Ontspanning & Balans / Productief & Efficiënt

Leer beter doseren met deze 6 tips

doseren leren - blog Eefficiënter

Op een goede dag vol gas gaan en daarna 2 dagen bij moeten komen en weinig kunnen. Overkomt het jou nog regelmatig? Als je beperkt bent in je energie of je (lichamelijke) mogelijkheden is goed kunnen doseren extra belangrijk. Zeker als je je werk op een constante manier wil blijven doen en je daarnaast ook een fijn privé-leven wil hebben.

Maar doseren klinkt zo saaiiii. Steeds maar opletten of je niet over je grenzen gaat. Je wil gewoon doen waar je zin in hebt en wat voor je gevoel nodig is. Al die mooie ideeën uitwerken die je hebt. 

Heel begrijpelijk! Toch is doseren belangrijk. Je gaat dan niet meer van die ene piek naar het daaropvolgende dal. Wat je (aan)kan is veel constanter, dat voelt uiteindelijk veel beter én je komt er verder mee.

Beter doseren op 6 manieren

Na veel uitproberen en vaak op m’n snufferd te zijn gegaan, zijn dit de 6 manieren van (beter) doseren die goed voor me werken en die mij het meeste hebben gebracht. Pas jij ze al toe?

Grenzen aangeven

Grenzen bij jezelf herkennen is de eerste stap. Het is vaak een kwestie van uitproberen en achteraf goed nagaan of voelen: 

  • Was dit de beste keuze?
  • Ben ik op tijd gestopt?
  • Waaraan merk ik dat ik te ver ben gegaan?
  • Wat kan ik de volgende keer anders doen?

Als je dit vaak genoeg doet, ga je patronen herkennen en weet je steeds beter waar jouw grenzen liggen.

Stap twee is het vervolgens aangeven bij anderen. Dit kan en wil ik wel, maar dit niet. Je zult hierbij vast in het begin wat weerstand door krijgen, want als je eerder nooit je grenzen aangaf, zijn mensen het gewoon niet van je gewend. Maar het is het waard. Uiteindelijk zit je er zelf beter door in je vel en dat is voor iedereen mooi meegenomen.

Je taken goed over de week verspreiden

Wat voor mij de meeste winst heeft opgeleverd, is eens goed kijken naar hoe ik taken en afspraken verdeel over de week. 

Welke verdeling werkt het beste? Probeer hiervoor verschillende manieren uit en kijk vervolgens hoe je erop reageert. Hoe voel je je, hoe is het met je energie/pijn en ben je nog een beetje gezellig voor de mensen om je heen?

Een voorbeeld is het huishouden. Ik red het niet om een middag uit te trekken voor alle (grote) huishoudelijke klusjes en de rest van de week weinig te doen. Na zo’n middag vol gas poetsen, ben ik gesloopt en heb ik er de dagen erna nog last van in de vorm van meer pijn en vermoeidheid (en daarmee een slecht humeur).

Nu verdeel ik het anders: 

Elke dag besteed ik ongeveer 30 tot 45 minuten aan huishoudelijke taken en ik heb hier een handige planning voor gemaakt. Maandag is bijvoorbeeld (hoe ouderwets, haha) wasdag. Dan verschoon ik de bedden en draai wat wassen. Op dinsdag is het boven stoffen en zuigen. Op woensdag de badkamer en was opruimen en ga zo maar door. Elke dag heeft zo z’n eigen taken. Daardoor is het beter bij te houden en omdat ik vaste dagen heb voor bepaalde klussen, hoef ik nooit na te denken over wat ik wanneer moet doen.

