Ontspanning & Balans

Meer energie met deze 10 handige tips

Meer energie - handige tips - foto van lampen die licht geven

Wat zou het een uitkomst zijn als je in de supermarkt even een doosje “Power Up” zou kunnen kopen. Zo een doosje meer energie in je karretje. Of dat je jezelf even aan de oplader kon leggen, gezellig naast je telefoon 😁. Helaas, zo werkt het niet en dat is maar goed ook. Want moe worden, grenzen hebben en daarbij luisteren naar je lijf is heel belangrijk en het heeft een functie.

Maar dan moeten we die energie dus wel ergens anders vandaan halen. Daarom hieronder 10 tips voor meer energie, maar dan op een realistische manier.

Meer energie in 10 stappen

Sommige tips zijn misschien een inkoppertje. Vraag je dan eens af of je het alleen wéét of dat je er ook echt iets mee doet. Vaak weten we wel heel goed wat we nodig hebben, maar het toepassen ervan staat op een laag pitje. Heb je weinig energie en wil je hier echt iets aan veranderen, probeer dan eens deze tips:

1. Opruimen

Misschien niet het eerste waar je aan denkt bij het krijgen van meer energie. En dit is ook niet voor iedereen het leukste klusje. Maar van opruimen word je vaak wel rustiger. Door fysiek bezig te zijn en dingen uit te zoeken en op te bergen, kan het ook rust en een gevoel van overzicht in je hoofd geven. En de opgeruimde ruimte zorgt ervoor dat je geen energie meer kwijt raakt aan stress door de puinhoop om je heen en het niet kunnen vinden van spullen.

2. Introvert of extravert

Weten van jezelf of je meer introvert of extravert bent is ook belangrijk. Want krijg je energie van sociale contacten of kóst het je veel energie om onder de mensen te zijn? Heb je veel tijd alleen nodig om op te laden of juist niet? Het kost veel en onnodig energie om dingen te doen “omdat het nu eenmaal zo hoort”, maar hierbij voorbij te gaan aan wat jij nodig hebt en wat bij jou past. Een goede balans hierin vinden kan dus veel energie opleveren.

3. Goede kwaliteit van slaap

Ik zei het al, er zitten ook inkoppertjes tussen. Iedereen weet dat genoeg slaap en goede kwaliteit van slaap heel belangrijk is om meer energie te hebben. Maar dit is zo’n gevalletje we-weten-het-wel-maar-we-doen-het-vaak-niet. Ga daarom voor jezelf eens het rijtje langs: Ga ik op tijd naar bed, slaap ik lang genoeg en slaap ik goed door? Word ik uitgerust wakker en heb ik genoeg energie voor de dag?

Is het antwoord vaak Nee? Kies dan eens een punt uit waar je mee aan de slag gaat. Begin gewoon met 1 ding veranderen. Ga je werken aan op tijd naar bed gaan? Is de temperatuur in je slaapkamer goed, is het er opgeruimd en zo prikkelvrij mogelijk? Kan die telefoon van je nachtkastje af of zijn er nog ander dingen die je kan doen om beter te slapen en meer energie te krijgen?

4. Zinvol….of niet?

Wat kun je moe worden van dingen doen waar je eigenlijk helemaal niet mee bezig wil zijn of erg tegenop ziet. Je begint al met 2-0 achterstand en het wordt er vaak niet beter op. Maak daarom eens een lijstje van de dingen die je veel energie kosten. Waarvan je al begint te zuchten als je ze alleen maar opschrijft. Dit kunnen dingen zijn van je werk, je huishouden, je sociale contacten enzovoort.

Ga daarna eens het lijstje langs. Wat moet er écht gebeuren, wat zou je weg kunnen strepen of kunnen delegeren aan iemand die het misschien juist leuk vindt om te doen. Jouw tijd en energie is kostbaar. Het is belangrijk om dit zo goed mogelijk te beschermen. Dan kom ik meteen bij het volgende punt:

5. Hier ga ik van stuiteren

Als je dingen doet die heel goed bij je passen, waar je je goed bij voelt en waar je je talenten bij kunt gebruiken, dan levert inspanning ook ontspanning en energie op! Dan kun je een hele middag bezig zijn en zo in een flow zitten dat je daarna nog energie over hebt. En niet onbelangrijk ook een goed humeur.

