Chronisch ziek / Overzicht & Plannen

Goed plannen: extra belangrijk als chronisch zieke ondernemer

Goed plannen - blog Eefficiënter

Een goede planning kan je veel rust en een voldaan gevoel aan het einde van je dag opleveren. Je krijgt meer gedaan en het kost je minder energie. Als chronisch zieke ondernemer is dat plannen nog eens extra belangrijk.

Dat wéét je natuurlijk al, maar vaak is het gaan doen best een dingetje. Want je wil ruimte hebben voor spontaniteit of je klachten zijn grillig waardoor je het lastig vindt om je zo “vast” te leggen. Je bent bang dan niet gedaan te krijgen wat je gepland hebt en zit niet te wachten op de teleurstelling die dat oplevert.

Of het zit gewoon nog niet in je routine om te plannen en je mist de juiste systemen hiervoor, maar je weet niet goed waar te beginnen om dit te gaan gebruiken.

Laten we die punten in deze blog tackelen, zodat je wél kan gaan plannen op een manier die bij jou en jouw situatie past. Want het gaat je gegarandeerd meer rust, tijd en energie opleveren.

Flexibel zijn in plannen

Ruimte hebben voor spontaniteit en kunnen inspelen op de grilligheid van je klachten hebben dit gemeen: het gaat over het flexibel genoeg zijn van je planning. Deze flexibiliteit kun je gelukkig zelf inbouwen.

Het is een combinatie van jezelf heel goed leren kennen en meer ruimte vrijhouden in je planning. Als eerste ga je dus onderzoeken hoe je dagen er nu uitzien. Dat kan met deze vragen:

  • Wat werkt wel en wat loopt niet fijn in hoe je je dagen indeelt? Op welke punten loop je vaak vast?

  • Op welke momenten van de dag krijg je het meeste gedaan en wanneer kun je het beste rust nemen?

  • Welke vaste afspraken heb je en moet hier nog iets in veranderd worden, omdat het nu niet werkt
    zoals je wil?

  • Hoe ver plan je nu vooruit en werkt dat voor je? Mis je misschien het overzicht in toekomstige taken en projecten, omdat je niet vooruit plant? (Een vol hoofd is zo vermoeiend!)

Als je hier meer zicht op krijgt, dan wordt plannen een stuk makkelijker en aantrekkelijker. Je kan je dagen zó gaan indelen dat het past bij wat je belangrijk vindt én bij wat je aankan. Je volgt je energie en je belastbaarheid in plaats van alle ideeën in je hoofd die op komen zetten.

Door beter vooruit te gaan plannen, kun je er juist voor zorgen dat je aan al deze mooie plannen en ideeën toekomt. Je kan ze beter over de komende maanden verspreiden, ziet sneller waar je te veel wil of juist nog iets erbij kunt plannen.

Ook in je dag kun je deze ruimte creëren door te werken met een week- en dagplanning en door genoeg rustmomenten op een dag in te plannen. Door je dag per half uur uit te werken (bijvoorbeeld in een papieren weekplanner* of in Google Agenda), zie je in één oogopslag hoe vol je dag is en of het realistisch is wat je van plan bent.

En door delen van je dag vrij te houden, kun je het makkelijker opvangen als er iets (leuks of minder leuks) onverwachts tussendoor komt of als je klachten roet in het eten gooien.

Routine krijgen

Dat klinkt allemaal super, die voordelen van het plannen. Maar hoe doe je dat nu praktisch, plannen? Want als het nog niet in je routine zit, dan begin je er vaak pas mee op het moment dat het je allemaal boven je hoofd groeit.

Daarom is het handig om deze momenten aan te houden voor het maken én bijhouden van een werkende planning:

  • Elk jaar bekijk je wat je het komende jaar wil bereiken en doen

    Je verdeelt dit globaal over alle maanden vooruit. Kies hiervoor een handige tijd, bijvoorbeeld standaard een dag in de kerstvakantie.

  • Elke maand bekijk je wat de komende maand prioriteit heeft

    Kijk in je jaaroverzicht wat je voor de komende maand gepland hebt en vul dit verder aan. Bekijk ook welke ideeën je allemaal genoteerd hebt en of je hier iets van wil oppakken komende maand.
    Plan dit bijvoorbeeld elke laatste werkdag van de maand of de laatste dag van de maand

  • Elke week kijk je wat er de komende week gedaan moet worden

    Wat zijn je afspraken, projecten en taken voor de komende week. Hoe zit het met de belasting, zijn er nog dingen om rekening mee te houden? Wanneer heb je je rust- en beweegmomenten. Plan dit bijvoorbeeld elke vrijdag of elk weekend.

  • Elke dag volg je wat je gepland hebt en bekijk je de planning voor de komende dag

    Vink door de dag heen af wat je gedaan hebt en schuif door naar een ander moment wat niet gelukt is. Neem aan het einde van je werkdag of voor het slapen even door: wat werkte vandaag wel en niet. Pas je planning voor de komende dag eventueel aan.

Voor deze manier van plannen is het heel fijn als je alles op 1 plek hebt in een systeem dat voor je werkt. Bijvoorbeeld in een tool als Trello of Notion.

Systemen bouwen die voor jou werken

Je wil systemen die voor jou werken. Routines, maar ook bepaalde tools die je hoofd en lijf rust geven. Doordat je overzicht hebt, ben je minder snel uit balans te brengen en gaat hier in ieder geval geen onnodige energie in zitten.

Zelf werk ik met een combinatie van Trello, Notion, digitale agenda, een papieren weekplanner (structuurjunkie planner*), en Todoist.

  • In Notion maak ik m’n jaar-, maand-, en weekplanning. En in de kalender zie ik de belangrijkste werktaken voor een dag

  • In Trello zit mijn contentplanning en de samenwerkborden met klanten

  • In m’n digitale agenda noteer ik alleen afspraken met een tijd, persoon en locatie.

  • In m’n papieren weekplanner werk ik alle dagen voor een week vooruit uit (voor werk én privézaken). Hierdoor zie ik precies wat (afspraken, taken, huishoudelijk) ik wanneer moet doen op een dag. En of ik mezelf niet te veel belast.

  • En Todoist bevat al m’n (terugkerende) huishoudelijke taken, mensen om te bellen, dingen om niet te vergeten en dingen om uit te zoeken. Hierin kan ik snel ideeën dumpen of herinneringen zetten.

Iedereen heeft zo zijn eigen systeem voor goed plannen dat het beste werkt. Heb jij dit nu nog niet (helemaal) gevonden en wil je hier meer over weten? Neem dan eens vrijblijvend contact met me op, ik denk graag met je mee!

Fijne dag!
Evelien

No Comments

    Leave a Reply