In het weekend kan ik dan een extra klus oppakken en maak ik met m’n man en zoon een lijstje van taken die we samen een uurtje gaan doen. Vele handen maken licht werk. 😉 

Ook voor je werk kun je dit zo aanpakken. Plan bijvoorbeeld dagdelen voor content maken, nieuwe ideeën uitwerken, je administratie doen en overlegmomenten/klantwerk. Hou hierbij goed rekening met wanneer jij op je productiefst bent en wanneer je je meestal het beste voelt. Energiemanagement dus. Nu we het daarover hebben…

Pas je plannen aan op je hoeveelheid energie

Als je bij het opstaan al merkt dat je energie te wensen overlaat, pas je plannen dan aan. Het heeft geen nut om toch per se die takenlijst af te willen werken of alle dingen te gaan doen die je je voorgenomen had. Vaak kost alles je dan meer moeite en doe je er uiteindelijk langer over dan wanneer je je goed voelt.

Kijk of je kunt schuiven in je planning. Kies bijvoorbeeld wat klussen van morgen die je minder energie kosten en verplaats wat nu niet lukt meteen naar een ander moment. Zo blijf je wel bezig, maar ga je niet over je grenzen. En je weet zeker dat uiteindelijk wel gedaan wordt wat op de planning staat.

Stop op tijd

Het is verleidelijk om, als je eenmaal lekker bezig bent, niet op tijd te stoppen. Nog éventjes…. Maar dat eventjes wordt vaak veel langer dan de bedoeling is. Heb je moeite met op tijd stoppen als je ergens mee bezig bent? Zet dan eens een wekker in je telefoon of gebruik een app zoals deze pomodoro timer.

Een ouderwetse kookwekker werkt natuurlijk ook prima. Als je zorgt dat je op tijd stopt, hou je niet alleen je energie goed in de gaten, maar het voorkomt ook dat je planning in de soep loopt.

Vraag hulp

Heel eerlijk, deze vind ik nog best lastig af en toe. Dingen uit handen geven is soms moeilijk, want je wil het gewoon graag zelf doen en op je eigen manier. En om hulp vragen, is soms ook lastig. Het is vaak net wat makkelijker accepteren als iemand het aanbiedt.

Als je om hulp vraagt dan is het alsof je toegeeft dat je iets zelf niet kan en je voelt je (misschien) bezwaard, omdat je een ander niet wil belasten.

Maar je kan het ook anders bekijken. Als je door het vragen om hulp zelf uiteindelijk méér kan doen van wat belangrijk is voor je bedrijf, je gezin en voor jezelf. Meer kan doen wat je écht heel fijn vindt om te doen, dan is dat win-win toch?! 

Want een ander vindt het waarschijnlijk juist fijn om je ergens mee te kunnen helpen. Als VA ben ik bijvoorbeeld dol op allerlei klusjes uitvoeren die voor de meeste ondernemers echt niet hoog op hun wensenlijstje staan.

Content maken in Canva en inplannen, systemen opzetten voor meer structuur, allerlei technische zaken instellen, helpen bij het maken van een planning en samen sparren over nieuwe ideeën. Als jij geen tijd en energie meer kwijt bent aan de taken die je eigenlijk niet ziet zitten of die je teveel van je belastbaarheid kosten, dan kun je zoveel meer groeien!

En het is nog gezelliger ook, zo’n samenwerking. Deze is heel cliché, maar ó zo waar:

Alleen ga je sneller, samen kom je verder

Wissel actie en rust vaker af

Doseren is ook actieve dingen en rust goed afwisselen. Heb je net een uur staan boenen, neem dan even een kopje koffie en doe iets waar je zin in hebt. Een boek lezen, even scrollen op je mobiel of appen met een vriendin. Als je tijdens het plannen ook deze kleine rustmomentjes inplant, zal je zien dat je aan het einde van de dag meer energie over hebt en minder last van je lijf hebt.

Meer kunnen met minder moeite, klinkt goed, toch? Ik hoop dat ik je met deze blog een beetje heb kunnen meenemen in waarom doseren belangrijk is. En ik ben heel benieuwd welke tips jij al toepast en waar je nog tegenaan loopt. Laat je het me weten?

Fijne dag!
Evelien

[mailerlite_form form_id=6]

No Comments

    Leave a Reply