Ontspanning & Balans / Zelfinzicht

Wu wei, zo leer je om te doen door niet te doen

Wu wei doen door niet te doen blog Eefficiënter

Dat heerlijke gevoel dat alles vanzelf lijkt te gaan. Er is geen weerstand, maar het stroomt gewoon. Je hebt het vast wel eens gevoeld als je ergens helemaal in zat en je genoot van wat je aan het doen was. Dat is nu wat Wu wei is. Wat zou het fijn zijn als je dat vaker kan voelen toch? Gelukkig kan dat. Daarvoor is het fijn als je begrijpt wat Wu wei voor jou kan doen.

Wat is Wu wei?

Wu wei komt uit het Taoïsme. De vertaling is ongeveer ‘doen door niet te doen’ (of ‘handelen door niet te handelen’). Het betekent niet niks doen of luieren. Het is allesbehalve passief zijn, want daar kom je niet ver mee. Het gaat vooral om heel aanwezig zijn in wat je doet en ervaart op een moment.

Het lijkt of het elkaar tegenspreekt ‘doen door niet te doen’. Maar je kan het vergelijken met hoe een dier handelt. Die gaat niet eerst allerlei gedachten en vooroordelen langs en lang wikken en wegen voor het in actie komt. Het is gewoon in het moment en reageert vanuit een gevoel of instinct op zijn omgeving. Ook kinderen handelen vaak zo. Door input van buitenaf en het ouder worden, verandert dit. We worden steeds meer een wandelend hoofd. 😅

Weg uit je hoofd

We moeten dus weer leren om niet steeds vooruit of achteruit te kijken, maar om meer in het moment te zijn en te voelen wat je nodig hebt. Ik vind dit altijd zweverig klinken, maar het is wel o zo waar. Want hoe vaak betrap je je er niet op dat je met 3 dingen tegelijk bezig bent, loopt door te duwen terwijl je ergens geen fut meer voor hebt of al aan het piekeren bent over iets wat pas later komt.

Volgens Wu wei ga je je veel fijner voelen als je in het moment kan zijn en je verstand je alleen maar hoeft te helpen, maar niet datgene is waar jij om draait. Dat je kan voelen wat iets met jou en je lijf doet en je daarop verder kan borduren.

Het is niet voor niks dat er in China, waar het Taoïsme vandaan komt, veel aandacht wordt besteed aan mindful bewegen zoals Qigong, Tai Chi en yoga. Samen met meditatie kan het bijdragen aan meer voelen en minder denken. Een paar yoga-oefeningen voor het naar bed gaan of een korte meditatie of focussen op je ademhaling tussendoor is al een fijne eerste stap.

Moeite met ontspannen

Als je het moeilijk vindt om dit te doen, dan is dat niet zo gek. We zijn zo geneigd om maar meteen te gaan handelen en niet stil te staan bij wat we voelen. En hoe vaker je stress voelt, hoe meer je ook in die actiemodus blijft staan. Het heeft te maken met hoe je hersenen werken en de vecht-vluchtmodus waar je vast wel eens van gehoord hebt. (In dit artikel wordt het fijn uitgelegd)

Als je meer wil kunnen doen door niet te doen, is het dus belangrijk om te kijken hoe je die koppeling tussen stress en emotie kan leren herkennen en gaan ontdekken waar het vandaag komt. Het is een deel zelfkennis opbouwen én genoeg rustmomenten in je dag plannen. Wist je dat het Yin-Yang symbool hiervoor staat? Yin staat voor het tot rust komen en Yang voor het in beweging komen. Ze hebben elkaar allebei nodig en gaan in elkaar over. Met een beetje Yin Yang in je dag kom je er dus wel. 😉

Wu wei wijsheden

Het Financieel Dagblad schreef ook over Wu Wei en maakte een lijstje met 10 wijsheden. Dit zijn er een aantal:

 1. Plan je agenda niet helemaal vol
  Houd ruimte voor verrassingen en nieuwe dingen ontdekken. Zoek niet alles van tevoren uit. Als je minder tijd besteedt aan het denken, komt er meer ruimte voor creativiteit.
 2. Volg je gevoel
  Laat je niet gek maken door alles wat je denkt te moeten hebben en kunnen. Stop met alles overanalyseren en volg je gevoel.
 3. Doe het tegenovergestelde
  Als je niet kan slapen, probeer dan wakker te blijven. Doe niet te hard je best. En probeer ook eens dingen uit waarvan je denkt dat ze niet bij je passen. Zoals dansen als je denkt geen ritmegevoel te hebben of spreken voor een groep als alleen al het idee je de kriebels geeft.
 4. Accepteer dat er kleine dingen tegen kunnen vallen
  Laat los en ga niet zeuren. Begin met kleine dingen om hierin te oefenen en je zult steeds beter worden in omgaan met teleurstellingen en zien waar je wél dankbaar voor bent.
 5. Blijf leren
 6. Hecht waarde aan rituelen
  Als je je activiteiten in rituelen verandert, wordt het makkelijker om ze vol te houden. (Bijvoorbeeld ‘elke dinsdag en vrijdag wandel ik na de lunch een half uur in mijn buurt’.) Je kan het denken (en de innerlijke strijd) zo makkelijker uitzetten en dat scheelt je ook nog eens veel energie.
 7. Geniet van het onderweg zijn
  Ben niet zo gericht op wat de uitkomst van iets moet zijn, maar geniet ook van de weg ernaartoe. Voel wat er gebeurt, leer van je fouten en heb plezier.

Als je Wu wei ontwikkelt laat je je minder meeslepen door de waan van de dag en kun je steeds beter doen wat voor jou en de mensen om je heen het beste is. Je kan makkelijker loslaten en niet alles onder controle willen houden. Klinkt heerlijk toch?!

[mailerlite_form form_id=6]

No Comments

  Leave a Reply