Vind je het ook niet gek, dat pas als iemand ziek wordt, in een burn-out terechtkomt of overspannen raakt, er ineens van alles uit de kast getrokken wordt om te zorgen dat het weer goed komt op emotioneel vlak en qua belastbaarheid.
Dan wordt er ineens aandacht besteed aan vaardigheden als ontspanningstechnieken, timemanagement, assertiviteit, mindfulness en het beter leren kennen van zichzelf en beter leren omgaan met anderen.
Maar hoeveel fijner zou het zijn als het andersom is. Dat je al die vaardigheden geleerd krijgt vóór er een probleem ontstaat. Want als je zorgt voor balans en goed omgaan met je energie, krijg je én meer gedaan, maar nog belangrijker, je houdt het ook op een prettige manier vol.
Timemanagement vs energiemanagement
Er is al veel aandacht voor timemanagement en daarbij zijn er genoeg handige systemen en methodes om gebruik van te maken, zodat je je uren zo effectief en efficiënt mogelijk kunt besteden. Denk bijvoorbeeld aan Getting things done van David Allen of Grip van Rick Pastoor.
Maar alleen timemanagement is niet genoeg, je uren blijven altijd hetzelfde, je kunt er wel effectiever en efficiënter mee omgaan, maar meer kun je er niet van maken. Met energiemanagement werkt dat anders. Hoe beter jij jezelf en wat jij nodig hebt begrijpt en ernaar handelt, hoe meer ruimte je voor jezelf maakt.
De 4 bouwstenen van energie
Hoe werkt energiemanagement dan? Energiemanagement is het creëren van balans tussen je fysieke arbeid en rust en het maakt gebruik van technieken om mentaal sterker en emotioneel veerkrachtiger te worden. Topsporters zijn hier veel mee bezig en het helpt hen om zo goed mogelijk te kunnen presteren.
Nu is het dagelijks leven niet echt topsport (al voelt het soms wel zo, haha), maar je kunt energiemanagement ook gebruiken om in balans te blijven en alles uit jezelf te halen. Tony Schwartz, auteur en oprichter van The Energy Project, schreef er boeken over en begeleidt mensen en ondernemingen hiermee.
Hij onderscheidt 4 niveaus of bouwstenen van energie:
Fysieke energie
Het begint bij fysieke energie. Als je niet goed voor je lichaam zorgt, zul je ook niet alles optimaal kunnen doen en volhouden. Genoeg slaap, gezond eten en voldoende beweging zijn daarom belangrijk. Het gaat hier vooral om de kwantiteit van je energie en of je in goede conditie bent.
Emotionele energie
Ben je op een positieve manier bezig en voel je je evenwichtig en verbonden? Luister je goed naar je gevoel? Emotionele energie gaat over de kwaliteit van je energie. Als je veel negatief bent, dan uit je energie zich in boosheid of frustratie en dit is natuurlijk niet goed voor je productiviteit en hoe je je voelt.
Mentale energie
Mentale energie gaat over hoe goed je je kunt focussen en of je je hersencapaciteit helemaal benut. Werk je echt geconcentreerd tijdens je dag en ben je daarna moe en voldaan of ben je gesloopt aan het einde van de dag, maar heb je niet veel voor elkaar gekregen? En werk je echt aan dat wat (voor jou) belangrijk is om te doen? Mentale energie gaat dus vooral om de focus van je energie.
Spirituele energie
Spirituele energie gaat over de kracht van je energie en de wil om je energie te besteden. Dat betekent dat je het gevoel hebt dat je iets doet wat voor jou betekenisvol is. Als het in deze bouwsteen van energie niet goed met je gaat, zal dat doorwerken in alle andere bouwstenen. Dit geldt voor de andere soorten energie ook, maar niet zoveel als voor spirituele energie.
Persoonlijk energieplan
Nu je weet uit welke bouwstenen je energie bestaat en waarom ze belangrijk zijn, kun je er voor jezelf mee aan de slag. Geef elke bouwsteen eens een cijfer van 0-10. Hoe scoor je op de verschillende soorten energie?
Als er bouwstenen tussen zitten waar je heel laag op scoort, kijk dan eens wat je eraan kunt doen. Je persoonlijke energie is gelukkig net als timemanagement en fysieke inspanning te trainen.
Voor fysieke energie: Heb je genoeg slaap, beweging, gezonde voeding en drink je genoeg (water)? Zo niet, hoe ga je het aanpakken om dit te veranderen? Wat past bij je?
Voor emotionele energie: Heb je genoeg geduld, voel je je verbonden, ben je positief en open naar anderen en heb je genoeg plezier in wat je doet? Wat zou je hier anders in kunnen doen?
Voor mentale energie: Kun je je genoeg focussen? Maak je gebruik van mindfulness of meditatie of iets anders dat bij jou past om hier beter in te worden? En ben je positief over wat je doet en je mogelijkheden? Affirmaties en het opbouwen van zelfvertrouwen kunnen hierbij helpen.
Voor spirituele energie: Weet je wat je waarden zijn en de doelen die je wil bereiken? Heb je genoeg doorzettingsvermogen en moed om te gaan voor wat jij belangrijk vindt? Dit is een fijne basis om de rest op te kunnen bouwen.
Verder gaan met energiemanagement
Een volgende stap is om te gaan kijken hoe jouw dag gaat en wanneer jij de meeste energie hebt voor welk soort activiteiten. Wat zijn je energielekken en hoe haal je het meeste uit je mogelijkheden?
Hier zal ik snel een vervolgblog over schrijven. Wat zou jij hierover willen weten? En heb je al een goed beeld van je eigen energiemanagement? Ik zou het heel leuk vinden als je het me hieronder in de comments of via de mail wil laten weten!
Fijne dag!
Groetjes Evelien
No Comments