Overzicht & Plannen / Zelfinzicht

Ben je een micro of een macro planner?

Ben je een micro of macro planner - blog Eefficiënter

Ik volg al een tijdje een gezellige opruimgoeroe, die op de Amerikaanse televisie het programma Hot Mess House presenteert. Bij zo’n naam kun je je vast een voorstelling maken van het ‘amázing’ voor- en na-efffect dat ze bereiken.

Het leuke van Cassandra (de presentatrice) vind ik dat ze mensen onderverdeelt in verschillende stijlen van organiseren. Clutterbugs noemt ze dit. (Klik vooral even op de link om te zien welke clutterbug jij bent.)

Micro of macro planner

Het onderscheid in de 4 verschillende stijlen van organiseren zit hem in 2 dingen: Ben je een micro (zo gedetailleerd mogelijk, met subcategorieën en mooi) of een macro (alles op 1 hoop, als ik het maar snel heb opgeborgen) organizer? En hou je van alles in het zicht (visual) of heb je het liefst alles zoveel mogelijk verstopt (hidden)?

Een aanrader om voor jezelf uit te zoeken als je je huis eens goed aan wil pakken en je niet weet waar je moet beginnen of wat voor je werkt. Maar dat is natuurlijk niet alleen waarom ik er hier over begin. Voor het maken van een fijne planning werkt het namelijk ook heel goed om dit te weten!

Los kladje of hét plansysteem

Van jezelf weten of je een micro of een macro planner bent, heeft voordelen. Als jij weet wat jij nodig hebt om overzicht te houden, scheelt je dat kosten. Het is toch zonde om geld uit te geven aan een planner die je vervolgens toch niet gebruikt, omdat je veel liever met een app werkt of juist het liefst elke dag alles op een kladje of een post-it schrijft.

En als je nu overal losse blaadjes en krabbels hebt rondslingeren, maar je eigenlijk een micro planner bent, dan kun je irritatie en overweldiging voorkomen door hierop in te spelen. Een fijn, gedetailleerd systeem dat precies bij jouw wensen past, is dan wat je nodig hebt.

Macro planner

Wil jij het liefst alles zo snel en makkelijk mogelijk doen en maakt het je daarbij niet uit hoe het eruitziet? Gaat het je vooral om het gemak van het noteren en vind je het niet erg om te moeten zoeken naar iets wat je ergens opgekrabbeld hebt? Dan ben je vast een macro planner.

Voor jou werkt het waarschijnlijk goed om af en toe even alles op papier te dumpen met een braindump en elke dag even kort op een papiertje te krabbelen wat je die dag gaat doen. Je hebt minder behoefte aan een vaste structuur. Daarom kan een bullet journal ook een handige manier van plannen voor je zijn. Dit kun je precies aanpassen aan wat jij nodig hebt.

Micro planner

Ik ben 100 % een micro planner. Ik hou van fijne, overzichtelijke systemen die er het liefst ook mooi uitzien. En ik besteed graag wat meer tijd aan het noteren van taken en het maken van een planning als dat ervoor zorgt dat ik overzicht heb en rust in m’n hoofd. Een fijne, duidelijke planner met weekoverzicht (zoals die van structuurjunkie) en een handige app als Todoist geven samen precies de goede vorm van micro planning voor mij.

Als het maar uit je hoofd is

Welke manier van plannen ook bij je past, 1 ding hebben beide types gemeen: als het maar ergens genoteerd staat wat je gaat doen. Er is niks zo vermoeiend en niet productief als alles proberen te onthouden. Je gaat dingen vergeten, je hoofd blijft steeds malen of je nog iets moet doen en je mist overzicht.

Welk soort planner ben jij? Ben je van de losse post-its of de uitgewerkte systemen?
Ik ben benieuwd!

Fijne dag!
Evelien

No Comments

    Leave a Reply