Productief & Efficiënt / Zelfinzicht

F.O.N.D. -Waarom kan ik niet niksen?

Hoe zeg ik dit zonder dat het gek of opschepperig klinkt? Want ik vind het namelijk alles behalve een eigenschap om trots op te zijn en ik heb er soms echt last van: ik kan niet niksen!

De hele dag loop ik rond en ben ik dingen aan het opruimen, ordenen of regelen. En als ik daar niet mee bezig ben, dan zit ik achter m’n laptop om te schrijven, te leren en alles te doen wat moet gebeuren. Ga ik ’s avonds voor de tv zitten, dan ben ik wel bezig met het maken van iets nieuws voor m’n hobby of het vijlen en lakken van m’n nagels. En natuurlijk nog even oefeningen doen en opschrijven waar ik die dag dankbaar voor was.

Als je me echt chagrijnig wil krijgen, dan moet je m’n planner en telefoon afpakken en me dwingen om op een stoel te gaan zitten en te blijven zitten, haha.

Oorzaak van het niet kunnen niksen

Ik denk dat het, met alle afleidingen die we om ons heen hebben en alle verwachtingen waar we aan moeten voldoen, ook niet makkelijk gemaakt wordt om te niksen. En ik ben hier dus ook écht niet de enige in. (Kun jij goed niksen?)

Getting things done wordt erg gewaardeerd en niemand wil als lui worden gezien. Maar er zit natuurlijk wel een grens aan. Want hoewel niksen vaak als zonde van de tijd gezien wordt, is het niet zómaar niksen.

Niksen is belangrijk

Het is namelijk een kans voor je lijf en je hoofd om tot rust te komen. Om even op te laden en alles te verwerken waar je mee bezig bent geweest. Om stress en spanningen te laten verminderen en daarmee ook je humeur te verbeteren. Het geeft kans om op nieuwe, creatieve ideeën te komen, maar ook om je heel bewust te worden van wat er in je lijf gebeurt en wat je voelt.

Niet willen voelen

Maar dit is best spannend als je, zoals ik, veel last hebt van pijn- en/of vermoeidheidsklachten. Zodra je stilstaat, ga je dit allemaal meer opmerken. En de eerste neiging is dan vaak om dit gevoel weg te drukken en maar verder te gaan met doen, om je klachten niet te hoeven voelen. Maar we weten allemaal dat dit maar kort werkt, later krijg je het alsnog op je bordje. Helaas, zover kijken we in zo’n situatie niet vooruit.

F.O.N.D

Waar je eerst steeds over F.O.M.O. hoorde (fear of missing out – de angst om iets te missen), komt nu ook de term F.O.N.D. voorbij. Het is de fear of not doing – de angst om niks te doen. Het kan te maken hebben met time anxiety, waar ik eerder al een blog over schreef. Hierbij ben je bang om je tijd te verspillen en voel je je continu heel druk.

Je hebt vaak het gevoel tijd tekort te komen voor alles wat je wil doen. En ondanks dat je al verschillende tips hebt geprobeerd om beter te plannen en productiever te worden, blijf je het gevoel houden dat de tijd door je vingers glipt en je er niet alles uithaalt. Dit is bij mij deels het probleem.

Ik heb zóveel dingen die ik leuk vind om te doen en die ik zou willen leren. Maar ik ben ook best wel beperkt in hoeveel ik lichamelijk aankan op een dag en ben dus continu aan het doseren en schipperen. Daarnaast vind ik het heel belangrijk om me nuttig te voelen en iets doen of maken geeft meteen een voldaan gevoel. Toch kan je hier in doorslaan.

Hoe kan ik niksen?

Hoe zorg je er nu voor dat je meer gaat niksen op een dag? Want over de kop gaan is natuurlijk alles behalve nuttig en fijn. Ik heb rondgezocht en gekeken wat voor mij werkt en kwam op dit lijstje:

  • Ga in bad of stap onder de douche. Even alles van je afspoelen en alleen daarmee bezig zijn. Zet geen muziek aan en probeer ook geen apparaten mee te nemen die je af kunnen leiden, ook al zijn ze waterproof, haha.
  • Kies een maaltijd uit waar je in rust kan eten en zet na het eten een timer voor 5 minuten. Je kan dan naar buiten kijken zonder dat je iets doet of luistert of je ogen dichtdoen en even niksen. (Het went!)
  • Nu denk je misschien, o dan ga ik mediteren dus. Maar nee, want mediteren is ook een activiteit. Je bent dan bewust aan het oefenen om je aandacht terug te sturen naar dit moment of bewust te zijn van je ademhaling. En we zouden niksen, weet je nog?
  • Een stuk wandelen, liefst in de natuur. Weer zonder afleiding, maar met volle aandacht voor alles om je heen. Wil je toch je telefoon meenemen? Gebruik dan de app Forest om te zorgen dat je er niet aan gaat zitten. (Je leest erover in de blog via de link.)
  • Wat ook een goede oefening is, is om niet meteen je telefoon erbij pakken als je ergens staat te wachten. In de rij bij de kassa, op het schoolplein of bij je koffiezetapparaat. Deze momenten zijn ideaal om te (oefenen met) niksen!
  • Maak een plekje in huis waar je helemaal kan ontspannen. Op een fijne stoel of bank gaan zitten zonder prikkels om je heen en gewoon naar de lucht kijken of zien wat er buiten voorbij komt. Je kunt dit heel klein beginnen en steeds een beetje opbouwen.

Niksen is nuttig

Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt! Ik ga er ook weer een paar prioriteit geven. Want niksen ís nuttig en jouw waarde hangt niet af van hoeveel je doet. Laten we onszelf de tijd gunnen om op te laden en even alles te verwerken, dan hebben we daarna weer de energie voor alle dingen die we belangrijk vinden.

Voel je je vaak overweldigd en voelt niksen echt nog niet goed? Gebruik dan mijn weggever ‘Tackle je overweldiging’ om je oorzaken van overweldiging aan te pakken en weer rust en overzicht te krijgen. Hieronder kun je je aanmelden.

Fijne dag!
groetjes Evelien

No Comments

    Leave a Reply