Overzicht & Plannen

Een procesdoel of een resultaatdoel, weet jij het verschil?

Een procesdoel of een resultaatdoel, weet jij het verschil - Blog Eefficiënter

Goede voornemens en het stellen van doelen, je kan er op elk moment mee starten. Dus waarom wachten tot een nieuw jaar of een volgende vakantie voor je ermee begint?

Want je hebt vast wel iets wat je heel graag zou willen doen, veranderen of behalen. Zoals die cursus oppakken die je al een poosje hebt gekocht, maar die nog altijd ergens op je laptop ronddwaalt of die wandeling gaan maken tussen het werken door, omdat je meer aan je beweging wil komen op een dag.

Als je hiermee aan de slag gaat, dan wil je natuurlijk wel dat het een zo groot mogelijke kans van slagen heeft. Misschien ben je het wel aan het uitstellen, omdat je hier nog niet zoveel vertrouwen in hebt, maar het kan ook zijn dat je een verkeerd doel hebt gesteld…

Want weet je dat er een verschil bestaat in doelen? Ik heb het dan over een procesdoel of een resultaatdoel….Ik weet het, dat klinkt heeeel saai, haha, maar lees nog even verder, want het kan echt verschil maken. Als je doelen stelt, dan wil je toch ook dat het iets oplevert?

Resultaatdoel: wat is jouw bergtop

Een resultaatdoel is bijvoorbeeld “Ik wil deze maand 3500 euro verdienen” of “Ik wil 10 kilo afvallen in 4 maanden tijd”. Het is het “wat” dat je wilt bereiken.

Doordat de focus zo op het resultaat ligt, hoeft er maar iets voor te vallen en je raakt teleurgesteld of je geeft het zelfs op. En dat is natuurlijk zonde, want misschien ben je na 4 maanden wel al 8 kilo afgevallen en voel je je vooral al een stuk beter in je vel. Dan is alleen maar focussen op de 2 kilo die je op dat moment (nog!) niet bent afgevallen niet handig en helpt het je niet verder.

Of je hebt 2800 euro verdiend en was op zich heel tevreden over hoe je maand ging en hoe je je voelde, maar ja, je hebt die laatste 700 euro niet verdiend, dus je doel is mislukt. Je snapt dat dat geen motiverend gevoel is om mee verder te gaan.

Een resultaatdoel is wél belangrijk om je richting te bepalen: waar wil je naartoe werken? Wat vind je belangrijk. Wat is jouw “bergtop“?

Procesdoel: kleine stapjes naar je doel

Een procesdoel is het “hoe” van je acties, het proces. Het zorgt ervoor dat je je einddoel wél gaat bereiken. Het zijn de kleine stapjes die je gaat zetten om je doel te halen en die ervoor zorgen dat je volhoudt en doorzet.

Het is bijvoorbeeld: “Na 19u eet ik niks meer”, “Ik ga elke middag na de lunch een half uurtje wandelen” of “Ik ga elke week 4 uur aan mijn studie besteden en verdeel dit over 4 dagen van 1 uur per dag. Zodat ik die cursus behaal en ik dit in kan zetten om mijn omzet te laten groeien”.

Je stelt op deze manier regels (stappen) voor jezelf op, waardoor je precies weet hoe je je doel gaat halen. Het zorgt ervoor dat je weet waar je aan toe bent en dat je er niet steeds opnieuw over na hoeft te denken.

Als je deze kleine stapjes doet, kom je vanzelf bij de bergtop die je wilt bereiken. Nu heb ik een voorbeeld genoemd over afvallen en bewegen, maar dit geldt natuurlijk voor zoveel meer. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een online training.

Het resultaatdoel is dan:

Ik wil over 3 maanden een online training gemaakt hebben die ik kan verkopen om nog meer mensen te kunnen helpen met mijn werk en een extra inkomen erbij te hebben.

Dat klinkt heel overweldigend als je bedenkt uit hoeveel onderdelen zo’n training bestaat en alle technische dingen die daarbij komen kijken.

Maar als je bijvoorbeeld als procesdoel neemt:

Ik ga een lijst maken van alle taken die komen kijken bij het maken van een online training. Dingen die ik nog moet leren, die ik moet doen en wat ik moet uitbesteden. Ik bepaal hoeveel tijd elke stap kost en wat de juiste volgorde is. Elke werkdag plan ik een uur in om iets van deze lijst af te werken.

Dat klinkt en voelt toch veel haalbaarder!

En nu jij

Je kunt dit dus voor elk soort doel dat je wilt behalen inzetten. Welk doel wil jij bereiken? Ik ben heel benieuwd!

Voor mij is dat op dit moment (okt 2023) het leren voor en het maken van de eindopdracht voor de Technisch VA opleiding. Daarom heb ik eerst een lijst gemaakt met alle modules die ik hiervoor moet volgen en heb ik ze in een logische volgorde gezet. Ook heb ik al gekeken wat de eindopdracht is en hoeveel tijd ik hieraan kwijt denk te zijn.

Mijn procesdoel werd: elke week werk ik minimaal 4 uur aan de cursus aan de hand van mijn lijst. En deze momenten plan ik elke zondag in voor de komende week. Zo weet ik zeker dat ik eraan toekom en dat ik straks dat fijne papiertje heb.

Wat is jouw doel of voornemen waar je het liefst mee aan de slag gaat? Laat je het me weten in de comments hieronder? Een doel delen maakt het al een stuk “echter”, het is een goede eerste stap.

En het is nog gezelliger ook! 😉

Fijne dag en succes!
Evelien

(Deze blog verscheen voor het eerst op 24 december 2020 en is herschreven om het nog waardevoller te maken.)

No Comments

    Leave a Reply