Zelfinzicht

Meer duidelijkheid: van denken naar doen

Van denken naar doen - blog Eefficiënter

Ben jij ook zo goed in afwegen, voorbereiden, informatie verzamelen, het nog eens op een afstandje bekijken en dan tóch nog even wachten tot je meer zekerheid hebt? Zwaar vermoeiend soms, vind je ook niet? En het meest vervelend hieraan is dat de duidelijkheid en de antwoorden die je zoekt, pas tevoorschijn komen als je gaat doen in plaats van denken.

Waarom je blijft hangen in denken

Het kan een mooie en nuttige eigenschap zijn: verstandig zijn en alles goed afwegen. Niet te veel risico’s willen nemen en weloverwogen stappen zetten. Maar het kan je ook mateloos in de weg zitten.

En het kan verschillende oorzaken hebben:

 • Perfectionisme, waardoor je pas actie gaat ondernemen als je zeker weet dat wat je doet ook een succes wordt.
 • Je kan je gedachten moeilijk stil zetten, waardoor er steeds weer iets te binnen schiet wat een mogelijk probleem zou kunnen zijn of dat nog uitgezocht moet worden, omdat je nog niet alle informatie hebt.
 • Het voelt alsof je nog controle hebt over de situatie als je nog in de denkfase zit. Daarna wordt het meer onzeker wat er komen gaat. Kan je het aan en wat vind je er dan van? Dit voelt spannend.
 • Je mist het overzicht over de stappen die er komen zodra je gestart bent met doen. Vooral als je al druk bent en weinig overzicht hebt in je werk- en privéleven is dit een puntje.

Waarom doen vaak beter is dan denken

Als je duidelijkheid wil creëren over welke stap het beste is om te zetten, wat je nu écht wil en hoe je dit kan bereiken, dan werkt doen (bijna altijd) beter dan denken.

Niet dat je je zomaar ergens in moet storten en meteen spannende knopen moet doorhakken (zoals het verkopen van je huis of het stoppen met je werk), maar kleine stapjes in de goede richting. Door te doen ga je pas ervaren wat werkt. Waar voel je je goed bij? Wat heb je (nog) nodig? Is de richting die je ingegaan bent de juiste? Door te doen krijg je meer inzichten en ervaringen en ga je steeds beter ontdekken wat de beste volgende actie is.

En blijkt dit niet de juiste actie te zijn, dan is er geen man (of vrouw 😁) overboord. Je bent namelijk weer iets dichter bij een actie die wél werkt. Je past wat je doet gewoon aan en gaat weer verder. Zie jezelf als een onderzoeker en student in plaats van een geleerde die alle wijsheid op zak moet hebben voor er actie ondernomen kan worden.

En dit is ook zeker een reminder voor mezelf. Het is niet makkelijk om stappen te zetten in een richting die heel spannend voelt en het denken daarbij meer los te laten. Maar uiteindelijk is het het waard!

Aan de slag

Waar loop jij steeds over in cirkeltjes te denken en welke kleine stap ga je nú doen? Gebruik eventueel dit stappenplan om in actie te komen:

 1. Wat wil je graag bereiken? Neem een leeg vel en schrijf alles op wat in je opkomt. Wil je bijvoorbeeld een nieuwe website bouwen, een ander aanbod van diensten lanceren of een nieuw systeem in je administratie invoeren waardoor je werk soepeler gaat?
 2. Schrijf op wat je nu tegenhoudt. Gooi het even goed op papier, zodat het uit je hoofd is. Daarna ga je dit stuk loslaten.
 3. Wat is de eerstvolgende logische en kleine stap? Bedenk nu wat de eerstvolgende logische en vooral kleine stap is. Voor het andere aanbod van je diensten kan dat een brainstormsessie zijn over welke diensten je aanspreken of een afspraak maken met een professional die je hierin tips kan geven.
  Voor het nieuwe systeem van je administratie kun je denken aan contact opnemen met een Virtual Assistant om je dit uit handen kan nemen of een Google-sessie doen met zoekwoorden die omschrijven welk systeem je nodig hebt.
 4. En nu doen! Maak meteen tijd voor deze kleine stap en ga het doen of plan er direct tijd voor in je agenda, zodat deze afspraak met jezelf staat. En blijf in actie. Na deze kleine stap bekijk je weer hoe je je hierbij voelde en wat de beste volgende stap is.

  Wil je hierover brainstormen of kun je net dat stukje accountability of een steuntje in de rug gebruiken om van denken te gaan doen? Stuur me dan gerust een mailtje of een dm op Instagram.

  Veel succes!
  Groetjes Evelien

No Comments

  Leave a Reply