Ontspanning & Balans / Overzicht & Plannen

Hoe je zorgt voor kerstdagen zonder stress

Kerstdagen zonder stress - blog Eefficiënter

Tijdens de kerstdagen hopen we allemaal op fijne, gezellige dagen zonder stress. Het is vakantie! Maar toch is dat niet altijd even makkelijk. Met alle hooggespannen verwachtingen, kids die erg onrustig zijn, werk wat nog op het laatste moment afgerond moet worden en cadeautjes en eten om te kopen, voelt het soms eerder als een achtbaan dan een feesttijd.

Ik hoop je met deze blog te helpen in deze soms pittige tijd. Door met je te kijken wat nu precies de oorzaken zijn van stress vóór en tijdens de kerstdagen en wat je eraan kan doen.

Oorzaken van stress rond de kerstdagen

Dit is, denk ik, een lijstje met hele herkenbare oorzaken van stress tijdens de kerstdagen. Kijk maar eens welke jij herkent:

 1. Je moet met veel mensen op 1 lijn komen over hoe je Kerstmis en oud en nieuw gaat vieren en wanneer. Heb je een samengesteld gezin of heb je zelf gescheiden ouders, dan wordt het een nog grotere puzzel om overal langs te gaan en dit zo te plannen dat ook iedereen kan.

  Iedereen heeft ook nog eigen wensen en gedachten over hoe je de feestdagen zou willen vieren. De een doet het liefst zo weinig mogelijk verplichte dingen en houdt van het “even niets moeten” en gewoon gezellig bij elkaar zijn. De ander hecht misschien erg aan bepaalde tradities. Je moet dan goed communiceren om het naar ieders wens te krijgen en dat is niet altijd makkelijk.

 2. Er moeten dingen op tijd voorbereid worden, omdat je anders op het laatste moment moet gaan rennen. Plannen, plannen, plannen dus. En dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Als je dan ook nog een beetje perfectionistisch bent en al het regelwerk naar je toe trekt, dan raak je al snel overbelast.

 3. Het is buiten donker en vaak druilerig en nat weer. Dat zorgt al voor een minder positief gevoel dan in de zomer. Je moet dus wat meer moeite doen en goed op jezelf passen om lekker in je vel te blijven zitten. Genoeg blijven bewegen, gezond eten, genoeg slaap… je kent het wel.

 4. We willen te veel, te perfect en het moet aan het plaatje voldoen wat de media schetst. Al die reclames van perfect geklede mensen aan een waanzinnig gedekte tafel met een overvloed aan eten. Ze lachen, zingen, knuffelen en hebben het O zo fijn. Hoezo er ligt dan druk op kerst?!

 5. Het zijn veel dagen achter elkaar met afspraken, waardoor er weinig tijd overblijft om tussendoor even iets voor jezelf te doen, te rusten of gewoon even te ontspannen. Daar wordt een mens niet gezelliger van 😉😄. Helemaal niet als je al beperkt belastbaar bent. Dan zijn de ‘gewone’ weken al een hele puzzel, laat staan als je een hele rits aan afspraken hebt waarin je je eigen ritme niet kan aanhouden.

  Sommigen zullen hier misschien wel helemaal vrolijk van worden en er niet genoeg van kunnen krijgen, maar als je een meer introvert persoon bent, niet tegen veel prikkels kan of gewoon weinig energie hebt, dan is het gewoon pittig. Dat mag ook wel eens gezegd worden!

 6. Het einde van het jaar krijgt ook extra lading door het idee dat je alles moet nalopen, terugkijken en goede doelen moet stellen voor het nieuwe jaar. Als je op social media kijkt, hoor je niks anders. Want je móet het nieuwe jaar toch in met een goed plan?

  En dan heb je ook nog alle dingen voor je werk waarvan je vindt dat ze nog voor je vakantie af moeten zijn. Last minute afspraken, taken, alles overzichtelijk en netjes achterlaten. Als je hier te laat mee begint, heb je continu het gevoel achter de feiten aan te hollen.

Wat kun je er aan doen

Foto van eigen kerstboom

Hoewel je niet alles kunt veranderen of aanpassen, zijn er altijd dingen die je wél kunt doen om kerstdagen zonder stress te hebben. Daarom hieronder mogelijke oplossingen voor de oorzaken van stress. 💪

 1. Probeer vaste afspraken te maken, zodat je niet elk jaar weer opnieuw hoeft te overleggen wanneer je met wie en waar de kerstdagen gaat vieren. Als het altijd dezelfde dag is, scheelt dat al een hoop onduidelijkheid. En wissel elk jaar van locatie (vooraf afgesproken), zodat je niet altijd zelf verantwoordelijk bent voor het eten en drinken. Behalve als je hier natuurlijk erg van geniet en je veel ruimte hebt thuis.

