Ontspanning & Balans / Zelfinzicht

Op deze manier ontdek je hoe belastbaar je bent

Hoe belastbaar je bent - foto van tilhaak aan kraan

Weet jij hoe belastbaar je bent? Heb je een goed inzicht in hoeveel je aankan en wat voor jou de beste manier is om je activiteiten aan te pakken? Heb je een goede manier om je draagkracht en draaglast in evenwicht te houden?

Ik vond dit lang erg lastig. M’n enthousiasme en verantwoordelijkheidsgevoel won het te vaak van dit-is-lichamelijk-slim-om-te-doen. En door het onvoorspelbaar zijn van m’n pijn- en vermoeidheidsklachten vond ik het ook lastig om in te schatten: hoeveel kan ik doen?

Je belastbaarheid berekenen

Je hebt te maken met meerdere vormen van belastbaar zijn: het fysieke (lichamelijke) en het mentale deel. En deze beïnvloeden elkaar natuurlijk. Als je een dag erg moe bent, zul je mentaal ook minder aankunnen. Denk maar aan het behoefte hebben aan minder prikkels, meer rust en dat je sneller geïrriteerd bent. En zit je niet lekker in je vel, dan kan zich dat ook lichamelijk uiten. Je hebt dan bijvoorbeeld hoofdpijn, buikpijn, je bent misselijk of moe.

Het heeft bij het onderzoeken hoe belastbaar je bent dus geen nut om alleen naar het lichamelijke stukje te kijken. Je moet het hele pakket meenemen.

Verschillende manieren

Hulp inschakelen

Er zijn verschillende manieren om uit te zoeken wat jouw beste manier van belasten is. Je kan zelf op onderzoek uitgaan, maar je kan hierbij ook hulp inschakelen van een fysiotherapeut (vooral voor het fysieke stuk belastbaarheid) of een ergotherapeut. Dit laatste heb ik gedaan toen ik lichamelijk een stuk beperkter was dan nu. Je gaat dan samen kijken naar wat je doet op een dag en hoe je dit anders aan zou kunnen pakken, zodat je zoveel mogelijk zelf kan blijven doen. Waardevol als je er zelf niet meer uitkomt!

Zelf je belastbaarheid onderzoeken

Lepeltheorie

Als je liever zelf aan de slag gaat, dan zijn er verschillende manieren. Een ervan is de lepeltheorie. (Via de link lees je mijn blog hierover) Hierbij ga je kijken hoeveel “lepels”, een hoeveelheid energie, elke activiteit kost en hoeveel lepels je per dag beschikbaar hebt. Door hier bewust mee bezig te zijn, ga je steeds beter zien welke activiteiten voor jouw haalbaar zijn en hoeveel “lepels” je gemiddeld per dag kan besteden.

Tijdschrijven

Je kan ook onderzoek doen door tijdschrijven. Neem hiervoor bijvoorbeeld een schriftje en schrijf op de linkerpagina elk half uur (kort) op wat je gedaan hebt. Op dit moment ga je nog niks veranderen. Het is alleen bedoeld om inzicht te krijgen in hoe je situatie nú is.

Als je iets opvalt zoals pijn, vermoeidheid of een verandering in je humeur, dan noteer je dat bij de tijd en activiteit waar je het opmerkt. Bijvoorbeeld door het geven van een cijfer van 0 -10. Waarbij 0 bijvoorbeeld geen pijn of vermoeidheid is en 10 ondraaglijke pijn of vermoeidheid. Vind je dit lastig? Je kunt ook 3 tot 5 vaste momenten per dag nemen waarop je even goed voelt hoe het met je gaat. Schrijf dit dan op de rechterpagina (naast de tijd waar het bij hoort) kort op.

Aan het einde van je dag schrijf je op de rechterpagina ook een korte review. Kies hierbij uit vragen als:

  • Hoe voelde ik me? (Mentaal en lichamelijk)
  • Wat ging er goed?
  • Klopte m’n (voorgenomen) planning met wat ik daadwerkelijk gedaan heb?
  • Wat kostte veel energie?
  • Wat gaf me juist energie?
  • En wat wil ik voortaan anders doen?
  • Waarbij kan ik beter hulp vragen of het uitbesteden?
  • Welk kleine ding kan ik doen om het mezelf makkelijker te maken?
  • Is me iets opgevallen in mijn belastbaarheid? (Bijvoorbeeld wissel ik inspanning en ontspanning goed af op een dag of zijn er bepaalde taken waar ik veel moeite mee heb?)

Door dit tijdschrijven een week of 2 te doen, krijg je veel meer zicht op hoe het met je gaat en hoe belastbaar je bent. Je ziet waar je valkuilen en gevoeligheden zitten en kan daardoor beter actie ondernemen en dingen aanpassen. Ook zie je wat er al werkt in je aanpak, goed om te blijven doen dus!

Work in progress

Je belastbaarheid is natuurlijk een work in progress. Het is afhankelijk van zoveel verschillende dingen. Zoals hoe druk je het hebt (sommige periodes zijn veel drukker dan andere), hoe het lichamelijk met je gaat, of je veel stress ervaart en ga zo maar door.

Ik geloof er in dat blijven werken aan je belastbaarheid en er aandacht aan geven, je veel kan brengen. Als je meer wil kunnen doen met minder moeite, dan is balans houden en goed voor jezelf zorgen een hele nuttige prioriteit!

Heb jij al goed zicht op je belastbaarheid? En zo niet, waar loop je dan vooral tegenaan? Ik hoor graag van je in de reacties hieronder of via de mail.

Fijne dag!
Evelien

No Comments

    Leave a Reply