Als kind ben je er nog niet zo bewust van. Je leeft nog lekker in het moment en hebt weinig dingen om rekening mee te houden. Maar hoe ouder je wordt, hoe meer tijd en het besteden (en vooral niet verspillen) ervan een ding wordt. Eerst op school en later in je werk en thuissituatie.
Als volwassene merk je steeds meer hoe schaars tijd is. Je hebt zoveel verschillende verantwoordelijkheden die je tijd, energie en aandacht vragen. En je kunt daardoor zelfs last krijgen van time anxiety: de angst voor het verspillen van je tijd. Ik herken dit gevoel erg en was benieuwd naar waar het vandaan komt en wat je eraan kan doen.
The main problem with this great obsession for saving time is very simple: you can’t save time. You can only spend it. But you can spend it wisely or foolishly.
Benjamin Hoff
Wat is time anxiety (tijdangst)
Er zijn mensen die last hebben van een neurotische angst voor het verstrijken van hun tijd. Chronofobie (van het oude Griekse chrono – “tijd”, phobos – “angst”) heet dit. Ze zijn zich erg bewust van het feit dat hun leven een keer ophoudt en dit kan een fobie worden en voor veel stress zorgen.
Bij time anxiety (tijdangst) gaat het meer over dat je bang bent voor het verspillen van je tijd. Je voelt je continu heel druk en hebt vaak het gevoel tijd tekort te komen voor alles wat je wil doen. Ondanks dat je al verschillende tips hebt geprobeerd om beter te plannen en productiever te worden, blijf je het gevoel houden dat de tijd door je vingers glipt en je er niet het maximale uithaalt.
Time anxiety is dan ook meer dan een plotseling gevoel van stress dat ook snel weer weggaat. Het is een steeds terugkerend gevoel dat ervoor kan zorgen dat je belangrijke taken uit gaat stellen. En het kan zelfs leiden tot een burnout.
3 soorten tijdangst
Alleen maar tegen jezelf zeggen dat je je niet druk moet maken over je tijd werkt niet. (Geloof me ik heb het al heel vaak geprobeerd, haha) Het is het bekende “denk niet aan een roze olifant” verhaal. (Waar denk je nu aan? 😉) En hoe meer je je druk maakt over dat je te weinig tijd hebt, hoe meer je je ook beperkt voelt in de hoeveel tijd die je hebt.
Het is dus belangrijk om dit vervelende cirkeltje te doorbreken. En dit kun je het beste doen door te begrijpen hoe het je gedachten, gedrag en gewoontes beïnvloedt. Time anxiety kan je op 3 manieren laten tegenkomen:
- Dagelijkse tijdangst
Dit is het dagelijkse gevoel niet genoeg tijd in je dag te hebben. Je voelt je gestrest, gehaast en vaak overweldigd. - Toekomstige tijdangst
Je bent je erg bewust van wat je acties van vandaag voor een gevolg kunnen hebben voor je toekomst. Doordat je je steeds druk maakt over “wat zou kunnen gebeuren” durf je nu geen actie meer te ondernemen. - Existentiële tijdangst
Hierbij maak je je druk over de beperkte tijd die je hebt in je leven. Je ziet alleen maar dat einde voor ogen en dat maakt je angstig. Je krijgt er de neiging van om te gaan haasten en dingen door te drukken of het verlamt je juist in wat je wilt doen.
Het helpt natuurlijk niet dat er in de (social) media en om je heen steeds zo de nadruk wordt gelegd op dat je je tijd nuttig moet besteden en er alles uit moet halen wat erin zit. Het is dus ook niet gek dat veel mensen last hebben van time anxiety.
Wat kun je eraan doen
Op veel gebieden kun je controle terugkrijgen door het slimmer aan te pakken, ruimte te creëren of er veel over te leren. Maar met tijd is dit een ander verhaal. Want je hebt nu eenmaal die 168 uur in de week. Die tijd verstrijkt, en daar kun je niks aan doen. Hoe kun je er dan toch voor zorgen dat je je goed voelt over jezelf en je werk?
Focus op wat je nu doet
Ik denk dat focussen op wat je nú doet heel belangrijk is. Dat je van jezelf weet wat voor jou het allerbelangrijkste is en je daar je keuzes in maakt en je planning erop baseert. Zodat je aan het einde van je dag een voldaan gevoel heb, omdat je aan de voor jou belangrijkste dingen hebt gewerkt.
Om meer gevoel van grip op je tijd te krijgen, kun je oefenen met het beter inschatten van je tijd en je bewust worden van je belemmerende afleidingen. Want van een eindeloze internet-scroll-sessie voel je je achteraf meestal niet veel beter. Daarom kan het helpen dit soort dingen te beperken en goede gewoontes te bouwen rond je tijd en planning.
Inzicht in je tijd
Om inzicht te krijgen waar je tijd naartoe “verdwijnt”, kun je een app als Toggl of RescueTime gebruiken. Deze apps laten je precies zien waar je tijd in gaat zitten en met dat inzicht, kun je gaan kijken of dat ook is waar je je tijd aan wíl besteden.
Voor mij heeft het maken van een ideale weekplanning veel rust gegeven. Ik weet dat ik werk aan wat ik écht belangrijk vind én zie in 1 oogopslag wanneer ik wat ga doen. Daarmee kan ik het “ik-krijg-het-allemaal-niet-af” gevoel een stuk beter van me afschudden. Tijdens het werken gebruik ik Toggl om aan het einde van de week te kunnen zien of wat ik gedaan heb ook klopt met wat ik me voorgenomen heb. Zo leer ik steeds beter omgaan met m’n tijd.
Planning fallacy (denkfout)
Van een eindeloze to-do-lijst maken, zal je time anxiety alleen maar toenemen. Het is ook goed om te weten dat mensen slecht zijn in het inschatten wat ze op een dag kunnen doen. In je hoofd kun je dingen vaak veel sneller en beter dan dat daadwerkelijk het geval is. Dit wordt ook wel de planning fallacy genoemd (hier schreef ik eerder een blog over.)
Dit overschatten van wat je kan doen op een dag, kan voor stress zorgen, wanneer blijkt dat je wat je je hebt voorgenomen niet gaat lukken. Het is dus fijner om hier al rekening mee te houden en je dag niet helemaal vol te plannen.
If we take care of the moments, the years will take care of themselves
Maria Edgeworth
Wat je ook kiest om te gaan doen met je tijd, het hoeft niet perfect of optimaal te zijn. Doe vooral wat voor nu goed voor je voelt en wat jij het belangrijkste vindt. Ver in de toekomst kijken of je er zorgen over maken, levert je niet op wat je wil. Realistisch omgaan met de tijd die je nu hebt wel.
Gaat het over?
Nee, zelf denk ik dat ik er altijd wel last van blijf hebben. Als je graag veel wil doen, het ook nog goed wil doen en altijd bezig bent, dan is time anxiety iets wat op de loer blijft liggen. Maar je hiervan bewust zijn en weten hoe je actie kunt ondernemen als dat gevoel weer de kop op steekt, is heel fijn. En het zal ervoor zorgen dat het je niet belemmert.
Heb jij wel eens last van time anxiety? En wat doe je dan op zo’n moment?
Fijne dag!
Evelien
Deze blog verscheen voor het eerst op 25 april 2021 en is aangevuld.
No Comments