Ontspanning & Balans

Zet je ontspanmomenten op de agenda

Zet je ontspanmomenten op de agenda - blog Eefficiënter - foto door Susannah Townsend

Plan jij je ontspanmomenten al? Maak je er tijd voor vrij in je agenda en houd je je hier dan ook aan?

Als je een beetje bent zoals ik, dan kun je zo een hele lijst met to-do’s en ideeën uit je mouw schudden die je nog wil of moet uitvoeren. En als je dan niet uitkijkt wordt ontspanning een sluitpost.

Een als-ik-dit-en-dat-af-heb-dán….kan ik lekker in bad, een goed boek lezen, iets aan m’n hobby doen of een avondje uit. Want, zo hou je jezelf voor, dan kun je er nóg meer van genieten, omdat al je taken afgevinkt zijn en je rust in je hoofd hebt.

Daar gáát je vrije tijd

Maar in de praktijk gebeurt het vaker dan je lief is dat je to-do’s uitlopen of je planning in de soep loopt. Omdat je de benodigde tijd ervoor te kort ingeschat hebt of er iets tussendoor komt wat dringend lijkt. En waar blijft dan geen tijd meer voor over? Juist, de ontspanning die je zo hard nodig hebt om op te laden en in balans te blijven.

Gelukkig kan het ook anders. En eigenlijk is de oplossing nog best simpel ook. Want waar het vaak misgaat is dat je eerst al je to-do’s plant. En dus vaak ook nog heel krap en met weinig ruimte voor onvoorziene dingen.

En dat je de ‘moetjes’ veel belangrijker vindt dan de ‘wat-ik-graag-zou-willen’. Laten we die 2 eens tackelen:

Plan je ontspanning eerst

Wat als je nu eens éérst de tijd voor jezelf inplant. Welke avond wil je vrijhouden voor een etentje met vrienden of je partner? Op welke dagen plan je een stuk wandelen in (tussen je werkzaamheden) of een half uurtje lezen uit dat boek dat je al tijden aan ligt te staren vanuit de boekenkast. En wanneer ga je een stuk appeltaart eten met die lieve vriendin en weer even lekker lachen en bijkletsen?

Plan deze ontspanmomenten eens een week vooruit. Zorg dat het het eerste is wat je in je agenda zet. Na de vaste afspraken zoals werkuren, vergaderingen en activiteiten die niet vrij in te plannen zijn.

En laat hier vervolgens niks tussenkomen. Behandel het gewoon als een afspraak met jezelf die net zo belangrijk is als de afspraken die je met anderen maakt. Zeg dus ook gerust “ik heb dan helaas al een afspraak” als iemand iets wil plannen tijdens je ontspanmomenten.

Wat zijn je redenen

Iets wat je goed kan helpen om die ontspanmomenten ook echt te gaan nemen is het bedenken van je redenen. Als je weet waarom je iets doet en wat het je oplevert, is het veel makkelijker om het vol te houden.

Dit kun je doen door de volgende vragen te stellen. Vergeet je antwoorden niet op te schrijven, zodat je het later nog eens terug kan lezen, wanneer je weer aan het doordenderen bent. 😉

  • Wat levert het me op als ik meer tijd voor mezelf neem?
  • Wat zijn de voordelen? Hoe voel en gedraag ik me dan? Wat doet het met m’n gezondheid en m’n energie?
  • Wat zijn de voordelen voor anderen als ik meer tijd voor mezelf neem? Wat merken ze dan aan mij?

Ik hoop dat deze antwoorden je helpen om vaker die ontspanmomenten in te plannen en ook echt te gaan doen. Lijkt het je wat om dit uit te proberen? Ik ben benieuwd hoe het je bevalt! (Leuk als je het me laat weten, hieronder of via Insta dm)

Fijne dag!
Evelien

(Deze post is eerder verschenen op 10 december 2020 en is aangepast om nog beter te kunnen helpen.)

No Comments

    Leave a Reply