Ontspanning & Balans / Overzicht & Plannen

Hoe belangrijk vind jij spontaniteit in je planning?

Spontaniteit in je planning

Goed en genoeg plannen geeft me vrijheid. Het zorgt ervoor dat ik bijna alles kan doen wat ik graag wil (en moet) doen, zonder dat ik over de kop ga. Als ik afspreek met anderen, dan gaat daar een heel riedeltje aan vooraf. Kijken in m’n agenda, rusttijd inplannen in de dag voor, tijdens en na de afspraak en goed kijken of het haalbaar is met de andere taken van die week. Dan pas weet ik, enigszins zeker, of het lukt. Niet bepaald spontaan…

Spontaniteit missen

En geregeld baal ik daar nog van. Want hoewel ik niet heel ondernemend ben en het heerlijk vind om lekker thuis te werken, te rommelen en tijd aan m’n hobby’s te besteden, heb ik natuurlijk ook momenten dat ik het liefst even alles laat vallen en ‘op avontuur’ ga.

Maar iets simpels als een afspraak met een vriendin of nieuwe kleding kopen in de stad (al dat passen, killing!) valt bij mij qua energie en belastbaarheid al onder ‘op avontuur gaan’, haha. Je kan je dus voorstellen dat spontaniteit geen groot deel van mijn dag is.

Hoe je spontaniteit kan plannen

Als dit bij jou ook zo is, dan heb je vast wel gemerkt dat als je eens toegeeft aan iets spontaan doen, je daarna tijd nodig hebt om te herstellen. De ene keer pakt het goed uit en heb je er weinig last van, de andere keer valt het misschien tegen en blijven er veel dingen liggen.

Hoe zorg je nu dat je toch ruimte hebt voor spontaniteit in je planning als dit belangrijk voor je is? Deze manieren werken voor mij het beste:

Plan je dag niet 100 % vol

Als je veel behoefte hebt aan structuur, dan kun je geneigd zijn om alles tot op de minuut te plannen. Zo weet je precies waar je aan toe bent en krijg je voor je gevoel zoveel mogelijk gedaan.

Maar de valkuil daarvan is dat niet alles planbaar is. Je weet niet hoeveel energie of klachten je die dag hebt, er kunnen onverwachte dingen tussendoor komen (weer de klas van je kind in quarantaine of er gaat iets stuk) en je bent niet 100% van een dag belastbaar. Plan dus genoeg ‘witruimte’ in agenda voor onverwachte dingen of (extra) rustmomenten.

Verdeel je taken over de week

Door je taken (huishoudelijk en werk) goed over de week te verdelen, zorg je ervoor dat je planning niet meteen in de soep loopt op het moment dat er iets tussendoor komt of je spontaan iets wil ondernemen.

Als je elke dag een beetje doet en het lukt een keer een dag niet, dan heb je niet meteen een flinke achterstand. Dit heeft voor mij voor meer rust en belastbaarheid gezorgd. En doordat ik weet op welke dag ik ongeveer wat moet doen om het bij te houden, kan ik ook goed inschatten welke andere (spontane) dingen op zo’n dag nog haalbaar zijn.

Een helemaal-voor-jou-dag

Het klinkt niet spontaan: een dag plannen voor spontane dingen, maar het werkt wel! Plan regelmatig een helemaal-voor-jou-dag. Of dagdeel als dat beter haalbaar is. Deze dag blijft vrij in je agenda en je mag ermee doen wat jij wil. Heb je behoefte aan een dagje wellness, ga je met een vriendin op pad, shoppen, een leuke stad bezoeken of de hele dag in je pyjama hangen en Netflixen. Alles is goed, als het maar is waar jij (spontaan 😉) zin in hebt.

Hoe belangrijk vind jij spontaniteit

Het loslaten van m’n planning en het aandurven om spontaan iets te ondernemen, niet wetende wat het doet met m’n lijf, blijft voor mij een lastig puntje. Maar dit weten en er bewust mee bezig zijn, is al heel helpend. En door bovenstaande tips gaat het me steeds beter af.

Hoe belangrijk vind jij spontaniteit? En lukt het je goed om hier ruimte voor te maken in je week? Let me know, vind ik leuk!

Fijne dag!
Evelien

No Comments

    Leave a Reply