Zelfinzicht

Kernwaarden als de beste richtingaanwijzer

Kernwaarden - foto van een wegwijzer (verkeersbord)

Als je niet weet waar je heen wilt, kom je er nooit

Om echt productief en in balans te zijn, is er 1 ding het allerbelangrijkst, namelijk weten wat jij écht belangrijk vindt, waar je voor staat en wat je wilt bereiken. En dat klinkt heel logisch, maar het zal je verbazen hoeveel mensen maar gewoon “iets doen”. Elke dag doormodderen en reageren op dingen die ze tegenkomen, maar daarbij geen doel, richting of planning hebben.

Dat hoeft natuurlijk niet erg te zijn, als je tevreden bent met je hoe je je dagen doorbrengt. Zelf merkte ik dat het steeds aan me bleef knagen: Wat wil ik nu eigenlijk, wat kan ik (rekening houdend met mijn beperkingen) en hoe bereik ik dat? Ik voelde me niet voldaan aan het einde van de dag en daarom ging ik op zoek naar een antwoord.

Wat zijn kernwaarden

Tijdens het zoeken, lang leve Google, kwam ik steeds op kernwaarden uit. Dat klonk saai en alsof je jezelf in een hokje moet stoppen, maar ik gaf het toch een kans. Ik vond een flinke lijst met kernwaarden om uit te kiezen. Eigenlijk zijn het woorden die je drijfveren uitdrukken. Waar sta je voor als persoon, wat vind je belangrijk, wat maakt je trots en gelukkig als je ermee bezig bent? Het bepaalt je gedrag en je houding, het “waarom” van dingen die je doet.

Het gaat dan om waarden als: betrokkenheid, groei, zorgzaamheid, respect, schoonheid, speelsheid, humor, geld, discipline en ga zo maar door. Door te weten welke van deze kernwaarden het allerbelangrijkste voor jou zijn, weet je ook beter waar je je op moet richten en kun je stress voorkomen.

Als jij bijvoorbeeld humor en betrokkenheid hele belangrijke waarden vindt en je zit de hele dag naar je laptop te staren zonder contact met andere mensen, dan ga je je steeds ongelukkiger voelen. Omgekeerd zal iemand met de waarden schoonheid, authenticiteit en onafhankelijkheid (en een liefde voor fotografie) waarschijnlijk helemaal lekker in z’n vel zitten als freelance fotograaf.

Maar ook in je thuissituatie en privéleven is het heel fijn om te weten wat je kernwaarden zijn. Je snapt daardoor beter wat je nodig hebt en waarom het misschien soms botst met andere mensen. Je kan duidelijker zijn naar anderen waar je op hoopt en wat je nodig hebt. En je kan zorgen dat je je leven zo inricht dat je kernwaarden erin naar voren komen.

Vind je bijvoorbeeld groei heel belangrijk, dan weet je dat je het in je werk en hobby’s nodig hebt om nieuwe dingen te leren en jezelf te ontwikkelen. Je kan wat je doet dan hierop toetsen en aanpassen.

Kiezen maar

Weet jij al welke kernwaarden bij jou horen? Kijk eens naar onderstaand overzicht en probeer er hier 10 uit te kiezen die het meest bij jou passen. (Wil je een nog grotere lijst om uit te kiezen, kijk dan eens hier of google op kernwaarden.) Schrijf deze 10 waarden allemaal apart op een briefje of post-it.

Lijst van kernwaarden

Daarna ga je proberen te ontdekken wat je top 5 is. Je legt steeds 2 waarden naast elkaar en bepaalt welke van deze 2 het belangrijkst voor je is. Die leg je bovenaan. Zo blijf je schuiven en vergelijken tot je je 5 belangrijkste waarden hebt gevonden. Waarschijnlijk vind je er nog veel meer belangrijk, maar een top 5 houdt het overzichtelijk en laat duidelijk zien wat écht belangrijk voor jou is.

Wat doe je nu met die waarden?

Je weet nu wat jou drijft. Wat je echt belangrijk vindt en wat past bij wie je bent. Als je nu keuzes maakt, werk plant, een nieuwe balans zoekt of doelen stelt, kun je dit lijstje waarden er steeds even naast leggen. Schrijf het bijvoorbeeld op een post-it en plak het waar je het vaak ziet. Het geeft je zelfvertrouwen, houvast en richting. En het bespaart je stress, omdat je ook goed weet wat je níet wilt doen.

Ik kwam er door deze oefening achter dat Groei, Gezondheid, Balans, Verantwoordelijkheid en Betrokkenheid voor mij de belangrijkste waarden zijn. Het heeft ervoor gezorgd dat ik veel ben gaan leren en uitproberen op het vlak van het verbeteren van m’n gezondheid, een goede balans vinden en kiezen hoe ik m’n dagen wilde invullen. En uiteindelijk leidde dit tot het starten van deze website en mijn werk als Virtual Assistant.

Het geeft me steeds richting: zit ik nog op de goede weg? Doe ik vandaag wat écht belangrijk voor me is en wat ik goed vol kan houden? En het maakt mijn keuzes makkelijker. Als het niet past bij waar ik voor sta en waar ik wil komen, kan ik makkelijker nee zeggen.

Probeer het eens uit! Misschien dat het voor jou ook fijn werkt. Laat je me even weten wat je ontdekt? Lijkt me leuk.

Fijne dag!
Evelien

(Dit bericht uit 2021 is geüpdatet in december 2022 om het zo waardevol en actueel mogelijk te houden)

2 Comments

 • Nuri
  29 november 2021 at 16:39

  Super waardevol om hier bij stil te staan!

  Reply
  • Evelien
   29 november 2021 at 21:13

   Zeker weten! Bedankt voor je reactie en succes met het vinden van jouw kernwaarden!

   Reply

Leave a Reply