Het klinkt heel zwaar draaglast, maar iedereen heeft er mee te maken. Ik zie het voor me als een rugzakje dat je steeds meeneemt. De één heeft een mini-tasje en de ander zeult, helaas, een hutkoffer mee.
Wat is draaglast
Draaglast is de belasting waar je mee te maken hebt. Het zijn de eisen en vragen die je omgeving aan je stelt, maar ook die je jezelf oplegt. Het zijn factoren die spanning oproepen zoals emotionele belasting, omgaan met veranderingen, omgaan met hoe het met je gezondheid gaat en conflicten waar je mee te maken krijgt.
Op je werk heb je ook met draaglast te maken: denk bijvoorbeeld aan de werkdruk. Of je werk te veeleisend is of dat je juist te weinig uitdaging in je werk hebt. (Heb je wel eens van een bore-out gehoord?) Draaglast gaat dus over het totaalpakketje van je werk, je omgeving, je gezinssituatie en je gezondheid.
Je draagkracht is de andere kant
Daartegenover zegt draagkracht juist iets over je belastbaarheid. Hoe stressbestendig ben je? Kom je in actie om met spanningen om te gaan en je vermoeidheid te verminderen? Heb je veerkracht, krijg je steun uit je omgeving en hoe zit het met je persoonlijkheid? Heb je genoeg zelfvertrouwen en autonomie? En kun je je talenten op een fijne manier inzetten? Krijg je daarbij erkenning voor wat je doet en wie je bent? Dit zijn allemaal factoren die je draagkracht kunnen verhogen.
Als draagkracht en draaglast goed in evenwicht zijn, is er balans. Het geeft dan niks als het even tegenzit, want je kan het handelen en weet wat je moet doen om overeind te blijven. Balans is natuurlijk nooit helemaal blijvend. Het is niet iets om te bereiken, wat je vervolgens alleen maar vast hoeft te houden. Het is meer een werkwoord. Er zullen altijd weer (nieuwe) factoren zijn die je draaglast beïnvloeden, zoals een meningsverschil, een dierbare die ziek wordt of verandering in je werklast. Zolang je “je rugzakje” goed kunt blijven dragen, is er weinig aan de hand.
Als je beperkt bent (ik zeg liever “een uitdaging hebt” 🍋) in tijd, energie of (lichamelijke) mogelijkheden is je rugzak waarschijnlijk wat groter dan bij anderen. Het wordt dan extra belangrijk om goed te kijken naar je draagkracht. Misschien is het wel nodig om deze te vergroten.
Draagkracht vergroten
Als je merkt dat je vaak moe bent en je erg tegen dingen opziet, je regelmatig uit je slof schiet en je je vaak niet gewaardeerd voelt, dan is het belangrijk om op tijd actie te ondernemen. Het laatste wat je wilt is langdurige stress/overbelasting en het vooruitzicht van een burn-out.
Draaglast verminderen is niet altijd even makkelijk. Het zijn vaak factoren buiten ons waar we niet altijd invloed op hebben. Zoals de zieke ouder waar je mantelzorg aan wilt geven of je partner die het moeilijk heeft en die je wil steunen. Maar ook als je zelf gezondheidsklachten hebt, bijvoorbeeld pijn- en vermoeidheidsklachten zoals bij mij. Het zijn dingen die tijdelijk of voor langer een feit zijn.
Draagkracht verhogen it is dus…
Bedenk je dan eens:
- Wat geeft me (mentale) energie? En hoe ga ik zorgen voor genoeg rustmomenten?
- Als ik …. doe dan heb ik echt de kans om m’n talenten in te zetten
- Als ik …. doe dan vliegt de tijd
- Als ik …. dan groeit mijn zelfvertrouwen en voel ik me fijn
Je antwoorden hierop zijn erg belangrijk om in te gaan zetten. Het geeft je draagkracht superpowers. 🦸♀️ Maar als we moe zijn, vergeten we dit vaak en eindigen we in een avondje Netflixen en bankhangen in plaats van de spelletjesavond waar we zo van genieten, het schrijven van een mooi stuk, een rondje hardlopen of de avond bijkletsen met een vriend(in).
Kijk daarom, als je je planning gaat maken voor de komende dag/week, nog eens naar dit lijstje en zorg ervoor dat je er tijd voor maakt. Hang een post-it op, bespreek het met je partner of vriendin, maak niks uit hoe je het doet, maar geef er aandacht aan en maak er tijd voor zodat je je draagkracht steeds een beetje vergroot. 💪
Verdere tips om je draagkracht te vergroten
- Vraag hulp aan mensen om je heen. (in het huishouden, voor je werk of om op te passen, zodat je even je handen vrij hebt)
- Zorg dat je weer overzicht krijgt. (Maak een braindump. Plan je dag en je komende week)
- Zoek oplossingen om je draaglast te verminderen, als dat mogelijk is, en voer die in kleine stapjes uit.
- Kom voor jezelf op. (Je mag echt vaker nee zeggen!)
- Zorg voor goede voeding, genoeg beweging en veeeeel slaap.
- Plan ook je ontspanning in. (Beter nog, plan die als eerste!)
- Ben lief voor jezelf. Maak eens een lijstje van dingen waar je echt blij van wordt en zorg dat je genoeg van dit lijstje doet.
- Stel realistische en duidelijke doelen en minder je perfectionisme. (Als je iets elke dag 1% beter doet dan de dag ervoor, dan kom je er ook, zonder over de kop te gaan)
- Praat over je onzekerheden en je beperking (uitdaging 🍋). Zoek, als je het fijn vindt, mensen in eenzelfde situatie en deel je ervaringen en tips met elkaar.
Er zijn dus gelukkig genoeg dingen die je kunt doen om je draagkracht en draaglast beter in evenwicht te houden. Ik ben heel benieuwd: hoe staat het er voor jou voor? Doe je al iets om je draagkracht en draaglast in balans te houden? En heb je iets aan de tips uit dit stukje? Ik hoor graag van je!
Fijne dag!
Evelien
No Comments