Hoe makkelijk is het om van het ene onafgemaakte project in het volgende te belanden. Van de huishoudelijke klusjes die halverwege blijven slingeren tot je mailbox die ontploft is en waarvan elke mail wel geopend is, maar er vervolgens weinig mee is gedaan. En dan komt weer het voornemen: “Nu maak ik af waar ik aan begin!” Maar waarom lukt dit dan toch steeds niet? En wat kun je eraan doen, om een ‘afmaker’ te worden?
Hierdoor maak je iets niet af
Er zijn verschillende redenen waarom iets afmaken lastig kan zijn.
- Misschien ben je meer een bedenker dan een uitvoerder
Als je vooral houdt van het bedenken van allerlei ideeën en plannen en daar je kracht ook ligt, dan kan het zijn dat het uitvoerwerk je tegenstaat. Je wil gewoon liever verder met je volgende geweldige uitvinding. - Het is lastig om door te gaan als je een tegenslag tegenkomt
Dingen bedenken is leuk. In je hoofd lijkt het allemaal makkelijk en voorspelbaar. Maar als je iets gaat uitvoeren kom je dingen tegen die het lastig maken om door te zetten. Er komen onverwachte afspraken of taken tussendoor, iets blijkt lastiger te zijn dan gedacht, er kan onduidelijkheid ontstaan over wat de volgende stap moet zijn of het is gewoon niet zo leuk als je gedacht had. Als je motivatie minder wordt, dan heeft dat ook invloed op je discipline. - Je lijf en je hoeveelheid energie kan ervoor zorgen dat afmaken lastiger is
Als je beperkt bent in je energie of lichamelijke mogelijkheden of je vaak pijn hebt, dan heeft dit ook invloed op je doorzettingsvermogen. Je kunt je minder goed concentreren en kan minder lang aan iets werken, waardoor het allemaal korte stukjes aan belastbaarheid wordt. Dit vraagt extra doorzettingsvermogen om toch iets af te maken en de motivatie erin te houden. En dat is niet altijd op te brengen of realistisch. - Je raakt overweldigd door alle losse eindjes en mist het overzicht
Als je niet weet wát je precies moet doen, in welke volgorde en welk eindresultaat je wil bereiken, dan wordt het heel verleidelijk om uit te stellen en dingen niet af te maken. Al het denken over wat je allemaal nog moet doen, kost een hoop energie. En weinig energie en ruimte in je hoofd is een goed recept voor overweldiging en uitstellen. - Iets afmaken is ook spannend
Want is het eindresultaat wel wat je ervan gehoopt hebt? Als je iets bedenkt en je het over je plannen hebt dan is het allemaal nog leuk en in de toekomst. Maar als iets af is, dan kan het tegenvallen. Zeker als je last hebt van perfectionisme, want dat is ook een mogelijke reden waarom je je werk maar niet afmaakt.
Zo word je een afmaker
Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kan doen om toch af te maken waar je aan begonnen bent. En veel van die dingen beginnen zelfs al vóór je in actie komt.
Keuzes maken
Ben je een echte bedenker en haak je snel af zodra je iets moet uitvoeren? Het zal niet altijd mogelijk zijn om daaraan toe te geven, maar misschien kun je wel wat dingen uitbesteden om hier meer ruimte voor te maken. Ook kun je afspraken met jezelf maken: ‘Ik mag alle nieuwe ideeën opschrijven, maar het uitwerken ervan doe ik pas als ik m’n huidige project af heb.’
Verschillende acties helder hebben en kleine stapjes zetten
Zorg dat je overzicht hebt. Wat moet er precies gedaan worden en wanneer? Zorg voor een goede administratie en planning. Een tool als Trello, Notion of Todoist is hiervoor erg fijn. Schrijf alles hierbij in zo klein mogelijke stapjes op en plan dit ook meteen in. Ik hou hierbij meestal als leidraad dat een stap niet langer dan een uur mag duren. Is het groter dan dat, dan bestaat het vaak uit meerdere stappen.
Door met kleinere mijlpalen te werken, krijg je steeds weer dat fijne gevoel dat je iets afgemaakt hebt en de bevestiging dat je een afmaker bent. En het is veel duidelijker wat je volgende stap is, waardoor het makkelijker is om door te gaan.
Let op hoe je tegen jezelf praat
Stop met zeggen “ik kan niks afmaken” of “ik ben nu eenmaal chaotisch”. Bedenk hoe je jezelf kan stimuleren om door te zetten. Wat zou je tegen een vriendin zeggen? Praat zo ook tegen jezelf. Je bent een afmaker! En onthoudt: het is een vaardigheid die je kan leren, dus gewoon lekker gaan oefenen!
Wil je het wel afmaken?
Beslissen dat dit project of werk toch niet is wat je ervan hoopte, is ook een optie! Niet alles moet per se afgemaakt worden alleen maar om het afmaken. Heeft het geen doel meer of past het niet meer bij wat je wil bereiken? Dan is het helemaal oké om ermee te stoppen. Je kan ook even een pauze inlassen om het op een later moment weer op te pakken.
Belonen en pauzes
Is het gelukt en is je werk af? Beloon jezelf! En vergeet ook niet je successen te vieren op de weg ernaar toe. Maak het leuk voor jezelf! Stel jezelf iets fijns in het vooruitzicht, zoals het kopen van een boek, een dagje voor jezelf of iets anders waar jij erg blij van wordt. Gooi je vuist in de lucht en zeg ’top gedaan!’ (of iets anders dat goed voelt. 😁) Het is bewezen dat dit helpt om zelfverzekerder te worden en nieuwe gewoontes blijvend aan te leren.
Stort je niet meteen in het volgende project. Maak eerst af wat prioriteit heeft, kom even bij van je geleverde inspanning en pak dan weer het volgende op. Zo ben je je ook veel meer bewust van wat je al bereikt hebt en hou je meer energie over.
Ik ben een afmaker
Met deze tips gaat het jou vast lukken om een afmaker te zijn. En daarbij ook aardig voor jezelf te zijn en vertrouwen op te bouwen. Bedenk: iets lastigs afmaken geeft veel meer voldoening dan alleen de makkelijke klussen wegwerken. You can do this, maak het af!
Fijne dag!
Evelien
2 Comments
Nuri
13 juni 2022 at 10:02Zo waardevol hoe jij dit soort onderwerpen zo helder weet te verwoorden! Ik denk de laatste ook echt na, of eigenlijk voel ik of ik ergens energie aan wil geven. Mijn hoofd zegt het liefst overal ja op, maar het is zoveel krachtiger om mijn hoofd en lichaam bij keuzes te betrekken. En laat dat nou ook ten goede komen aan het afmaken😅.
Evelien
13 juni 2022 at 21:52Wat lief, dank je wel! En wat mooi wat je schrijft. Het gaat zoveel soepeler als je hoofd en lichaam beter op 1 lijn zitten. Fijn dat je daar aandacht aan besteed en er baat bij hebt!