Soms kan het lastig zijn om te bedenken wát dit dan precies voor jou is. Denk dan eens aan je waarden. Die zeggen veel over wat jij belangrijk vindt en waar je voor staat. Als je je activiteiten daarop aanpast, krijg je zoveel meer ontspanning en energie. Je kan er ook achter komen door eens een week of 2 dagelijks op te schrijven wat je die dag heel fijn vond om te doen en waar je echt van baalde of waar je je energie van weg voelde glippen.

6. Water

Die zag je misschien niet aankomen: een glas water! Het lichaam van een vrouw bestaat voor ongeveer de helft uit water en bij mannen kan dit zelfs 65 % zijn. En het is belangrijk om die vochtbalans op peil te houden. Want als je lichaam te weinig water heeft, kun je dat dus meteen merken aan je energieniveau!

Er zijn verschillende aanbevelingen hoeveel water je op een dag moet drinken, maar een handige richtlijn is denk ik die van het voedingscentrum. Drink je nog geen 1,5 tot 2 liter water op een dag en ben je vaak moe? Neem dan eens wat vaker een glas water en kijk wat het doet!

7. Beweeg (op jouw manier!)

In beweging komen, hoe klein dan ook, is zo belangrijk. Maar vooral bij pijn- en vermoeidheidsklachten kan het best een lastig iets zijn, want het voelt niet goed of onzeker om bij pijn of vermoeidheid (veel) te gaan bewegen. Je wil niet nóg meer klachten krijgen! Je eerste neiging is dan om te denken dat je nog meer moet rusten, maar dit kan voor een neerwaartse spiraal zorgen. Je wordt hier alleen nog maar vermoeider van en je krijgt juist meer pijn als je tevéél rust. Rust roest, zeg maar 😁.

Zelf heb ik dit echt ervaren als een drempel waar je over moet. En waar je met rustig opbouwen en goed naar je lijf luisteren veel winst in kunt behalen. Door te starten met elke dag 10 minuten wandelen of aan yoga doen (handig via YouTube) kun je al veel vooruitgang boeken. Of iets anders wat beter bij je past natuurlijk. Welke kleine stap in meer bewegen kun jij gaan zetten voor meer energie?

8. Zonlicht

Ook zonlicht is belangrijk! Ik las laatst een leuke spreuk:

Don’t forget to drink water and get sun. You’re basically a houseplant with complicated emotions.

Het onderdeel water hebben we al gehad, maar ook genoeg zonlicht is dus belangrijk als je meer energie wilt hebben. Je hebt vast wel gehoord dat zonlicht zorgt voor de aanmaak van vitamine D. En een tekort aan vitamine D kan onder andere zorgen voor een gevoel van zwakte en uitgeput zijn. Ga voor jezelf eens na: kom ik genoeg buiten en krijg ik genoeg vitamine d binnen via mijn voeding? Dan weet je of je je energie aan zou kunnen vullen door meer buiten te zijn, genoeg vitaminerijke voeding te eten en/of een voedingssupplement (bijv. multivitamine) te nemen.

9. Richting

Iets hebben om naar toe te werken kan ook veel energie geven. Een leuk doel, een cursus om af te ronden, een activiteit die georganiseerd moet worden of iets wat je aan het maken bent. Door iets te hebben waar je aan kan bouwen, kun je ook veel positieve energie krijgen. Het geeft je dagen een doel en afwisseling.

10. Dankbaarheid

Als afsluiter het dankbaarheidsdagboek, want een dosis positieve energie is nooit weg. Door elke dag bewust stil te staan bij waar je dankbaar voor bent, word je vanzelf steeds een stukje positiever. En dit hoeft echt geen diepgravende, uur durende sessie met jezelf te zijn. Ik schrijf elke avond in 5 minuutjes een aantal dingen op waar ik die dag dankbaar voor was én wat mijn dag morgen heel fijn zou maken.

Omdat je niet steeds hetzelfde op wil schrijven, ga je vanzelf zoeken naar iets waar je ook dankbaar voor bent, maar wat misschien niet voor de hand ligt. En het is heel leuk om af en toe eens terug te lezen. Instant meer (positieve) energie!

Meer energie…wat is jouw eerste stap?

Dat waren ze, mijn 10 tips voor meer energie. Ik ben heel benieuwd hoe het met jou energie gesteld is en met welk van deze tips jij wel aan de slag zou willen gaan. Laat het me gerust weten in een mail of bij de comments onder dit bericht!

Fijne dag!
groetjes Evelien

No Comments

    Leave a Reply