Productief & Efficiënt / Zelfinzicht

Meer doen met minder moeite, wat betekent dat voor jou?

Meer doen minder moeite - hordes

Meer doen met minder moeite. Voor mij erg belangrijk, maar waarschijnlijk niet op een manier die je zou verwachten.

Want het gaat mij er niet om dat ik elke dag maar meer werk kan verzetten. Of dat mijn planning zó optimaal in elkaar zit, dat er geen tijd “lekt” en ik continu 100% productief bezig ben. Ik wil (en kan) niet meedoen aan die ratrace van alsmaar meer en beter.

Grenzen

En ik denk ook niet dat het gezond is. Want of je nu wel of niet een beperking (uitdaging! 🍋😁) hebt, er zijn grenzen aan de hoeveelheid werk en stress die je aankan. Het is steeds balanceren tussen genieten van wat je doet, je productief voelen en trots zijn op wat je voor elkaar krijgt aan de ene kant en luisteren naar je lijf, je grenzen en je omgeving aan de andere kant.

En het is niet altijd makkelijk om je bewust te blijven van die grens en te doen wat voor jou goed is. Want let maar eens op: in een gesprek is het eerste dat mensen je vragen vaak: “Wat doe je?”. Niet “Wie ben je?” of “Wat vind je leuk?”, nee het gaat vooral om wat je dóet. En bij sommigen is het dan ook erg belangrijk of je daar wel genoeg mee verdient 😁. Het heeft voor mij lang geduurd voordat ik dit een beetje los kon laten en kon accepteren dat ik goed ben zoals ben, ook al doe en kan ik niet wat “verwacht” wordt.

En dat is eigenlijk best zonde, want door het alsmaar willen voldoen aan die verwachtingen en maar blijven pushen om evenveel te kunnen als een ander, heb ik mezelf een aantal keer behoorlijk over de kop gewerkt. Met als gevolg veel pijn en vermoeidheid en een rotgevoel omdat je helemaal niks meer kan. Niet goed voor je zelfvertrouwen. 😊

Meer doen

Meer doen met minder moeite betekent dus voor mij vooral alles kunnen halen uit je mogelijkheden, maar wel rekening houdend met wat je nodig hebt om in balans te blijven. (Productiviteit in balans)

Bijvoorbeeld dat ik door het slim indelen van mijn tijd en het goed afwisselen van inspanning en ontspanning, weer net wat meer kan doen op een dag. Meer van wat ik belangrijk vind en waarmee ik een bijdrage kan leveren, maar wel op een manier die me goed afgaat. Dat ik het huishouden kan doen, er voor m’n gezin kan zijn en mezelf kan blijven ontwikkelen. En dan misschien niet met zevenmijlslaarzen, maar meer als een dansje: 2 stappen naar voren en eentje terug.

Informatie verslinden

Daarbij maak ik veel gebruik van mijn grote interesse in productiviteit, timemanagement, plannen, overzicht en structuur krijgen. Want ook al zijn de meeste boeken, YouTube video’s en TedTalks hierover gemaakt voor “gezonde” mensen, er is zeker een hoop bruikbaars uit te halen. Een hoop tips en tools die je kunt gebruiken om datgene dat je kúnt doen zo efficiënt en fijn mogelijk te doen. Zo hou je met elke bruikbare tip en methode weer net wat meer tijd en energie over voor wat jij belangrijk vindt.

En wat ik tot nu toe geleerd heb en wat me veel extra mogelijkheden heeft gegeven, deel ik hier graag met jou. Want ik gun jou ook die productiviteit in balans en dat je tevreden kan zijn met wat je doet en hoe je het doet.

Herkenning en mogelijkheden

Ik hoop dat mensen in eenzelfde situatie hier herkenning in kunnen vinden, want dat heb ik zelf best wel gemist. En dat je, als je niet beperkt bent, hier ook iets uit kan halen. Want er wordt een hoop van ons verwacht in het dagelijks leven, dus alles wat ik het je makkelijker kan maken, daar ben ik blij mee!

Waar loop jij het meest tegenaan? Voel je de druk van het moeten presteren of ergens aan voldoen? En is het makkelijk voor je om je balans te bewaren? Ik hoor graag van je! Dat kan hieronder in de reacties, maar je kunt me ook gerust een mailtje sturen via deze link.

Groetjes Evelien

2 Comments

 • Anne
  4 maart 2021 at 10:29

  Leuke blogs Eef! Ik wil vooral al die leuke dingen doen omdat ik er van geniet, maar te veel doen zorgt voor uitputting. Balans balans 🤗 Minder doen zorgt voor meer energie zodat ik uiteindelijk meer kan doen.

  Reply
  • Evelien
   4 maart 2021 at 13:37

   Dank je wel Anne! Heel herkenbaar 🤗 en mooi omschreven die laatste zin! Niet altijd makkelijk, maar het brengt je uiteindelijk wel het verst.

   Reply

Leave a Reply