Me vervelen? Dat komt in mijn woordenboek echt niet voor! 😉 Zowel voor huishoudelijke dingen, werktaken en hobby’s heb ik altijd wel een lijstje met dingen die nog moeten gebeuren of die ik graag zou willen doen.
Maar ik ben er ook door schade en schande achter gekomen dat je niet álles kan doen. Je werkt jezelf over de kop en houdt zo steeds het gevoel dat er nog veel moet gebeuren, hoe productief je ook bent. Dat slurpt al je energie weg, dus is het slim om hier een andere manier voor te vinden.
Je kan niet alles doen
Het is een gegeven dat we allemaal 24 u per dag en 168 uur in de week hebben. En je mag jouw 168 uur invullen zoals voor jou goed voelt en fijn werkt. Het betekent ook dat je keuzes moet maken en juist dat is soms zo lastig. Want wat ga je laten of ‘parkeer’ je voor een later moment.
Hoe kies je wat je gaat laten
Gelukkig zijn er verschillende manieren om erachter te komen wat je wél gaat doen en wat je (voorlopig) gaat laten. Het heeft mij veel rust gegeven om hier eens in te duiken. Het is iets wat je 1 keer goed doet en daarna is het alleen nog maar aanpassen, zodra er iets in je situatie verandert. Fijn toch!
Hoe belastbaar ben je
Voor je weet hoe je je dagen in wil vullen, is het belangrijk om te weten hoe belastbaar je bent. Zeker als je een uitdaging hebt qua energie of lichamelijke mogelijkheden. Hoe lang kun je iets achter elkaar doen, hoeveel rustmomenten heb je nodig en op welk moment(en) van de dag ben je het meest belastbaar?
Via deze link lees je meer over hoe je je belastbaarheid kunt onderzoeken.
Energievreters en energiegevers
Je hebt ook nog te maken met je energievreters en energiegevers. Ik weet inmiddels dat ik niet meer dan 1 afspraak op een dag moet hebben en dat drukke plekken en veel geluid of prikkels een flinke energievreter zijn.
Maar van een podcast luisteren en een stukje lopen of wat opruimen, laad ik weer op. Of door aan m’n hobby te werken. Iets wat heel precies is en waar je je handen voor gebruikt, waardoor ik even niet met denken bezig ben. Ook het afwisselen van zitten en bewegen is heel belangrijk en daar houd ik dus rekening mee in m’n planning. Ontdek voor jou wat je energievreters en energiegevers zijn en je hebt er veel profijt van!
Prioriteiten stellen
Zodra je meer zicht hebt op hoe belastbaar je bent en wat je nodig hebt om je energie in balans te houden, kun je prioriteiten gaan stellen en keuzes gaan maken. Want, helaas, daar ontkom je niet aan. (Behalve als je ergens nog wat bonustijd vandaan kunt toveren, maar dat geheim wil ik dan graag van je horen! 😉 )
Je gaat nu bepalen welke dingen op dit moment het belangrijkst voor je zijn en wat voorrang heeft. Je kunt bijvoorbeeld bedenken dat je eindelijk je zolder eens gaat uitzoeken en opruimen, maar als je woonkamer een zooitje is en je daardoor elke dag stress ervaart, dan begrijp je dat dit niet de slimste keuze is.
Zo gaat het vaak met onze dagelijkse keuzes. We reageren op wat we horen, zien of bedenken, maar vaak zit er geen plan of doel achter. Door er even voor te gaan zitten en vooruit te denken wat je over 1, 3, 6 maanden of een jaar bereikt wil hebben, zet je alles in perspectief en kun je betere keuzes maken. Keuzes die bijdragen aan wat jij belangrijk vindt.
Zo zorg je voor houvast
Om jezelf te begrenzen en ervoor te zorgen dat je niet maar door blijft denderen en alles wil doen, is het fijn om een houvast voor jezelf te creëren. Plannen en je plannen reviewen werkt hiervoor erg goed.
Een goede planning maken
Een planning die bij jou past, zorgt ervoor dat je die dingen doet die belangrijk voor je zijn. Maar ook dat je een realistisch beeld krijgt van hoeveel haalbaar is om te doen op een dag. Voor mij werkt een planner met een weekoverzicht het beste. Hierop kun je meteen alle dagen zien en per dag kun je elk half uur taken of afspraken noteren. Ik gebruik hiervoor de Structuurjunkie planner.
Je kunt je planning op verschillende manieren maken. Voor mij werkt time blocking super. Ik plan blokken voor huishouden, werk, afspraken en ontspanning. Deze blokken geven een realistisch beeld van wanneer ik tijd heb voor bepaalde dingen, waardoor ik makkelijker nee kan zeggen tegen extra werk en ook zie dat ik niet alles kan.
In deze blog over het maken van een ideale weekplanning lees je nog meer over hoe je jouw ideale planning maakt en waarom het zo fijn werk.
Review: hoe gaat het
Gaat het met het maken van een (ideale) planning dan voortaan altijd vlekkeloos? Nee, helaas niet, maar dat is oké. Waar het om gaat is dat je meer grip krijgt en meer rust ervaart. Je gaat zien wat wél kan en wat teveel is en daardoor raak je niet meer meteen uit balans zodra er iets voorvalt.
En je leert jezelf steeds beter kennen. De snelste manier hiervoor is door elke week even tijd te nemen om je planning en je week te reviewen. Bijvoorbeeld met deze vragen:
- Wat ging er goed en wat liep niet zoals je gehoopt had?
- Heb je veel moeten schuiven in je planning? Waar kwam dit door en is het handig om je weekplanning aan te passen?
- Hoe voelde je je en waar kwam dit door?
- Waar ben je trots op en zou je meer van willen?
- Wat mag er op je to-don’t lijstje? (wat wil je laten of minder doen)
- Heb je genoeg tijd vrijgemaakt voor ontspanning en rust?
Deze antwoorden kun je gebruiken om de komende week te plannen en steeds dichter bij jouw ideale weekplanning te komen. En steeds beter inzicht te krijgen in hoe belastbaar je bent en wat je het allerbelangrijkste vindt.
Je invulling kan veranderen
Hou hierbij ook rekening met het feit dat je situatie kan veranderen. Je krijgt andere interesses, je werk kan anders worden, je kinderen komen in een andere fase en ga zo maar door. Doordat je hier wekelijks even kort naar kijkt, zul je zien dat je veel beter in balans blijft en je niet in 1 keer alles anders hoeft te gaan doen. Je planning en je taken/activiteiten groeien zo vanzelf met je mee.
You can do anything, but not everything
Ik hoop dat je zo een beter beeld hebt gekregen van hoe je ervoor zorgt dat wat je wil doen ook realistisch blijft. Ook al kán je een hoop, je kan en hoeft niet alles te doen. Je mag keuzes maken en je gezondheid en gevoel van balans vooropstellen.
Wil je hier over sparren? Neem gerust contact met me op via de comments hieronder of per mail.
Fijne dag!
Evelien
No Comments