Ontspanning & Balans

Wat kan je doen bij een vervelend, onrustig gevoel

Wat kan je doen bij een onrustig gevoel - blog Eefficiënter

Voel je je vaak onrustig en chaotisch? Je kan er wat aan doen! Daarom deel ik vandaag 10 tips met je die je kunnen helpen bij een onrustig gevoel.

Je bent niet de enige

Je bent niet alleen. Veel mensen hebben last van zo’n knagend en vervelend gevoel van onrust. Soms heeft dit een lichamelijke oorzaak en dan is een bezoekje aan de huisarts natuurlijk verstandig. Maar vaak is het gewoon een onduidelijk, rusteloos en opgejaagd gevoel dat niet meteen een duidelijke reden heeft.

Je ertegen verzetten of het willen verklaren werkt vaak averechts. Al je energie gaat dan daarheen en het neemt het gevoel niet weg. Maar wat is dan wel slim om te doen? Probeer deze 10 tips bij een onrustig gevoel eens! Sommige zullen een inkoppertje zijn, maar gek genoeg zien we die juist vaak over het hoofd.

10 tips bij een onrustig gevoel

1. Braindump

Sta eerst eens even echt stil bij wat je voelt. Zorg dat er geen afleidingen om je heen zijn en voel even bewust: Zit de onrust vooral in je lijf (en waar zit het dan?), zijn het je gedachtes die met je aan de haal gaan of een combinatie van die 2? Schrijf dit op en kijk wat er daarna komt. Neem hier minimaal 15 minuten de tijd voor.

In die tijd schrijf je alles op wat je voelt en waar je aan denkt. Ook dingen die je nog moet doen, die je niet moet vergeten of die je ooit nog eens zou willen doen. Hier lees je meer over het maken van een braindump.

2. Opruimen en schoonmaken

In beweging komen is vaak een goede manier om onrust van je af te schudden. En door op te ruimen en schoon te maken, verminder je meteen de onrust die je krijgt van een rommelige omgeving. Ik zeg win-win! Kies een plek die je gaat tackelen, bijvoorbeeld je besteklade, en zet een wekkertje voor 15 minuten.

Ik geef wel eens als tip om tijdens dit soort klusjes iets leuks of leerzaams te luisteren, zoals een luisterboek of een podcast. In het geval van onrust zou ik je aanraden om dit niet te doen en je alleen te concentreren op het opruimen. Dan krijgt je hoofd (ongemerkt) de kans om tot rust te komen en je gedachten een plekje te geven terwijl je bezig bent.

3. Planning maken of bijwerken

Niet weten wanneer je wat moet doen of bang zijn om dingen te vergeten is een hele goede manier om onrustig te worden. Merk je dat je onrust daardoor ontstaat? Neem dan je braindump van tip 1 en een planner (papier of online) en maak een duidelijke en haalbare planning voor de komende week.

Zorg dat al je afspraken en taken een plek krijgen en vergeet ook niet om je rustmomenten in te plannen! Nadenken over wat voor jou een ideale dag– en weekplanning is kan een onrustig gevoel in de toekomst voorkomen.

4. Wandelen of fietsen

Een frisse neus halen is iets wat er vaak bij inschiet als we druk zijn, maar het kan zoveel helpen! Al ga je maar even lopend een boodschap halen of fietsend het glas wegbrengen naar de glasbak. Even in de buitenlucht zijn (zonder afleidingen) laadt je batterij weer op en de herhalende beweging van het wandelen of fietsen maakt je vanzelf weer wat rustiger.

5. Onrustzaaiers aanpakken

Sommige onrustzaaiers zitten zo ingeburgerd in onze dag dat we ze niet meer zien. Denk maar eens aan alles wat cafeïne bevat (koffie, cola, sommige theesoorten en zelfs chocolade). Of alle notificaties van je apparaten. Maar ook het steeds willen multi-tasken en het lastig vinden om even niks te doen.

Kijk eens welke onrustzaaiers jouw beïnvloeden en wat je daar aan kan doen. Kun je je cafeïnegebruik verminderen of wil je het misschien zelfs een poosje schrappen, om te kijken wat voor een invloed dit heeft op je onrust?

Zijn er notificaties die je uit kunt zetten en kun je afspraken maken met jezelf over je telefoongebruik? En wat kun je doen om te zorgen dat je voortaan 1 ding tegelijk doet en genoeg rust pakt? Een goede planning maken, is hierop vaak hét antwoord. (Zie ook punt 3)

6. Lijst met vragen beantwoorden

Als ik onrustig ben en ik denk dat het een (onbewuste) reden heeft, maar ik er niet op kan komen, dan helpt het me om wat vragenlijstjes in te vullen. Zo heb ik lijstjes met vragen gemaakt over:

  • Wat heb ik nodig om vooruit te komen?
  • Hoe voel ik me en hoe wil ik me voelen?
  • Vragen voor als ik vastzit
  • Hoe kan ik een goede keuze maken?
  • Wat zorgt voor stress?

Doordat ik de vragen kan volgen en het niet allemaal zelf hoef te bedenken op dat moment, krijg ik snel duidelijkheid in wat ik zou kunnen doén en wat ik nodig heb.

7. Dansen of andere workout

When in doubt, dance it out

Super snel en vaak erg effectief: even een fijn dansnummer opzetten en swingen maar. (Ja, je mag het gordijn even dichtdoen, haha) Maak je niet druk over hoe het eruit ziet, gewoon lekker meebewegen op de muziek en shake it out.

8. Een warme douche of bad

Ben je toe aan een rustigere oplossing voor je onrustige gevoel, dan is een warme douche of bad ook een fijne optie. Even alles van je afspoelen. Het kan je ook helpen om een oplossing te vinden. Heb je wel eens gehoord van shower thoughts? In de video via de link hoor je meer over waarom douchen je kan helpen om je gedachten te ordenen.

9. Iemand bellen of appen

Soms kan iets uitspreken al genoeg zijn om de angel eruit te halen. Dus pak je telefoon (nu mag het, haha) en bel je partner, een vriend of vriendin. Spreek gewoon uit dat je je onrustig voelt en kijk of het helpt om het erover te hebben. Anders maak je er gewoon een fijn gesprek van en wie weet helpt deze afleiding dan al genoeg om weer verder te kunnen.

10. Boodschappen doen

Nee, ik bedoel geen shoptherapie, haha. Dan eindig je met een lege portemonnee en een overvol huis en dan krijg je dáár weer een onrustig gevoel van. Nee, ik bedoel gewoon een boodschappenlijstje maken met allemaal dingen voor gezonde, lekkere maaltijden en deze gaan halen en afvinken in de winkel. Goed voor jezelf zorgen en weten dat je alles in huis hebt wat je nodig hebt, geeft rust.

Welke optie kies je?

Weet jij al wat je gaat kiezen als je weer last hebt van onrust? Misschien helpt het je wel om een lijstje van mogelijke acties te maken of om deze blog op te slaan. Zodat je, zodra je weer in die situatie terechtkomt, meteen kan zien wat voor jou werkt en je daar een keuze uit kan maken. Hoe makkelijker je het jezelf maakt, des te eerder ben je van je onrust af.

Wat helpt bij jou meestal wanneer je onrustig bent? Of welke tip ga je proberen zodra je merkt dat dat gevoel op komt zetten? Ik hoor graag van je!

Komt je onrust doordat je je overweldigd voelt? Vraag dan nu mijn gratis e-book Tackle je overweldiging aan! Dan ben je die oorzaak alvast kwijt! 💪

Fijne dag!
Groetjes Evelien

No Comments

    Leave a Reply