Overzicht & Plannen

Het grote verschil tussen een voornemen en een doel

Van voornemen naar doel - blog Eefficiënter - basketbal en ring

Stel je jezelf vaker doelen, zoals: ik wil afvallen, ik wil meer tijd met vrienden doorbrengen, ik wil minder gestrest zijn en ik wil minder werken op een dag. En gebeurt het dan regelmatig dat je er na een tijd achter komt dat wat je je voorgenomen hebt wéér niet gelukt is? Dat kan kloppen! Want je hebt het je voorgenomen. Stiekem was je doel geen doel, maar een voornemen vermomd als doel.

Hoe herken je een voornemen

Hoe weet je nu wanneer je met een voornemen te maken hebt in plaats van een doel? Hieronder een paar voorbeelden van voornemens met daaronder omschreven waarom het nog geen doelen zijn.

 • Ik wil afvallen
  Dit is niet helemaal duidelijk. Hoeveel kilo wil je afvallen en voor wanneer? Wil je afvallen voor je gezondheid of omdat je je kleding dan beter past. Is het realistisch hoeveel je af wil vallen? En wat ga je ervoor doen en laten om dit te bereiken? Welke eerste (kleine) stappen zijn ervoor nodig?
 • Ik wil beter plannen
  Wat wil je hiermee bereiken? En waarom is dit een wens? Kom je bijvoorbeeld vaak tijd tekort of heb je geen overzicht meer. Wat ga je precies doen als je beter plant? Welke techniek/tool ga je gebruiken en hoe weet je wanneer het gelukt is?
 • Ik wil minder werken
  Waarom wil je dit? En hoeveel is minder? Heb je een bepaald aantal werkuren in gedachte en hoe ziet jouw week eruit als je genoeg werkt? Wat ga je precies doen om bij dit doel uit te komen. Een kortetermijndoel kan dan bijvoorbeeld zijn om een inzicht te krijgen in hoe je werkweek nu in elkaar zit. Dat je 2 weken bijhoudt hoeveel tijd je aan je werk besteedt door elk uur op te schrijven wat je gedaan hebt en dit aan het einde van de week te evalueren. Wat wil je dat er anders wordt?

Waarom alleen een voornemen niet genoeg is

Voornemens zijn op zich niet verkeerd. Ze zeggen iets over wat je belangrijk vindt en waar je aan wil werken. Maar om ook nuttig te zijn en je te laten bereiken wat je je voorneemt is meer nodig. Je hebt goede doelen nodig en het liefst goede kortetermijndoelen.

Deze doelen zijn namelijk beter uitvoerbaar, bereikbaar en nuttig. En ze zijn niet overambitieus, maar juist heel concreet en haalbaar. Ook kun je beter bijhouden of het gelukt is en bijsturen wanneer dat nodig is.

En de acties die je doet voor kortetermijndoelen helpen je om te ontdekken wat je op de lange termijn wil. Want door te gaan doén, krijg je meer inzicht in wat wel en niet voor je werkt en wat je belangrijk vindt. Zo zorg je voor een voldaan gevoel en doelen waar je blij en trots van wordt.

Hoe stel je nu een goed doel

Wees niet bang, doelen stellen is niet iets waar je een aangeboren talent voor nodig hebt. Er bestaan geen goede-doelen-stellen-genen, gelukkig! Het is iets wat iedereen kan leren en kan oefenen om er steeds beter in te worden. Een handige hulpmiddel voor het stellen van goede doelen is het maken van SMART doelen. SMART is hierbij een afkorting voor:

Specifiek (specific)

Beschrijf je doel in een paar woorden en maak het zo concreet mogelijk. (Beantwoord het Wie, Wat, Waar en Hoe van een doel) Een té uitgebreid beschreven of te hoog gegrepen doel zorgt alleen maar voor moed in de schoenen en dat wil je niet, dus hou het kort en bondig.

Meetbaar (measurable)

Het moet makkelijk zijn om te zien of je je doel haalt. Hoe ga je het meetbaar maken? Is er een einddatum waarvoor je het bereikt wil hebben. Of misschien is er een frequentie voor je doel die te volgen is. (Bijvoorbeeld: ik sport 3 keer per week een uur)

Acceptabel (achievable)

Is je doel haalbaar? Als je van nature aardig chaotisch bent en je stelt jezelf als doel om hele dagen volgens een strakke planning te gaan werken, dan gaat dat natuurlijk wringen. Wat is dan het eerste haalbare doel dat je kunt stellen? Bijvoorbeeld: ik plan 3 keer per dag tijd in voor het verwerken van mijn e-mail en kijk verder niet in mijn mailbox. Je moet een goed gevoel hebben bij je doel en erachter kunnen staan om het tot een succes te kunnen maken.

Realistisch (realistic)

Past je doel bij je huidige situatie? Is het realistisch om er aan te gaan werken? En waarom is het belangrijk voor je? Je doel moet je een beetje uitdagen, maar niet onbereikbaar zijn, want dat is niet goed voor je motivatie.

Tijdgebonden (timely)

Wanneer is je doel klaar of ga je tussentijds kijken hoe het ervoor staat? Als je schrijft: Ik bel elke week met 1 vriend of vriendin, dan kun je dus aan het einde van de week bekijken of het gelukt is. En als je als doel neemt om een maand lang je telefoon niet meer te gebruiken na 20.30u ’s avonds, kun je dit elke dag bijhouden en aan het einde van de maand zien hoe vaak het gelukt is.

Door een tijd aan je doelen te koppelen kun je zien of je hebt waargemaakt wat je je voorgenomen hebt voor een bepaalde datum of periode. En kun je op tijd bijsturen als je nog niet bent waar je wil zijn. Of je kunt kijken waar je op vastloopt en een nieuw, beter passend doel maken.

Gaan toepassen van je doelen

Als je deze stappen van SMART doorlopen hebt, heb je een fijn (kortetermijn)doel om mee aan de slag te gaan. En heb je je doel gehaald? Dan kijk je wat het eerstvolgende haalbare en concrete doel is waar je mee aan de slag gaat.

Ik hoop dat je met deze tips over het veranderen van een voornemen naar een (kortetermijn)doel weer verder kunt komen in het bereiken van productiviteit in balans. Doen en behalen wat jij belangrijk vindt, zonder daarbij over de kop te gaan!

Wil je meer lezen over doelen stellen? Kijk dan ook eens naar mijn blog over het verschil tussen een resultaatdoel en een procesdoel. Wat is jouw eerstvolgende doel waarmee je aan de slag gaat?

Fijne dag!
Groetjes Evelien

No Comments

  Leave a Reply