De ene dag sta je op en heb je het gevoel de wereld aan te kunnen (nou ja, af en toe dan), de andere dag voelt het alsof je in je slaap een marathon gerend hebt en daarna nog je hele huis gepoetst. Je staat al 5-0 achter en je dag moet nog beginnen. Onvoorspelbare lichamelijke klachten kunnen erg vervelend zijn.
Een hoop emoties
Als je klachten, zoals pijn en vermoeidheid, zo onvoorspelbaar zijn, kan dat een hoop emoties oproepen. Je kunt het gevoel krijgen dat je lijf niet te vertrouwen is. Het kan je onzeker maken en ervoor zorgen dat je bepaalde activiteiten gaat mijden uit angst dat je je klachten erger maakt.
Ook kan het leiden tot onbegrip van anderen. Want gisteren kon je nog een hele dag op pad. Waarom kan je dan vandaag niet gewoon de boodschappen doen of met een vriendin afspreken? Hierdoor kun je het gevoel krijgen dat je alles moet uitleggen en verantwoorden naar anderen.
Maar als je zelf al niet snapt waarom je klachten zo grillig zijn en je daar best boos en verdrietig van kan worden, dan is het al helemaal lastig om dat aan een ander uit te leggen. En daarbij is het ook moeilijk om te zien dat anderen wel gewoon alles kunnen en jij overal bij na moet denken.
Zoeken naar oorzaak van onvoorspelbare klachten
Ik ben lang bezig geweest met het zoeken naar een oorzaak en een oplossing voor mijn chronische pijn en vermoeidheid. Als ik maar goed genoeg onderzoek zou doen en hard genoeg zou werken, dan zouden die klachten vast wel op te lossen zijn toch?
Ik probeerde een hele rits verschillende behandelingen, keek naar wat ik deed op een dag en probeerde hier verbanden in te zien (wanneer werd de pijn erger), lette op m’n eten en ging bepaalde dingen laten, omdat ik bang was dat mijn klachten anders erger zouden worden.
Je komt dat in een neerwaartse spiraal terecht van steeds harder vechten en steeds verder achteruit gaan. En dat voelt zo tegenstrijdig! Want je doet zo je best om je klachten te verbeteren, waarom gebeurt er dan niks?! Het keerpunt kwam toen ik m’n pijn en vermoeidheid als een feit ging zien.
Wat kun je wél doen bij onvoorspelbare klachten
Als je je klachten als een feit gaat zien, dan kan het stukje verzetten ertegen voor een groot deel wegvallen en dat scheelt je veel energie. Die kun je nu dus voor andere dingen gebruiken. Je geeft niet toe en je legt je er niet bij neer, je gaat er alleen op een betere, constructievere manier mee om. Je neemt zelf de regie.
De “goede-dag-valkuil”
Kijk daarbij ook eens naar of je vaak in de “goede-dag-valkuil” trapt. Daarbij ga je op een “goede” dag vol gas (over je grenzen), om vervolgens op een “slechte” dag teveel te rusten. Dit zorgt voor een verergering van je klachten, want door deze pieken en dalen krijgt je lichaam niet de beweging én de ontspanning die het nodig heeft.
Doseren is bij lichamelijke klachten dus extra belangrijk. En gelukkig kun je dat leren 🙂 Het is een kwestie van vaak uitproberen en noteren wat er gebeurt. Wat leer je hiervan en hoe kun je het de volgende keer anders aanpakken? Na een tijdje weet je precies wat voor jou gemiddeld haalbaar is en kun je de “slechte” dagen beter opvangen. Time blocking of het maken van een ideale dag- of weekplanning kan hierbij helpend zijn.
Je planning aanpassen
Zorg er ook voor dat je planning zo flexibel mogelijk is. Ontdek hoeveel je gemiddeld aankan op een dag (bijvoorbeeld door energiemanagement) en ga hier iets onder zitten bij het plannen van je week. Zorg dat er wat plekken openblijven in je agenda, zodat je nog kan schuiven als je onverwachts teveel last hebt van je pijn of vermoeidheid.
Ben open over je klachten
Het is een voor- en een nadeel dat mensen niet altijd aan je kunnen zien hoe het lichamelijk met je gaat. Probeer er daarom zo open mogelijk over te zijn tegen de mensen die belangrijk voor je zijn. Het hoeft echt geen klaagzang te zijn (daar worden jullie allebei niet gelukkig van), maar een simpel: “vandaag heb ik een slechte dag” of “Helaas lukt dat vandaag niet, zullen we een andere dag afspreken” kan al voldoende zijn. En als iemand dan hulp aanbiedt, kijk of je die kan en wil accepteren. Dat scheelt ook alweer!
Kijk eens naar wat wel lukt
We zijn vaak geneigd om vooral te kijken naar wat niet kan en daar dan teleurgesteld over te zijn. Maar het is heel fijn om ook regelmatig even stil te staan bij wat wél lukt en waar je blij mee bent.
Ik schrijf elke dag minstens 3 dingen op waar ik dankbaar of blij om ben. En ook dingen waar ik trots op ben dat het gelukt is. (hoe klein dan ook!) Ook op een moeilijke dag is het mogelijk om 3 dingen te bedenken waar je dankbaar voor bent. Een fijn en veilig huis, het zonnetje dat lekker schijnt of de leuke serie die je ontdekt hebt. Doordat je hier mee bezig bent, ga je vanzelf in je dag opletten op momenten die je ’s avonds op wil schrijven. Je aandacht wordt dus eerder naar positieve dingen getrokken.
Dat waren een aantal tips om beter om te gaan met je onvoorspelbare klachten. Zit er iets tussen dat jij wil gaan gebruiken? Of heb je uit eigen ervaring nog een fijne tip om hieraan toe te voegen? Ik zou het leuk vinden als je het me via de mail of hieronder in de comments wil laten weten!
Fijne dag!
Evelien
No Comments