Overzicht & Plannen / Zelfinzicht

Probeer deze oplossingen als je werk steeds blijft liggen

Oplossingen voor werk dat blijft liggen Blog Eefficiënter

Soms heb je van die taken die je elke dag weer op je to-dolijst schrijft en die je vervolgens weken met je mee blijft zeulen zonder dat er iets mee gebeurt. Super frustrerend natuurlijk, want al die to-do’s kosten je energie en het feit dat het je steeds niet lukt, is niet goed voor je zelfvertrouwen. Waar komt het door dat dit werk steeds blijft liggen en welke oplossingen zijn er om dit te voorkomen? Dat tackelen we deze week. Let’s go!

Oorzaken waarom werk blijft liggen

Er zijn verschillende oorzaken waarom werk steeds blijft liggen. Zowel vanuit jezelf als vanuit je omgeving. Maar gelukkig zijn de meeste ervan goed aan te pakken. Welke van de onderstaande oorzaken herken jij?

Je mist overzicht

Het kan zijn dat je het overzicht mist. Wát moet er precies gebeuren en wanneer? Wat is de eerste kleine, logische stap en waar wil je uitkomen? Het voelt als een enorme berg en je weet niet waar te beginnen.

Als je taak bijvoorbeeld is om een website te maken, dan kun je elke dag opschrijven: aan website werken. Maar de kans dat het je dan gaat lukken is erg klein. Schrijf je echter alle punten op die je moet uitzoeken en doen om tot een website te komen, dán heb je een plan. Deze kleine opeenvolgende taken kun je inplannen en zo kom je stap voor stap bij je doel.

Wat is het nut

Een reden kan ook zijn dat je niet inziet waarom iets belangrijk is om te doen. Als je de noodzaak van iets niet ziet of voelt, dan kan dat een goede reden zijn om er maar niet aan te beginnen.

Het is dus belangrijk om uit te zoeken of je taak een goed doel heeft. Iets waar je achter staat en waar je het nut van ziet. Hiervoor is het natuurlijk wel handig dat je weet welke waarden en doelen belangrijk voor je zijn. (Je leest er meer over via de links)

De belasting is te groot

Ik merk dat als het lichamelijk minder goed met me gaat, bepaalde dingen eerder blijven liggen. Logisch natuurlijk, maar soms wel frustrerend. Het laat wel zien dat het belangrijk is dat wat je je voorneemt om te doen ook past bij wat fysiek mogelijk is.

Maar ook op het gebied van tijd moet het realistisch zijn. Als je maar 2 uur rekent voor je afspraak in Amsterdam en het bijwerken van je administratie, maar je vergeet de reistijd (2 x 20 min) en de kans dat het uitloopt (1,5 u i.p.v. 1 u) goed mee te rekenen, dan blijven er al snel dingen liggen. Realistisch plannen en het bepalen van een prioriteit is dus belangrijk.

Je lekt energie

Als je vaak taken moet afhandelen die niet bij je passen of waar je erg tegenop ziet, dan kost je dat veel energie. Deze energievreters zorgen voor een energielek, waardoor je andere taken alleen maar lastiger worden om op te pakken.

Kijk daarom eens goed naar de taken die steeds blijven liggen. Zijn het dingen die je écht niet leuk vindt of waar je elke keer weer moed voor moet verzamelen om ze te doen? Zo ja, probeer dit werk dan uit te besteden aan iemand die er wel plezier in heeft en er goed in is. (Denk eens aan een virtual assistant 😉) Of kijk welke aanpassingen je in je dag en werk wil doen, zodat het je weer energie gaat geven.

Je wordt te vaak onderbroken

Als je vaak onderbroken wordt terwijl je bezig bent, wordt het lastiger om je te concentreren en dingen af te ronden. Denk aan afleidingen als notificaties, belletjes of mensen die tegen je beginnen te praten als je ergens mee bezig bent.

Grenzen stellen is daarom belangrijk. Voor jezelf, door je notificaties uit te zetten en het gebruik van apps om geconcentreerder te werken en afleidingen te blokken. En voor anderen, door goed aan te geven wanneer je beschikbaar bent en wanneer je niet gestoord wil worden.

Oplossingen voor als je werk blijft liggen

Deze oplossingen zorgen er dus voor dat je werk niet meer blijft liggen en je met een voldaan gevoel je dag af kan sluiten:

  • Zorg voor overzicht. Schrijf grote taken uit in kleine, duidelijke stappen en plan deze in. Verzamel al je taken op 1 handige plek. (bijvoorbeeld Todoist)
  • Krijg duidelijk waarom je werk van nut is. Wat is het doel ervan en past dit bij wat je wil bereiken? Heeft het prioriteit?
  • Check steeds of je belastbaarheid en de tijd die je beschikbaar hebt, klopt met wat je van plan bent. Is wat je wil realistisch?
  • Is wat blijft liggen een energievreter? Zo ja, zoek er een oplossing voor. Zorg dat je energievreters en energiegevers goed in balans zijn.
  • Stel grenzen voor jezelf en voor anderen. Beperk het aantal onderbrekingen, waardoor je langer gefocust kan werken en je dingen af kan maken.

Balanceren en nieuwsgierig zijn

Ondanks deze oplossingen zal het heus nog vaker voorkomen dat er werk blijft liggen. En dat is helemaal niet erg. Ik zie het als continu balanceren en daar word je met wat oefening gelukkig steeds beter in.

Waar het om gaat, is dat je steeds nieuwsgierig blijft. Waarom gebeurt dit? Wat kan ik er van leren? Voelt het nog goed wat ik doe en wat kan ik anders doen om nog beter in m’n vel te zitten? Zolang je die nieuwsgierigheid maar blijft gebruiken om te leren, kom je steeds een stapje dichter bij je ideale manier van werken en je dag invullen.

Succes! En een fijne dag gewenst,
Evelien

The form you have selected does not exist.

No Comments

    Leave a Reply