Overzicht & Plannen

Een procesdoel of een resultaatdoel, weet jij het verschil?

Bergtop - verschil procesdoel en resultaatdoel

In december hoor en lees je het overal: wat zijn jouw goede voornemens en heb je al doelen gesteld voor het nieuwe jaar? Nu vind ik dat doelen stellen het hele jaar kan. Je kan er elk moment mee beginnen, dus waarom wachten? (En december is vaak al druk genoeg.)

Maar stel dat je er toch nu mee aan de slag wil, top! Wist je dan al dat er een verschil bestaat in de doelen die je je kunt stellen? Ik heb het dan over een procesdoel of een resultaatdoel….Ik weet het, dat klinkt heeeel saai, haha, maar lees nog even mee, want het kan echt verschil maken. Als je doelen stelt, dan wil je toch ook dat het iets oplevert?

Resultaatdoel: wat is jouw bergtop

Een resultaatdoel is bijvoorbeeld “Ik wil 10 kilo afvallen in 4 maanden tijd” of “Ik wil deze maand 3000 euro verdienen”. Het is het “wat” je wilt bereiken. Doordat de focus zo op het resultaat ligt, hoeft er maar iets voor te vallen en je raakt teleurgesteld of geeft het zelfs op. En dat is natuurlijk zonde, want misschien ben je al 8 kilo afgevallen en dus al heel goed bezig. Dan alleen maar focussen op de 2 kilo die je op dat moment (nog!) niet bent afgevallen is niet handig en helpt je niet verder. Een resultaatdoel is wél belangrijk om je richting te bepalen: waar wil je naartoe werken? Wat is jouw “bergtop“?

Procesdoel: kleine stapjes naar je doel

Een procesdoel is het “hoe” van je acties, het proces. Het zorgt ervoor dat je je einddoel wél gaat bereiken. Het zijn de kleine stapjes die je gaat zetten om je doel te halen en die ervoor zorgen dat je volhoudt en doorzet.

Het is dus bijvoorbeeld: “Ik ga na 19u niet meer eten”, “Ik ga elke avond na het eten een half uurtje wandelen” of “ik mag 1 keer in de week een gebakje of koekje eten als er getrakteerd wordt”. Je stelt op deze manier regels (stappen) voor jezelf op, waardoor je precies weet hoe je je doel gaat halen. Het zorgt ervoor dat je weet waar je aan toe bent en je er niet steeds opnieuw over na hoeft te denken.

Als je deze kleine stapjes doet, kom je vanzelf bij de bergtop die je wilt bereiken. Nu heb ik een voorbeeld genoemd over afvallen, maar dit geldt natuurlijk voor zoveel meer. Denk bijvoorbeeld aan het schrijven van een boek. Het resultaatdoel is dan: “Ik wil een boek schrijven”. Dat klinkt heel overweldigend als je bedenkt uit hoeveel hoofdstukken en woorden een boek bestaat. Maar als je bijvoorbeeld als procesdoel neemt: “Ik ga elke werkdag 500 woorden schrijven” dán kom je er ook. En dat klinkt en voelt toch veel haalbaarder!

En nu jij

Je kunt dit dus voor elk soort doel dat je wilt behalen inzetten. Welk doel wil jij bereiken? Ik ben heel benieuwd! Voor mij was dit jaar het maken van deze website een resultaatdoel. Het voelde als een enorme bergtop. Er is zoveel te leren en uit te vinden daarin. Sommige termen zijn echt abracadabra als je er niet eerder mee gewerkt hebt.

Daarom heb ik eerst een lijst gemaakt met alle stappen die nodig zijn om bij dit einddoel te komen en deze lijst taken heb ik vervolgens in een logische volgorde gezet. Mijn procesdoel werd: elke dag minimaal een half uur aan deze stappen werken. Dat voelde al een stuk haalbaarder en daardoor ben ik inmiddels “in de lucht”.

Een van mijn doelen voor 2021 wordt om dit verder uit te bouwen en veel te gaan schrijven. (Dit heb ik voor mezelf natuurlijk heel concreet gemaakt met een goed resultaat- én procesdoel. Practise what you preach, haha.)

Wat is jouw doel voor het nieuwe jaar? Laat je het me weten in de comments hieronder? Een doel delen maakt het al een stuk “echter”, het is een goede eerste stap. En het is nog gezelliger ook!

Fijne dag en succes!
Evelien

No Comments

    Leave a Reply