Ontspanning & Balans

Zet je ontspanmomenten op de agenda

Ontspanmomenten Balans - kopje koffie

Plan jij je ontspanmomenten al? Maak je er tijd voor vrij in je agenda en houd je je hier ook aan?

Als je een beetje bent zoals ik, heb je een hele to-do-lijst die je nog af wilt of moet hebben. En als je niet uitkijkt wordt ontspanning dan een sluitpost. Een als-ik-dit-en-dat-af-heb-dán….kan ik lekker in bad, een goed boek lezen of een avondje uit. Want, zo hou je jezelf voor, dan kun je er nóg meer van genieten, omdat al je taken afgevinkt zijn.

Daar gáát je vrije tijd

Maar in de praktijk gebeurt het vaker dan je lief is dat je to-do’s uitlopen, omdat je de benodigde tijd ervoor te kort ingeschat hebt of er komt iets tussendoor wat dringend lijkt. En waar blijft dan geen tijd meer voor over? Juist, de ontspanning die je zo hard nodig hebt om in balans te blijven en te genieten.

Gelukkig kan het ook anders. En eigenlijk is de oplossing nog best simpel ook. Want waar het vaak “misgaat” is dat we eerst al onze taken plannen. En dit doen we vaak ook nog eens heel krap en met weinig ruimte voor onvoorziene dingen.

Plan je ontspanning eerst

Maar wat als je nu eens éérst de tijd voor jezelf inplant. Welke avond wil je vrijhouden voor een etentje met vrienden of je partner? Op welke dagen plan je een stuk wandelen in of een half uurtje lezen uit dat boek dat je al tijden aan ligt te staren vanuit de boekenkast. Of ga je een stuk appeltaart soldaat maken met die lieve vriendin van je om weer even lekker te lachen en bij te kletsen.

Plan deze ontspanmomenten eens een week vooruit. Zorg dat het het eerste is wat je in je agenda zet. Na de vaste afspraken zoals werkuren, vergaderingen en activiteiten die niet vrij in te plannen zijn. En laat hier vervolgens niks tussenkomen. Behandel het gewoon als een afspraak met jezelf die net zo belangrijk is als de afspraken die je met anderen maakt. Zeg dus ook gerust “ik heb dan helaas al een afspraak” als iemand iets wil plannen tijdens je ontspanmomenten.

Lijkt het je wat om dit uit te proberen? En lukt het op deze manier beter om tijd voor jezelf te nemen? Ik ben benieuwd hoe het je bevalt!

groetjes Evelien

No Comments

    Leave a Reply