Ontspanning & Balans / Overzicht & Plannen

Geef jezelf meer rust en energie met een avondroutine

Geef jezelf meer rust en energie met een avondroutine - blog Eefficiënter - Foto zonsondergang boven veld

Je dag op een fijne manier afsluiten met ruimte voor die dingen die belangrijk voor je zijn én die je de volgende dag veel makkelijker en rustiger laten starten. Dat is voor mij wat een avondroutine doet. Ben je benieuwd hoe dat eruit kan zien en waarom het zo fijn is? Lees dan nog even verder.

Avondroutine vs Ochtendroutine

Over ochtendroutines heb je vast al eens iets voorbij zien komen. En misschien heb je er zelf ook wel een. Van een kopje koffie en een wandelingetje tot hele sessies van journallen, workout, meditatie en affirmaties.

Ik probeer me dit altijd voor te stellen, als ik hier weer eens in de ochtendspits zit met onze pré-puber en moet dan een beetje lachen om dit idee. Ik zie me echt nog niet om 5 uur opstaan. Die slaap is me toch heilig. En boterhammen smeren ’s ochtends telt, als avondmens en met een lijf dat veel opstarttijd nodig heeft, voor m’n gevoel ook al als een workout. 🤭😁

Voordelen van een avondroutine

Wat voor mij erg fijn helpt, is het hebben van een avondroutine. Een manier om m’n lijf een seintje te geven dat het tijd is om te ontspannen, de werkdag op een positieve manier af te sluiten en te zorgen dat ik de volgende dag met een schone lei kan beginnen.

Je werkdag afsluiten

Als je (online) ondernemer bent en veel vanuit huis werkt, dan herken je het vast wel. Door alles wat bij je werk komt kijken, ben je voor je gevoel nooit écht klaar en ben je snel geneigd om nog even achter je scherm te duiken. Er zijn geen grenzen van een kantoor dat dicht gaat of dat je de deur dichttrekt en je werkspullen daar achterlaat.

Het is dus belangrijk om zelf die grens in te bouwen. Iets heel simpels kan al een fijne que daarvoor zijn. Zo steek ik, als ik start met werken, altijd een kaarsje aan tijdens het opstarten van m’n laptop, zet een kopje koffie en kies een fijn muziekje om bij te werken. Is m’n werkdag voorbij dan blaas ik het kaarsje uit, sluit ik alle apparaten af en ruim ik m’n bureau op.

Met een schone lei beginnen

Voor ik alles afsluit, zorg ik er eerst nog voor dat ik de dag erna in alle rust en met overzicht kan beginnen. Ik ruim m’n downloadfolder op en bekijk wat ik wil met de informatie die ik die dag heb opgeslagen. (In screenshots, foto’s, mails of documenten die ik gedownload heb.)

Ook check ik m’n weekplanner en takenapp en geef ik taken waar ik niet aan toegekomen ben meteen een nieuwe plek. Verder bekijk ik kort of wat ik me voorgenomen had voor die dag ook realistisch was en hoe ik me voelde. (Leerzaam voor het steeds beter leren plannen en omgaan met je energie!)

En ik kijk alvast vooruit naar m’n planning van morgen. Doordat ik al plannen gemaakt heb voor de volgende dag, begint die dag een stuk rustiger. Ik weet wat er van me verwacht wordt en kan in 1 oogopslag zien of dit ook haalbaar is.

Heb ik dingen voor de volgende dag nodig, dan leg ik die meteen klaar.

Ontspannen

Een belangrijk deel van m’n avondroutine is fijne tijd doorbrengen met m’n gezin. Ruimte voor een spelletje, lekker eten samen, iets leuks kijken, met m’n hobbies bezig zijn of kunnen helpen met ingewikkeld wiskundehuiswerk. (Ik mag weer aan de bak met een middelbare scholier in huis, lang leve Google. 😅)

Ook beweging is een belangrijk onderdeel van m’n avondroutine. Om soepel te blijven en m’n chronische pijnklachten onder controle te houden, zijn oefeningen een vast onderdeel van m’n avond. Lekker op een matje voor de tv of met de Meditation Moments app op de achtergrond. Yoga, stretchen en spierversterkende oefeningen. Het is erg fijn om te doen en een teken aan je lijf dat het tijd is om te ontspannen en dat je het belangrijk vindt om er goed voor te zorgen.

Als laatste nog een kort rondje door het huis. Spullen in de vaatwasser zetten, brood uit de vriezer leggen en wat opruimen. Zo fijn als je de volgende ochtend niet met een vol aanrecht en allemaal zichtbare to-do’s hoeft te beginnen. En het is, als je het bijhoudt, steeds maar 5 minuutjes werk.

Jouw ideale avondroutine

Als je nog geen avondroutine hebt en het je wel wat lijkt, stel jezelf dan deze vragen:

Wat heb ik nodig om m’n werkdag in alle rust af te sluiten?

Wanneer heb ik het gevoel van overzicht en rust en kan ik mijn dag loslaten?

Wat doe ik als me nog allerlei dingen te binnen schieten? (Waar noteer ik dat?)

Waarmee doe ik de “ik van morgen” een plezier mee als ik het vanavond al doe?

Hoe zorg ik ervoor dat goed voor m’n lijf zorgen ook een onderdeel is van m’n avondroutine?

Wat heb ik nodig om te ontspannen en makkelijk in slaap te kunnen vallen?

Heel veel rust en energie gewenst met jouw fijne avondroutine! Leuk als je met me deelt hoe die van jou eruitziet! (Hieronder in de comments of op Instagram, waar je me kan vinden onder: @Eefficienter.

No Comments

    Leave a Reply