Voor sommigen is het heel lastig om zich te concentreren en langere tijd gefocust met iets bezig te zijn. Gelukkig zijn daar als je googelt genoeg tips en trucs voor te vinden. (Ik schreef ook een blog over zo’n focusblok.) Maar hoe zit het als je juist moeite hebt om te stoppen met waar je mee bezig bent?
Hier heb ik zelf regelmatig mee te maken. Dan heb ik iets heel interessants gevonden om te researchen of om aan te werken en dan vliegt de tijd voorbij. Op zo’n moment merk ik weinig om me heen en vergeet ik pauzes te nemen of even wat te drinken. Ze noemen dit ook wel in flow zijn.
De drang om door te gaan
Wat is dat toch, die drang om door te gaan en daarmee soms niet goed voor jezelf te zorgen? In flow zijn is heel fijn. Je voelt je creatief en actief, je nieuwsgierigheid en daadkracht worden benut. Maar het moet natuurlijk niet ten koste gaan van je gezondheid.
Een stukje lopen, wat drinken halen, even heel wat anders doen en afschakelen is erg belangrijk. En daar hoort ook het voelen van je grenzen bij, waar je je in flow vaak minder bewust van bent. Als je last hebt van chronische pijn of vermoeidheid is het aanvoelen van deze grenzen extra belangrijk.
Wat zijn de oorzaken van niet kunnen stoppen
Als ik kijk naar de oorzaken van niet op tijd stoppen met iets, dan komen deze punten vooral terug:
- De drang om iets af te maken
Het is net als met puzzelen, nog één stukje… Of die leuke serie waar je na 2 afleveringen heel veel moeite moet doen om niet ook nog die derde aflevering te kijken. Ons hoofd maakt nu eenmaal graag dingen af. Ze noemen dit ook wel het Zeigarnik effect. - Je voelt andere prikkels (dorst, vermoeidheid, gespannenheid) niet goed als je heel geconcentreerd bent
Als je aandacht zo uitgaat naar waar je mee bezig bent, dan is er geen ruimte meer voor het opmerken van prikkels vanuit jezelf en om je heen. Je gaat hiermee dus (onbewust) over je grenzen heen en merkt dit pas zodra je stopt met waar je mee bezig bent. - Iets is zo leuk om te doen dat je geen zin hebt om ermee te stoppen
Je weet dat je eigenlijk die vervelende klus nog moet doen, maar dit is veel leuker en interessanter. Dus nog éven maar… - Je voelt druk om iets af te maken door tijdnood of een te grote belasting
Het is ook lastig om op tijd te stoppen als je een grote berg aan taken op je bordje hebt en je het niet meer overziet. Je denkt dat als je maar stug door blijft gaan, er wel een moment moet komen dat je de boel weer onder controle hebt. Maar is dat ook zo?
Break time
Inmiddels heb ik allerlei apps geprobeerd om me te kunnen concentreren, maar vooral ook om aan te geven wanneer ik moet stoppen met iets doen.
Denk bijvoorbeeld aan Forest of de extensie Tide in Chrome. Maar deze apps geven alleen aan wanneer je focustijd voorbij is. Ze maken het je niet moeilijker om te lang door te gaan. Daarvoor heb ik de extensie Break Time gevonden.
Hierbij komt heel groot ‘Je hebt pauze verdiend’ in beeld te staan, met wat opties ernaast om te doen tijdens die pauze. Een klokje telt af hoe lang je (zelf ingestelde) pauze nog duurt. Maar zelfs dan krijg ik het nog voor elkaar om op m’n telefoon verder te gaan of het scherm weg te klikken. Erg hè, haha.
Wat kan je verder helpen om op tijd te stoppen
Gelukkig kun je meer doen om de oorzaken van te lang doorgaan aan te pakken. Kijk maar eens welke manier bij jou zou kunnen passen:
- Een afspraak (of telefoontje) plannen aan het einde van de tijd die je aan iets wil besteden. Als je van jezelf weet bij welke activiteiten je het lastig vindt om te stoppen, dan kun je het jezelf makkelijker maken door deze activiteit in te plannen voor een afspraak met een vriendin, voor je je kind op moet halen of je de deur uit moet om boodschappen te doen. Je moet dan wel stoppen.
- Wanneer je iets heel graag af wil maken, kun je in plaats van door te gaan een moment in je planner zetten waarop je het af gaat maken. Weten wanneer je eraan verder gaat, kan al genoeg rust geven om er toch mee te stoppen.
- Als het door een gevoel van overbelasting komt dat je niet kan stoppen, dan is het heel belangrijk om daar even bewust uit te stappen. Vraag jezelf af wat maakt dat je je overbelast voelt en dat je maar door blijft gaan. Is alles wat je doet wel echt belangrijk en zijn er dingen die je kan schrappen of aan iemand anders kan vragen? Word je nog wel gelukkig van de dingen die je doet?
- Een app of extensie vinden die (wel) voor je werkt. Ik heb de extensie Break Time inmiddels zo ingesteld dat ik het pauzescherm niet meer weg kan klikken en dus écht niet meer in m’n computer kan voor de 5 of 10 minuten pauze die ik ingesteld heb. En bij het belletje moet ik van mezelf opstaan.
Eenmaal weg bij het scherm lukt het vanzelf wel om even iets anders te doen en een rondje wc, drinken, rekken en strekken te maken. Ik zal de komende tijd wat verschillende apps/extensies hiervoor uittesten en er later nog een blog over schrijven.
Klaar? Stoppen maar!
Ik hoop dat ik het je met deze tips iets makkelijker heb gemaakt om op tijd te stoppen als dat nodig is. Hoe lastig vind jij het om je grenzen te blijven voelen? En kun je makkelijk op een goed moment te stoppen met waar je mee bezig bent?
Fijne dag!
Groetjes Evelien
No Comments