Op een goede dag vol gas gaan en daarna 2 dagen bij moeten komen en weinig kunnen. Overkomt het jou ook (nog) regelmatig? Als je beperkt ben in je energie of (lichamelijke) mogelijkheden is goed kunnen doseren extra belangrijk.
Maar doseren klinkt zo saaiiii. Steeds maar opletten of je niet over je grenzen gaat. Je wil gewoon doen waar je zin in hebt en wat voor je gevoel nodig is. Heel begrijpelijk! Toch is doseren belangrijk. Je gaat niet meer van die ene piek naar het erop volgende dal. Wat je (aan)kan is veel constanter en dat voelt uiteindelijk veel beter én je komt er verder mee.
Beter doseren op 6 manieren
Na veel uitproberen en vaak op m’n snufferd te zijn gegaan, zijn dit de 6 manieren van (beter) doseren die goed voor me werken en me het meeste hebben gebracht. Pas jij ze al toe?
Grenzen aangeven
Grenzen bij jezelf herkennen is de eerste stap. Het is vaak een kwestie van uitproberen en achteraf goed kijken/voelen: was dit de beste keuze, ben ik op tijd gestopt, wat zou ik anders kunnen doen, etc. Als je dit vaak genoeg doet, ga je patronen herkennen en weet je steeds beter waar jouw grenzen liggen.
Stap twee is het vervolgens aangeven bij anderen. Dit kan/wil ik wel, maar dit niet. Je zult hierbij vast in het begin wat weerstand krijgen, want als je eerder nooit grenzen aangaf, zijn mensen het gewoon niet van je gewend. Maar het is het waard. Uiteindelijk zit je er zelf beter door in je vel en dat is voor iedereen mooi meegenomen.
Je taken goed over de week verspreiden
Wat voor mij het meeste winst heeft opgeleverd, is eens goed kijken naar hoe ik taken en afspraken verdeel over de week. Welke verdeling werkt het beste? Probeer verschillende manieren uit en kijk vervolgens hoe je erop reageert. Hoe voel je je, hoe is het met je energie/pijn en ben je nog een beetje gezellig voor de mensen om je heen? 😅
Een voorbeeld is het huishouden. Ik red het niet om een middag uit te trekken voor alle (grote) huishoudelijke klusjes en de rest van de week weinig te doen. Na zo’n middag achter elkaar klusjes doen ben ik gesloopt en heb ik er de dagen erna nog last van in de vorm van pijn en vermoeidheid (en daarmee een slecht humeur 🙈).
Nu verdeel ik het anders: elke dag besteed ik ongeveer 30 tot 45 minuten aan huishoudelijke taken en ik heb hier een handige planning voor gemaakt. Maandag is bijvoorbeeld (hoe ouderwets, haha) wasdag. Dan verschoon ik de bedden en draai wat wassen. Op dinsdag is het de beurt aan de badkamer en even boven stoffen. Elke dag heeft zo z’n eigen taken. Daardoor is het beter bij te houden en omdat ik vaste dagen heb voor bepaalde klussen, hoef ik nooit na te denken over wat ik wanneer moet doen.
Pas je plannen aan op je hoeveelheid energie
Als je bij het opstaan al merkt dat je energie te wensen overlaat, pas je plannen dan aan. Het heeft geen nut om toch per se die takenlijst af te willen werken of alle dingen te gaan doen die je je voorgenomen had. Vaak kost alles je dan meer moeite en doe je er uiteindelijk langer over dan wanneer je je goed voelt.
Kijk of je kunt schuiven in je planning. Kies bijvoorbeeld wat klussen van morgen die je minder energie kosten en verplaats wat nu niet lukt meteen naar een ander moment. Zo blijf je wel bezig, maar ga je niet over je grenzen. En je weet zeker dat uiteindelijk wel gedaan wordt wat op de planning staat.
Stop op tijd
Het is verleidelijk om, als je eenmaal lekker bezig bent, niet op tijd te stoppen. Nog éventjes…. Maar dat eventjes wordt vaak veel langer dan de bedoeling is. Heb je moeite met op tijd stoppen als je ergens mee bezig bent? Zet dan eens een wekker in je telefoon of gebruik een app zoals deze pomodoro timer. Een ouderwetse kookwekker werkt natuurlijk ook prima. Als je zorgt dat je op tijd stopt, hou je niet alleen je energie goed in de gaten, maar het voorkomt ook dat je planning in de soep loopt.
Vraag hulp
Heel eerlijk, deze is nog best lastig af en toe 🙈😅. Dingen uit handen geven is soms moeilijk, want je wil het gewoon graag zelf doen en op je eigen manier. En het om hulp vragen zelf is soms ook lastig. Als iemand het je aanbiedt, voelt het toch anders, of niet? Als je om hulp vraagt dan is het alsof je toegeeft dat je iets zelf niet kan en je voelt je (misschien) bezwaard, omdat je een ander niet wil belasten.
Maar…als je door hulp te vragen zelf uiteindelijk meer kan, dan is dat win-win toch?! En misschien vindt de ander het juist fijn om je ergens mee te kunnen helpen. (Het is nog gezelliger ook.) Een mooie tegeltjeswijsheid hierbij:
Alleen ga je sneller, samen kom je verder
Wissel actie en rust vaker af
Doseren is ook actieve dingen en rust goed afwisselen. Heb je net een half uur/uur staan boenen, neem dan even een kopje koffie en doe iets waar je zin in hebt. In een boek lezen, even scrollen op je mobiel of appen met een vriendin. Als je tijdens het plannen ook deze kleine rustmomentjes inplant, zal je zien dat je aan het einde van de dag meer energie over hebt en geen (of in ieder geval minder) last van je lijf hebt.
Meer kunnen met minder moeite, klinkt goed toch?! Ik hoop dat ik je met deze blog een beetje heb kunnen meenemen in waarom doseren belangrijk is. En ik ben heel benieuwd welke tips jij al toepast en waar je nog tegenaan loopt. Laat je het me weten?
Fijne dag!
Evelien
No Comments