Overzicht & Plannen

Zo maak je een betere to-dolijst

Zo maak je een betere to-dolijst - Blog Eefficiënter

Overal losse blaadjes met notities, een waslijst aan allerlei taken of een zó onduidelijke omschrijving dat je eigenlijk niet meer weet wat je nu moet doen. Een goede to-dolijst schrijven kan best moeilijk zijn.

Gelukkig zijn er tips die je kunt gebruiken om een to-dolijst te schrijven die wél voor je werkt. Zodat je overzicht hebt, het gevoel hebt dat alles onder controle is en je lekker aan de slag kunt.

7 tips voor het schrijven van een betere to-dolijst

Verzamel alles op 1 plek

Wat werkt voor jou het beste? Schrijf je liever alles op papier of heb je altijd je telefoon bij je en gebruik je daarom liever een app voor het noteren van je to-do’s. Wat belangrijk is, is dat je 1 plek kiest waar je alles noteert. Zo voorkom je rondslingerende briefjes die je kwijtraakt en houd je makkelijk overzicht over alles wat je wil doen.

Voor mij werkt de app Todoist heel fijn. Hierin kan ik to-do’s snel noteren en er zo nodig meteen een datum en label aan koppelen. Ik hoef niet snel een pen en papier te zoeken en krijg alles meteen in een handig overzicht te zien. Ook Notion zou je hiervoor kunnen gebruiken.

Een aparte master to-dolijst

Je kan ervoor kiezen om 1 grote master to-dolijst te maken waar je alles in noteert dat nog gedaan moet worden. Als je je komende week gaat plannen, kun je deze lijst doorlopen om te bepalen wat je ervan gaat doen. Zo hou je overzicht over wat je van plan bent.

Het kan zijn dat deze manier te overweldigend voor je is. Dan is het handig om meteen een datum aan je to-do’s te plannen die belangrijk zijn (zoals in Todoist mogelijk is). Je weet dan dat je belangrijkste taken aan bod komen en je kunt zelf kiezen wanneer je de grote lijst bekijkt om te zien wat je daarvan op wil pakken.

Geen onhaalbare deadlines

Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord dat als je geen deadline aan iets koppelt, je er veel langer over doet. (De wet van Parkinson) Dit klopt! Het is dan ook slim om een datum en tijd te prikken waarop je je to-do af wil hebben. Maar let dan wel op de haalbaarheid van je plan.

Niks is zo frustrerend als een taak 10 keer opnieuw moeten plannen, omdat je steeds teveel hooi op je vork neemt en je het niet afkrijgt. Je raakt ontmoedigd en het voldane gevoel is ook ver te zoeken.

Niet meer dan 3 belangrijke to-do’s

Een andere handige tip is niet meer dan 3 belangrijke to-do’s op 1 dag plannen. Als je deze 3 taken af hebt, kun je met een voldaan gevoel op je dag terugkijken. Heb je daarna tijd over, dan kun je nog iets van je master to-dolijst doen. Zo niet, morgen weer een dag!

Dit vind ik zelf nog wel eens een lastig punt. Want 3 dingen lijkt zo weinig. Maar dit zijn natuurlijk niet altijd kleine taken, dus het is wel realistischer dan te denken dat je een hele waslijst af kan werken. Ook voelt alles wat je na die 3 belangrijkste to-do’s doet als een bonus en je krijgt het gevoel dat je een ‘afmaker’ bent. Dat werkt dus positief!

Je to-do’s plannen

Om te zorgen dat je je taken ook uit gaat voeren, is het belangrijk dat je een manier vindt om ze te plannen. Heb jij genoeg aan het dagelijks opschrijven van je 3 belangrijkste to-do’s en het gebruiken van een aparte master to-dolijst of heb je meer structuur en overzicht nodig?

Voor mij werkt het het beste om een papieren planner te gebruiken (met aanduiding per dag en per uur) in combinatie met Todoist. In de app vind ik alles wat ik die dag wil doen en op papier plan ik wanneer ik wat ga doen. Zo kan ik in 1 oogopslag zien wat er moet gebeuren en ook of dit qua tijd haalbaar is.

Je kan er ook voor kiezen om met pomodoro’s te werken (blokken van 25 minuten werken afgewisseld met 5 minuten pauze) of om time blocking te gebruiken om je dag in te delen en je taken te plannen. Het voordeel hiervan is dat je je pauzes ook in kan plannen en je genoeg rust neemt.

Wissel energiegevende en energieslurpende to-do’s af

Een betere to-dolijst bevat namelijk genoeg rustmomenten en energiegevende taken en activiteiten. Het is fijn om inzicht te krijgen in wat voor jou energieslurpend is en wat je energie geeft. Door deze to-do’s af te wisselen, zorg je voor een betere balans.

Hou je doel voor ogen

Niet alles wat je doet, zal een (eind)doel hebben. Sommige dingen doe je omdat het nu eenmaal moet (huishouden) of zijn eenmalige taken. Maar er zijn ook genoeg losse to-do’s te bedenken die ergens naartoe leiden.

Zo zal een verhuizing of verbouwing een hele lijst aan taken opleveren. Van dingen uitzoeken en kopen, administratie, inpakken of opruimen en ga zo maar door. Het is fijn om dan je einddoel goed voor ogen te hebben, zodat je weet wat er allemaal moet gebeuren voor je daar komt.

In een app als Todoist kun je voor dit soort taken een project aanmaken. Je kunt hier alles overzichtelijk in noteren en afvinken, zodat je precies ziet wat er nog gedaan moet worden.

Jouw betere to-dolijst

Ik hoop dat je met deze tips een to-dolijst kan maken die voor jou werkt. Eentje die je niet overweldigd, maar juist overzicht en structuur geeft. En vooral het gevoel “I’ve got this”.
Succes!

Groetjes Evelien

[mailerlite_form form_id=6]

No Comments

    Leave a Reply