Zelfinzicht

Kernwaarden als de beste richtingaanwijzer

Kernwaarden - foto van een wegwijzer (verkeersbord)

Als je niet weet waar je heen wilt, kom je er nooit

Om echt productief en in balans te zijn, is er 1 ding het allerbelangrijkst, namelijk weten wat jij écht belangrijk vindt, waar je voor staat en wat je wilt bereiken. Dat klinkt heel logisch, maar het zal je verbazen hoeveel mensen maar “gewoon iets doen”. Elke dag doormodderen en de dingen doen die ze tegenkomen, maar daarbij geen doel, richting of planning hebben.

Als je dat niet erg vindt en tevreden bent met je hoe je je dagen doorbrengt, is dat natuurlijk geen enkel probleem. Zelf merkte ik dat het steeds aan me bleef knagen: Wat wil ik nu eigenlijk, wat kan ik (rekening houdend met mijn beperkingen) en hoe bereik ik dat?

Wat zijn kernwaarden

Toen ik ernaar ging zoeken, lang leve Google, kwam ik steeds op kernwaarden uit. Dat klonk enorm saai en alsof je jezelf in een hokje moet stoppen, maar ik gaf het toch maar een kans. En aangezien ik dol ben op lijstjes en testjes, zat ik meteen goed. Ik vond een flinke lijst met kernwaarden om uit te kiezen. Eigenlijk zijn het woorden die je drijfveren uitdrukken. Waar sta je voor als persoon, wat vind je belangrijk, wat maakt je trots en gelukkig als je ermee bezig bent. Het bepaalt je gedrag en je houding, het “waarom” van dingen die je doet.

Het gaat dan om waarden als: betrokkenheid, groei, naastenliefde, respect, schoonheid, speelsheid, humor, geld, discipline en ga zo maar door. Door te weten welke van deze kernwaarden het allerbelangrijkste voor jou zijn, weet je ook beter waar je je op moet richten en kun je stress voorkomen.

Als jij bijvoorbeeld humor en betrokkenheid hele belangrijke waarden vindt en je zit de hele dag naar je laptop te staren zonder contact met andere mensen, dan zul je je steeds ongelukkiger voelen. Omgekeerd zal iemand met de waarden schoonheid, authenticiteit en onafhankelijkheid (en een liefde voor fotografie) waarschijnlijk helemaal lekker in z’n vel zitten als freelance fotograaf. Maar ook in je thuissituatie/privéleven is het heel fijn om te weten wat je kernwaarden zijn. Je snapt daardoor beter wat je nodig hebt en waarom het misschien soms botst met andere mensen.

Kiezen maar

Genoeg over wat kernwaarden zijn. Je wilt nu vast weten welke kernwaarden bij jou horen. Kijk hiervoor eens naar onderstaand overzicht en probeer er hier 10 uit te kiezen die het meest passend zijn bij jou. (Wil je een nog grotere lijst om uit te kiezen, kijk dan eens hier of google op kernwaarden.) Schrijf ze allemaal apart op een briefje of post-it.

Lijst van kernwaarden

Daarna ga je proberen te ontdekken wat je top 5 is. Je legt steeds 2 waarden naast elkaar en bepaalt welke van de 2 het belangrijkst voor je is. Die leg je bovenaan. Zo blijf je schuiven en vergelijken tot je je 5 belangrijkste waarden hebt gevonden. Waarschijnlijk vind je er nog veel meer belangrijk, maar een top 5 houdt het overzichtelijk en echt het belangrijkste voor jou.

Wat doe je nu met die waarden?

Je weet nu wat jou drijft. Wat je echt belangrijk vindt en wat past bij wie jij bent. Als je nu keuzes maakt, werk plant of doelen stelt, kun je dit lijstje waarden er steeds even naast leggen. Of schrijf het op een post-it en plak het waar je het vaak ziet. Het geeft je zelfvertrouwen en richting. En het bespaart je stress, omdat je weet wat je níet wilt doen, omdat het niet past bij wie je bent en wat je wil.

Ik kwam er door deze oefening achter dat Groei, Gezondheid, Balans, Verantwoordelijkheid en Verbondenheid voor mij de belangrijkste waarden zijn. Het heeft ervoor gezorgd dat ik veel ben gaan leren en uitproberen. En uiteindelijk leidde dit tot het starten van deze website. Het geeft me steeds richting: zit ik nog op de goede weg? Doe ik vandaag wat écht belangrijk voor me is. En het maakt mijn keuzes makkelijker. Als het niet past bij waar ik voor sta en waar ik wil komen, kan ik makkelijker nee zeggen.

Probeer het eens uit. Misschien dat het voor jou ook fijn werkt! Laat je me even weten wat je ontdekt? Lijkt me leuk 👍🏻

groetjes Evelien

2 Comments

 • Nuri
  29 november 2021 at 16:39

  Super waardevol om hier bij stil te staan!

  Reply
  • Evelien
   29 november 2021 at 21:13

   Zeker weten! Bedankt voor je reactie en succes met het vinden van jouw kernwaarden!

   Reply

Leave a Reply