik hoop ook weer aan het werk te kunnen, na een hele tijd uit de running te zijn geweest, maar dit zal nooit ten koste gaan van thuis en m’n gezondheid.

Kijken naar de vooruitgang

Soms is wat je wil en wat je kan ook uit balans, omdat je verwachtingen erg hoog liggen. Je ziet wat mensen om je heen doen en je denkt dat je daar ook aan moet voldoen. De druk kan dan erg hoog worden en je kunt het gevoel krijgen er nog lang niet te zijn.

Kijk op zo’n moment eens naar waar je eerst stond en wat je al bereikt hebt. Leg de focus dus op wat allemaal wél al gelukt is. Waarschijnlijk zit je er nu al heel anders bij dan 2, 5 of 10 jaar geleden. Dit beseffen helpt om meer tevreden te zijn en het is een goede opsteker voor jezelf.

Activiteiten op een andere manier doen

Als wat je hoofd wil in jouw situatie niet haalbaar is, kun je kijken of je het op een andere manier wel kunt bereiken. Misschien kun je geen marathon lopen of een aantal dagen per week op een kantoor werken.

Kijk dan eens naar wat het is van deze doelen dat je belangrijk en fijn vindt. Een marathon wil je misschien lopen vanwege de uitdaging, om sportief bezig te zijn en aan een evenement deel te nemen. Bedenk dan hoe je toch kan sporten op een manier die bij jou past en waarbij je deze punten ook vindt.

Misschien kun je wel gaan wandelen in een groep en haal je je uitdaging uit steeds een beetje verder kunnen lopen of nieuwe gebieden te leren kennen.

Als het niet lukt om op kantoor te werken, is het ’t onderzoeken waard waaróm je dat zou willen. Mis je collega’s of uitdaging, maak je jezelf graag nuttig of wil je financieel bijdragen? En hoe zou je de dingen die je mist op een andere manier wel kunnen krijgen?

Inzicht hebben in jouw ideale week

Wat voor mij ook meer duidelijkheid en begrip voor mezelf heeft gegeven, is het kijken naar mijn ideale week. Hoe zit het met mijn energie en belastbaarheid en hoe kan ik door goed plannen, zoveel mogelijk doen van wat ik belangrijk vind?

Wat is de beste manier van het verdelen van inspanning en ontspanning en hoeveel tijd en energie heb ik dan om aan de verschillende verantwoordelijkheden en ontspanning te besteden? Hierdoor weet ik wat haalbaar is en kan ik het sneller loslaten als iets hier niet bij blijkt te passen. Ik werk mezelf daardoor niet meer zo snel over de kop.

Uit je hoofd en in je lijf

Wat ook belangrijk is, en voor mij altijd een lastige, is om uit je hoofd te komen en je lijf meer te voelen. Ik ben zo gewend om alles rationeel te bekijken, een oplossing te bedenken en te gáán. Het voelt soms alsof dat lijf er alleen maar is, omdat je hoofd anders zo gek rond zou zweven, haha.

Maar het nadeel daarvan is dat je zo signalen van je lijf mist. Vroege waarschuwingen dat je rust nodig hebt, je jezelf aan het overbelasten bent of andere kleine seintjes die je lichaam je kan geven. Bewust tijd vrij maken voor een warme douche, een massage, iets met je handen maken (creatief), een bodyscan (meditatie) of yoga-oefeningen doen kan erg helpend zijn om die balans tussen je hoofd en je lijf weer goed te krijgen.

Wat wil en kan jij

Wat is jouw grootste valkuil in het vinden van balans tussen je hoofd en je lijf? En wat ga je als eerste doen om wat je wil en wat je kan beter bij elkaar aan te laten sluiten? Stuur me gerust een mailtje als je er niet uitkomt en je wat tips kunt gebruiken. Ik denk graag met je mee.

Fijne dag!
Evelien

No Comments

    Leave a Reply