Overzicht & Plannen / Productief & Efficiënt

Focusblok: hoe lang kun jij geconcentreerd werken aan een taak?

Focusblok: hoe lang kun jij je concentreren op een taak?

Als je hier al een poosje meeleest, dan weet je dat time blocking en een fijne, duidelijke verdeling van m’n week ervoor heeft gezorgd dat ik meer kan doen met minder moeite. Heb je deze blogs nog niet gelezen, klik dan snel even op de links om te zien of het ook iets voor jou is!

Maar hoe weet je nu hoe hoe lang zo’n focusblok het beste voor je kan duren? Hoe lang kun je geconcentreerd werken aan een taak voor je vermoeid raakt of je je focus kwijt raakt?

Over concentratie

Volgens dit artikel neemt onze concentratie toe tot we een jaar of 30 zijn. Daarna wordt het steeds wat minder. Maar ook onze leefstijl en eventuele aandoeningen, afwijkingen of ziektes kunnen onze concentratie beïnvloeden. Gelukkig zijn er wel dingen die je kan doen om je concentratie tóch te verbeteren!

Denk maar aan het verminderen van prikkels en afleiding, niet proberen te multi-tasken en inspanning en ontspanning goed afwisselen. Daarom wil ik het vandaag met je hebben over het gebruiken van een focusblok. Hierin komen namelijk al deze punten samen.

Ideeën over een focusblok

Er zijn een paar populaire technieken die werken vanuit het idee van een focusblok. Een focusblok is daarbij een bepaalde tijd die je plant om geconcentreerd aan één taak te werken.

Tomaten enzo

Een van deze technieken is de pomodoro-techniek bedacht door Francesco Cirillo. Hij noemt het zo vanwege de kookwekker die hij gebruikt, die de vorm van een tomaat heeft, en die een belangrijke rol speelt bij zijn techniek.

Het werkt zo:

  • Bereid je voor door te kijken welke taken er gedaan moeten worden en schat in hoe lang deze duren
  • Bedenk dan aan welke taak je als eerste gaat werken
  • Zet een wekker voor 25 minuten en werk geconcentreerd gedurende deze tijd
  • Als je wekker gaat na deze 25 minuten neem je 5 minuten pauze
  • Na de pauze kies je een nieuwe taak om 25 minuten aan te werken.
  • Na 4 ‘pomodoro’s’ neem je een langere pauze van 20 tot 30 minuten

Dubbele pomodoro’s als focusblok

Ik heb de pomodoro-techniek een tijdje geprobeerd en ik vond het niet fijn werken. Als je je bedenkt dat het ongeveer 8 minuten duurt voor je helemaal geconcentreerd bezig bent met een taak, dan blijft er weinig tijd over tot je weer pauze hebt.

Na wat testen kwam ik erachter dat voor mij 2 pomodoro’s (50 minuten dus) achter elkaar veel fijner werkt. Het is net de tijd dat ik weer onrustig begin te worden of meer moeite krijg met concentreren. Daarna neem ik 10 minuten vrij om een kop koffie te halen, snel even een was op te vouwen of de vaatwasser leeg te ruimen.

Flowtime-techniek

Een ander alternatief voor de pomodoro-techniek is bedacht door Zoe Read-Bivens en ze noemt het de Flowtime-techniek. Het voordeel van deze techniek is dat je steeds beter gaat zien wanneer je je het beste kan concentreren, hoe lang je nu écht over bepaalde dingen doet en je meer kans hebt om in de “flow” te raken (zoals ze dat zo mooi noemen).

Bij de pomodoro-techniek word je standaard na 25 minuten gestopt om te pauzeren. Bij de Flowtime-techniek werkt het zo:

  • Je schrijft op wat je allemaal moet doen. Je kiest hierbij 1 taak uit waar je geconcentreerd aan gaat werken
  • Daarachter schrijf je de starttijd op (Hoe laat is het nu)
  • Je gaat aan het werk en wanneer je het gevoel hebt dat je een pauze nodig hebt, dan stop je en schrijf je de tijd op van dat moment
  • Kijk dan naar het verschil tussen de start- en de stoptijd. Je pauzetijd is afhankelijk van de tijd die je gewerkt hebt:
  • Je houdt eventueel ook bij of je gestoord bent tijdens het werken

Het is even wat werk om dit bij te houden en uit te proberen, maar uiteindelijk geeft het je veel inzicht in wat voor jou werkt en wat niet. En dat is volgens mij écht productiviteit in balans. Wil je het uitproberen? Hier vind je een handig formulier om dit alles in bij te houden.

Ontdekken wat werkt en wat je nodig hebt

Hoe je je focusblok ook gaat invullen, het is altijd goed om te kijken naar hoe lang je denkt dat iets gaat duren. (De planning fallacy zit je hierbij in de weg!) Zo kun je steeds betere planningen maken, wordt het werken aan je belangrijkste taken steeds makkelijker en vanzelfsprekender én wordt het steeds duidelijker hoeveel werk je op een dag aankan. Fijn toch?!

Wat werkt voor jou het beste? Gebruik je al een focusblok of heb je een andere manier gevonden die top voor je werkt?

Groetjes Evelien

[mailerlite_form form_id=6]

2 Comments

  • Lilian Visser
    20 september 2021 at 22:31

    Wat een interessant artikel, dankjewel. Pomodoro kende ik, maar die andere nog niet. 👍

    Reply
    • Evelien
      21 september 2021 at 07:51

      Dank je wel! Wat fijn om te horen 👍 Ben benieuwd of de flowtime-techniek iets voor je is!

      Reply

Leave a Reply