Overzicht & Plannen

Heb jij al een ideale weekplanning?

Een tijdje geleden schreef ik over het maken van een ideale dagindeling en waarom dit heel waardevol voor je kan zijn. Vandaag wil ik nog een stapje verder gaan en het met je hebben over een ideale weekplanning.

Want weten hoe jouw ideale dagindeling eruit ziet is erg fijn, maar herken jij die onrust: dat je het gevoel hebt zoveel te moeten doen, maar dat je geen overzicht meer hebt wannéér nu wát moet gebeuren? En dat je nooit echt rustig zit, omdat je steeds het gevoel blijft houden dat er nog iets gedaan moet worden. Die onrust kun je wegnemen door het maken van een ideale weekplanning. Ik doe dit nu al een hele tijd en ik vind de houvast die het geeft erg fijn.

Waarom wil je een ideale weekplanning

Een ideale weekplanning wil je maken als je geen denkwerk meer wilt hebben over wanneer je wat gaat doen. Dat scheelt je veel tijd en geeft rust. Je maakt er een goed onderscheid door in werk- en privétijd en dat is in deze tijd erg fijn. Als je van huis uit werkt, gaan werk en privé snel door elkaar lopen. Door te plannen wanneer je wat doet, weet je dus ook wanneer iets af is en je vrij bent.

Het helpt je ook als er (onvermijdelijk) dingen tussendoor komen en je je planning om moet gooien. Je kunt goed zien waar je nog kan schuiven en je houdt er ook ruimte voor vrij tijdens het maken van je ideale weekplanning.

Klik hier om een weekplanning te krijgen, die je meteen in kan vullen. (Wel eerst even zelf opslaan, zodat je er een eigen kopie van hebt) En ben je nieuwsgierig hoe een al deels ingevulde weekplanning eruit ziet? Spiek dan gerust even hier op die van mij. (Dat doe ik zelf ook zo graag bij een ander, haha.)

Wat moet er zeker inzitten

Wat is nu zeker handig om in je planning te zetten? Hieronder een rijtje van de belangrijkste dingen.

Wat écht belangrijk is

Begin eens met bedenken wat er voor jou écht belangrijk is om in een week te doen. Ga hierbij het hele rijtje langs van je gezin, hobby’s, werk, sociale contacten, je huishouden etc. Als je al een ideale dagplanning hebt gemaakt of nagedacht hebt over je daily musthaves, dan kun je daar natuurlijk ook even in spieken.

Je weet dan precies waar je tijd voor vrij wilt maken en wat voor jou de fijnste verdeling van je tijd is. En misschien kom je er ook wel achter aan welke dingen je nu veel tijd besteed, maar die je eigenlijk niet meer (zo) wil doen. Dit is een mooi moment om dat te veranderen!

Denk ook goed na over hoe lang je over iets wilt doen of hoe lang je voor een bepaalde taak nodig hebt. Vind je het lastig om dit in te schatten? Lees dan even deze blog over het realistisch inschatten van je tijd.

Taken groeperen

Daarna ga je bedenken of je je werk/taken kunt groeperen. Ik werk nu al een tijd met vaste dagen voor bepaalde taken. Zo schrijf ik bijvoorbeeld op maandag en dinsdag mijn nieuwe blog en content voor de komende week. Deze dagen schrijf ik het makkelijkst, want ik ben weer opgeladen na het weekend. En doordat ik het aan het begin van de week plan, weet ik zeker dat ik nog ruimte heb om dit op tijd af te krijgen, mocht er iets tussendoor komen.

Ook in het huishouden heb ik vaste taken op vaste dagen, zodat ik hier niet meer over na hoef te denken en ik zeker weet dat alles regelmatig gebeurt. Zo heeft elke dag voor mij vaste prioriteiten en weet ik zeker dat ik aan het einde van de week overal aan toegekomen ben. Heb jij bepaalde werkzaamheden die handig zijn om op een vaste dag te doen?

Rust

Ik blijf het herhalen, omdat het zó belangrijk en tegelijk vaak zo lastig is: genoeg rustmomenten nemen. Als je deze niet inplant, wordt het al snel een ondergeschoven kindje. Want maar door blijven gaan en spoedjes prioriteit geven, vinden we vaak makkelijker dan even stilstaan en opladen. (Blijvend aandachtspuntje hier, haha)

Niets doen is ontzettend moeilijk; Je weet nooit wanneer je klaar bent

Plan dus in je ideale week meteen je lunchmomenten, je tijd voor een kopje koffie, een stuk wandelen, sporten en werken aan je hobby’s. Het is ook waardevol om te bedenken hoe je wil dat je avond eruitziet en wat je gaat doen om zo ontspannen mogelijk én op tijd naar bed te gaan. Met een plan van aanpak is de kans op slagen veel groter!

Even tussendoor

Je ontkomt er niet aan: “even-tussendoor-dingen”. Iets wat stuk gaat en waar je tijd aan moet besteden om te vervangen, een mindere dag waardoor je gevloerd bent, plotselinge thuisonderwijsdagen of een ziek kind. Zo is er een hele lijst te bedenken van “life happens”, wat een gemaakte planning kan veranderen.

Door hier elke dag of op bepaalde dagen in de week al tijd voor vrij te houden, zul je merken dat je niet gelijk meer op z’n kop staat als dit gebeurt. Je hebt er al over nagedacht en kunt meteen verder met je plan B. Top toch?!

Regelmatig aanpassen

Natuurlijk is zo’n ideale weekplanning niet een kwestie van 1 keer maken en je hoeft er nooit meer iets aan te doen. Jouw leven verandert en de dingen waar je mee bezig wilt zijn veranderen ook. Ook zul je al doende merken dat sommige dingen op een andere dag of moment misschien veel handiger zijn dan op de dag die je ervoor gepland had.

Het is daarom slim om elke week even te kijken en kort op te schrijven hoe je week is gegaan en of er dingen zijn die je anders zou willen doen of die juist heel goed werken zo. En elke maand (of om de maand) kun je kijken of er iets aan je weekplanning veranderd moet worden. Zo blijft je systeem zo goed mogelijk bij jou passen.

Aan de slag

Als je je weekplanning gemaakt hebt, dan kun je hem er elke dag even bijpakken wanneer je je planning voor de dag erna maakt. Je hebt nu een fijne houvast voor jezelf ontworpen, waardoor je meer rust en overzicht hebt. Én waardoor je meer gedaan krijgt met minder moeite, want al het denkwerk heb je al gedaan.

Werk jij al met een ideale weekplanning?
Fijne dag!
groetjes Evelien

[mailerlite_form form_id=6]

No Comments

    Leave a Reply