Er gaan veel verschillende theorieën en verhalen rond over concentratie. Maar als je al problemen hebt met focussen is het laatste wat je wil dit allemaal uit te spitten en te kijken wat waar is en wat werkt. Gelukkig is er een fijn boek waarin je leert je beter te kunnen concentreren: Focus AAN/UIT.
Een boek dat gebaseerd is op veel kennis uit de praktijk én de neuropsychologie. Als je meer wil weten over hoe je hersenen werken en hoe je effectiever en fijner kan werken, dan moet je zeker bij Mark Tigchelaar zijn. Ik zal in deze blog wat helpende informatie uit het boek delen over hoe je je concentratie verbetert, maar ga het boek vooral ook zelf lezen, als je de hele theorie wil weten over hoe je concentratie, je hersenen en afleiding werkt. Het is echt een aanrader!
Beter kunnen concentreren door concentratielekken dichten
Wist je dat er 4 concentratielekken zijn waar iedereen mee te maken heeft? Sommige zijn voor de hand liggend en andere best verrassend! Dit zijn ze:
1. Te weinig prikkels
Je hersenen zijn gebouwd om optimaal benut te worden. Dat je maar een deel van je hersencapaciteit daadwerkelijk benut, schijnt echt een fabeltje te zijn. Je hebt de volledige capaciteit tot je beschikking. Het gevolg is wel, dat als je iets doet dat simpel, saai of te langzaam is, je hersenen automatisch op zoek gaan naar extra prikkels.
Daarom vind je het bijvoorbeeld fijner om auto te rijden met muziek aan of om wat op papier te krabbelen tijdens het bellen. Maar niet alle taken zijn geschikt om tegelijk te doen. Gelukkig zijn er tips over hoe je je hersenen optimaal kan benutten, zonder je concentratie te verliezen. Daarover later meer.
2. Te veel interne prikkels
Een tweede concentratielek is te veel interne prikkels. We zijn vaak als eerste geneigd om te denken dat alles om ons heen ons afleidt, maar de helft van alle afleiding komt door onszelf. Onze hersenen hebben de voorkeur voor alles wat nieuw is, daarom pakken we bijvoorbeeld graag veel nieuwe projecten tegelijk op. Het gevolg is alleen dat je veel meer last krijgt van afleiders en je continu aan het denken bent aan de ene taak, terwijl je al met iets anders bezig bent. Niet bepaald (e)efficiënt dus. 😉
3. Te weinig brandstof
Dit hoofdstuk vond ik erg interessant. Het gaat over de biologische basis van aandacht. Stofjes (neurotransmitters) die ervoor zorgen dat je je aandacht kunt richten op waar je mee bezig bent en die afleidende prikkels blokkeren. Maar die stofjes kunnen ook opraken. Ga je dan toch door, dan spreek je je reserves aan. En laadt dan maar eens genoeg op om weer goed te kunnen functioneren, dat is niet makkelijk!
Het is zoveel makkelijker om nog éven door te gaan. We willen graag dingen doén en ons nuttig voelen. Maar de tijd die je verliest met een pauze is kleiner dan het productiviteitsverlies als je doorgaat. En nog een mooie om je aan te herinneren als je weer aan het doorbuffelen bent: de hoeveelheid tijd die je aan iets besteedt, is niet lineair verbonden met de productiviteit. Je kan in minder uur dus meer gedaan krijgen, puur omdat je concentratie beter is als je uitgerust bent.
4. Te veel externe prikkels
Het laatste lek gaat over de uitdaging om altijd bereikbaar te zijn. Er zijn veel dingen die kunnen zorgen voor externe afleiding: verzoekjes en mailtjes die vanuit allerlei kanalen je kant opkomen, vaak onderbroken worden door notificaties of collega’s en hierdoor niet in de volle focus aan iets kunnen werken.
Ook geluid en een rommelige omgeving zorgen voor veel prikkels en afleiding. En dan hebben we het nog niet gehad over (notificaties van) social media en appjes. In het boek noemen ze het ekstergedrag: alles wat ‘glimt’ grijpt je aandacht.
Praktische tips om je beter te kunnen concentreren
Nu je weet welke concentratielekken ervoor zorgen dat je je minder goed kan concentreren, is het fijn om ook te weten wat je hieraan kunt doen. Daarom een aantal handige tips uit het boek:
- Plan je meest complexe en belangrijkste taken als eerste. Dan heb je nog de meeste focus en denkkracht
- Batchen: bundel taken die dezelfde breinactiviteit nodig hebben en voorkom het wisselen van aandacht. Maak bijvoorbeeld themadagen of -dagdelen: zoals een ochtend voor schrijven, voor administratie of voor afspraken
- Je kan bij simpele taken je concentratie verhogen, door het iets moeilijker/uitdagender te maken. Spreek een deadline met jezelf af en probeer sneller te lezen of te typen.
- Zorg dat je 1 systeem en plek hebt om al je gedachten in te noteren, dit geeft veel rust. Je raakt hierdoor geen onnodige denkkracht kwijt door alledaagse dingen
- Neem je een pauze (ja, dat is écht belangrijk! 😉) zorg er dan voor dat je op dat moment: geen informatie opneemt en je gedachten kunnen afdwalen. Pas dan laden je hersenen echt op. (Dat is dus ook geen social media, podcasts en alles wat daar op lijkt helaas 😉 )
- Communiceer naar anderen goed wanneer je wel en niet gestoord kan worden. Stel spreekuren in of sluit je even af door een (noise cancelling) koptelefoon te dragen.
Ik hoop dat je wat meer inzicht hebt gekregen in hoe concentratielekken werken en wat je eraan kan doen om je beter te kunnen concentreren. Ben je net als ik erg enthousiast geworden over dit onderwerp en wil je het héle verhaal weten, dan vind je het boek Focus AAN/UIT hier:
(Als je via deze link een aankoop doet, ontvang ik een kleine vergoeding. Producten worden voor jou niet duurder door het gebruik van deze link. Je helpt me hiermee om dit soort blogs te kunnen blijven maken.
Ik geef altijd een eerlijke mening over de betreffende producten en plaats deze links dan ook alleen als ik het product écht de moeite waard vind.)
No Comments