Als je chronisch ziek bent, heeft dat gevolgen voor hoe je dag eruitziet. Het is niet altijd (meer) mogelijk om te kunnen werken en door de onvoorspelbaarheid van je klachten is het lastig om een structuur in je dag te krijgen.
Normaal zijn het ook de school- en werktijden, afspraken en sportclubs die je afleiding en een doel geven. Doordat je op vaste tijden ergens verwacht wordt, is het ook makkelijker om structuur in je dagen te hebben. Maar als je chronisch ziek bent, kan het zo zijn dat je minder van deze vaste tijden en afspraken hebt. Hoe zorg je er dan voor dat er toch structuur in je dag zit?
Het begint met routines
Het hebben van vaste routines op een dag kan heel helpend zijn. Niet teveel, want je wil ook nog dingen spontaan kunnen doen, maar met een aantal basisroutines kom je een heel eind. Het zorgt voor rust en je kan meer kan doen met minder moeite.
Opstaan en naar bed gaan
Een fijne routine is het hebben van vaste tijden om op te staan en naar bed te gaan. Je lichaam went eraan en daardoor gaat het slapen makkelijker en word je uitgeruster wakker. Het handigst is het om dit in het weekend ook door te zetten. En als je dat niet fijn vindt, ga dan bijvoorbeeld een uur later naar bed en sta een uur later dan normaal op. Dan wijk je niet teveel af, maar heb je toch het gevoel van weekend.
Ik weet vaak pas ’s ochtends dat ik vroeg naar bed wil gisteravond
Tante Agaath
Vaste eetmomenten
Nog zo’n fijn anker in je dag zijn vaste eetmomenten. Zo kun je vaste tijden hebben voor de 3 hoofdmaaltijden en voor een tussendoortje ’s ochtends en in de namiddag. Neem dan even rustig de tijd om je eten te bereiden en op te eten. (Liefst zonder schermpjes erbij natuurlijk 😉 )
Vaste beweegmomenten
Ook beweging kan makkelijk in een routine omgezet worden. Door vaste momenten in een week hiervoor te kiezen en meteen te bepalen wát je wannéér doet, zorg je er niet alleen voor dat je soepel en gezond blijft. Je houdt het zo ook langer vol en het bewegen heeft als fijne bijkomstigheid dat je weer rust en overzicht in je hoofd krijgt.
De dagafsluiting
Een fijne dagafsluiting zorgt ervoor dat je het (eventuele) werkgedeelte echt afsluit en je je dag nog even bekijkt. Ben ik er blij mee hoe het gegaan is? Wat zou ik anders willen (doen)? Zo finetune je je dag en structuur steeds beter.
Ook kun je alvast je spullen voor de volgende dag klaarleggen en je planning voor morgen doorkijken en aanpassen waar nodig is. Zo start je je komende dag fijn en zonder veel nadenken.
Vaste dagen, vaste taken
Wat voor mij geholpen heeft om meer structuur te krijgen, is het hebben van vaste dagen voor vaste taken. Een ideale weekplanning, waarbij ik precies weet wanneer ik wat ga doen. En waarvan ik ook uit ervaring weet dat het vol te houden en prettig is.
Ik gebruik dit voor het huishouden en voor alle andere werkzaamheden. Maar ook voor hobby’s en beweegmomenten. De rust die dit geeft, doordat je niet alles meer hoeft te bedenken en te onthouden, is echt super fijn!
Voor zo’n weekplanning kun je ook gebruikmaken van time blocking en vaste tijden voor inspanning en ontspanning. Zo kun je bijvoorbeeld 25 minuten actief aan iets werken en dan 5 minuten pauzeren of 50 minuten werken en 10 minuten pauzeren. Dit maakt het plannen makkelijker en je weet zeker dat je aan je rust toekomt.
Waar begin je als je structuur wil aanbrengen
Het is een goed idee om als eerste dát aan te pakken waar je het meeste last van hebt. Aan welke vorm van structuur heb je het meeste behoefte? Is het structuur in je planning, je administratie, (vrijwilligers)werk, bewegen of het opgeruimd en schoonhouden van je huis?
Wat is de eerste kleine stap die je kunt zetten om hier meer structuur in te krijgen? En kun je het alleen of heb je er hulp bij nodig? Misschien wil je er eerst meer tips over lezen of werkt het voor jou beter dat je met iemand gaat zitten die jou kan helpen om meer structuur aan te brengen.
Actie
Wat je ook doet, zorg dat je in actie komt. Gewoon tellen van 5-4-3-2-1 en doen! Onderweg leer je wat werkt en wat niet en kun je nog aanpassingen maken. Het hoeft niet meteen perfect te zijn.
Maak je structuur ook echt passend bij jou. Niet volgens het ideale plaatje, maar passend bij wie je nu bent, wat je nu kan en waar je nu behoefte aan hebt. Dan heb je er het meeste aan.
En misschien kun je nog een doel zoeken waar je aan kan werken. Vrijwilligerswerk of een andere activiteit waar je een fijn en nuttig gevoel van krijgt. Een paar van deze ‘ankers’ in je week waarop je bijvoorbeeld voor anderen beschikbaar bent, maakt dat de dagen niet 1 lange brij worden.
Structuur als houvast, niet als belemmering
Ik hoop dat je met deze tips vooruitkomt in het maken van een ideale structuur voor jezelf. Zodat je weer het gevoel hebt grip op je dagen, energie en activiteiten te hebben. En dat zonder dat je inlevert aan spontaniteit en plezier. Juist door het aanbrengen van meer structuur zul je merken dat hier ook meer ruimte voor overblijft!
Een fijne dag gewenst!
Evelien
No Comments