 2. In het meest ideale geval maak je op tijd een lijst in je takenlijst-app (zoals Todoist) of gewoon op papier en noteer je daar alles wat je moet kopen, voorbereiden, regelen etc. Kijk alvast naar inspiratie voor het eten tijdens de kerst. En maak het jezelf niet te moeilijk! Ga niet iets heel nieuws proberen te maken tijdens de kerstdagen (met kans op mislukking en veel druk). Kies iets wat je al kent of maak het gerecht al een keer van tevoren.

  En als je aan cadeautjes doet, bestel ze op tijd. Dan hoef je niet te zitten nagelbijten of de pakketbezorger wel op tijd levert. Het is áltijd druk rond de feestdagen, dus wees het voor. Zet desnoods een reminder in je agenda, een paar weken voor de kerstdagen.

 3. Besteed wat meer aandacht aan dingen waar je blij van wordt. Ga lekker een stuk wandelen of fietsen, want de beweging en het daglicht doet je goed. Dans, rust, doe gek, neem een bad, maakt niet uit, als je er maar blij en ontspannen van wordt.

  Wij hebben dit jaar weer een kerst-bingokaart gemaakt 😁🎄. Allemaal getekende vakjes waarin we samen dingen bedacht en geschreven hebben die we tijdens de kerstvakantie graag willen doen. Bijvoorbeeld een kerstfilm kijken, puzzelen, pannenkoeken bakken (en een vriendje laten komen om ze samen op te eten) en klusjes in huis die we nog willen doen.

  Die kaart kunnen we er mooi bij pakken als we even niks meer te doen weten. Je kunt er eventueel nog een leuke “prijs” bij bedenken als alle vakjes afgevinkt zijn, zoals een avond pizza laten bezorgen en een leuke film kijken. Bingo! 😁

 4. Stel je verwachtingen lager. Kerstmis draait om samenzijn, het gezellig hebben. Er druk op leggen is juist niét wat je wilt. Probeer zoveel mogelijk je boodschappen op tijd in huis te halen. Ga niet de dag voor kerst nog voor alles naar de supermarkt. Houd bij je gerechten rekening met ingrediënten die je al wat eerder kan kopen en in delen mee kan nemen. Scheelt je meteen weer tillen.

  En vergeet het mooie plaatje uit de media. Dan is je kerstboom maar niet Instaproof, heb je niet 5 geweldige knutsels van Pinterest gemaakt of als een chef-kok met Michelinster je kerstdiner bereid en gepresenteerd. So what!

  Als je met een goed gevoel en zonder overweldiging de kerst door bent gekomen, heb je al gewonnen. Geen feestdag is het waard om er veel stress van te hebben en er nog dagen van te moeten bijkomen.

 5. Kijk of je je afspraken wat kunt spreiden. Kun je 1 van de kerstdagen vrijhouden voor jezelf en je gezin/huisgenoten? Deze dag even geen verplichtingen hebben, geeft rust en zorgt ervoor dat je daarna weer met meer plezier en energie kunt afspreken. Doe een spelletje, bak een cake en/of hang lekker de hele dag in pyjama. Wat voor jou voor ontspanning zorgt, daar ga je voor.

 6. Als je geen review hebt gedaan, geen enorme targets hebt gehaald of precies weet wat jou doelen zijn voor het nieuwe jaar is dat niet erg. Wie zegt dat dit per se in december moet gebeuren? De maand waarin we allemaal al erg druk zijn en tijdens de kerstvakantie even niks willen.

  Waarom zou je niet in januari kunnen kijken wat je plannen zijn voor het komende jaar? 31 december is maar gewoon een datum. Je bent op 1 januari, 14 maart of 26 oktober nog steeds dezelfde jij.

  Kies daarom een moment waarop het wat rustiger is, je het gevoel hebt met een frisse lei te kunnen beginnen en je weer zin hebt om aan het werk te gaan. Plan na de vakantie ook niet meteen je eerste werkdagen vol. Maar reserveer wat tijd voor het bijwerken van je mailbox, het maken van plannen en vooruit kijken.

  Je kan alvast eens nadenken over wat je graag zou willen bereiken of doen komend jaar, maar leg er geen druk op. Vind je het lastig om doelen te bedenken? In deze blogs lees je wat het verschil is tussen een voornemen en een doel en hoe je een goed, haalbaar doel stelt.

Fijne Kerstdagen (zonder stress)!

Blijft er alleen over om je alvast hele fijne kerstdagen te wensen! Ik hoop dat ik iets van de stress voor je heb kunnen wegnemen en dat je hele fijne, gezellige, gezonde en stressvrije dagen zult hebben.

Heb je nog vragen of tips om de kerstdagen zonder stress door te komen? Laat het dan even hieronder achter!

Fijne dag!
Evelien

No Comments

  Leave a Reply