Overzicht & Plannen / Zelfinzicht

Waarom keuzes maken belangrijk is

Keuzes maken - Daily musthaves

“Maar….ik kan toch ook gewoon álles blijven doen?”
Als er 1 ding is waar ik de afgelopen jaren het meest van geleerd heb, dan is het wel van het moeten maken van keuzes. Door m’n eigen uitdagingen (chronisch ziek zijn) en later ook die van m’n zoon, werd ik flink met m’n neus op de feiten gedrukt: Je kan niet álles.

Nee, helaas, ook niet als je gewoon heel hard je best doet of eventjes doorzet…Het enige wat je hiermee bereikt is dat je overweldigd en uitgeput raakt en helemaal niks meer kan.

Dat wil je natuurlijk helemaal niet horen. Je wilt het liefste al multitaskend al je taken afvinken en daarnaast nog even een leuke moeder, vrouw, vriendin en ondernemer zijn. (En wat tijd overhouden voor jezelf graag) Waarom is keuzes maken dan zo belangrijk?

Daily musthaves, je keuzes van elke dag

Als je beperkt bent in (lichamelijke) mogelijkheden, tijd of energie heb je gewoon een beperkte “voorraad”. En net als dat je met je geld zorgvuldig kiest waar je voor spaart en waar je het aan uitgeeft, zou dat voor je tijd en energie natuurlijk ook moeten gelden.

Ik moest dus gaan kijken wat voor mij die belangrijke “spaardoelen” zijn en de belangrijkste “kostenposten”. Dit heb ik gedaan door het maken van een lijstje met Daily musthaves. Als ik de dingen op die lijst gedaan heb op een dag, dan is het een fijne, productieve dag geweest waar ik met een voldaan gevoel op terugkijk.

Om je een idee te geven een paar dingen van mijn lijstje:

  • Iets lezen/leren
  • Iets opruimen/schoonmaken
  • Bewegen: lopen/fietsen/yoga/oefeningen doen
  • Leuke dingen doen met m’n man en zoon (spelletje doen, samen kletsen of op pad gaan)
  • Betrokken zijn en anderen ondersteunen met mijn werk
  • Schrijven
  • Contact hebben (mail, bellen, wandelen met een vriendin)

Maak ook eens zo’n lijstje voor jezelf. (Je vindt er een template voor via deze link)

Denk hierbij bijvoorbeeld aan goede voornemens die je hebt, dingen waar je heel blij van wordt, waar je niet zonder kunt en acties die zorgen voor een opgeruimd en productief gevoel. Het fijnst is het als het een goede mix is van dingen die nu eenmaal moeten gebeuren én dingen die je energie geven en blij maken. Die echt bij jou passen.

Plannen van je daily musthaves

Nu je duidelijk hebt wat voor jou een goede dag maakt, kun je gaan plannen hoe je dit voor elkaar krijgt binnen jouw mogelijkheden. Je kunt hiervoor een Ideale weekplanning maken, maar je kunt ook gewoon dit lijstje er even bij pakken als je de komende dag gaat plannen.

Ik ben heel benieuwd of het denken over je Daily musthaves je nieuwe inzichten heeft gegeven. Over wat voor jou belangrijk is en of je er al genoeg tijd aan besteedt. En of het maken van keuzes ervoor zorgt dat je meer voor elkaar krijgt zonder dat het teveel wordt.

Laat je het me weten? Vind ik leuk!
Fijne dag! Evelien

No Comments

    Leave a Reply