Ontspanning & Balans

Écht uitgerust zijn? Let op de 7 soorten rust

7 soorten rust gebruiken - blog Eefficiënter

Als je moe bent dan moet je slapen of op z’n minst een dutje doen….toch?

Nou niet helemaal. Je kan namelijk ruim 8 uur slapen, maar toch niet uitgerust wakker worden. Waarom? Nou, omdat je niet alle 7 soorten rust hebt gehad.

Waarom 7 soorten rust?

Dr. Saundra Dalton-Smith is een arts (internist), spreker en schrijfster van het boek “Sacred Rest“. Ze is erg geïnteresseerd in hoe je je energie, geluk, creativiteit en je relaties goed kunt houden in de drukte en stress waar je elke dag mee te maken krijgt.

In haar werk ontdekte ze dat haar patiënten steeds op dezelfde gebieden problemen hebben of tekortkomen. Daarom is ze dit verder gaan onderzoeken en zo vond ze de 7 soorten rust die we allemaal nodig hebben.

De 7 soorten zijn:

Ga er maar even goed voor zitten. Zo, dat rustmomentje heb je al 😉 En kijk eens op welk gebied jij nog wel wat rust kunt gebruiken. Je leest meteen een aantal tips bij elk rustgebied. Dingen die je meteen kan toepassen, lekker (e)efficiënt.

Fysieke rust

Fysieke rust is het meest bekend. Het is het eerste waar je waarschijnlijk aan denkt: slapen of een dutje doen. Dit is passieve fysieke rust.

Maar er is ook actieve fysieke rust. Bijvoorbeeld yoga, stretchen en gemasseerd worden. Alle lichte activiteiten waarbij je bloedsomloop en flexibiliteit verbeterd worden. Ook dit heb je nodig om je weer fit te voelen.

In je werksituatie kun je ook nog denken aan ergonomisch werken. Als je steeds in een verkeerde houding zit, heb je namelijk ook geen goede actieve fysieke rust.

Mentale rust

Deze vorm van rust heb je nodig als je merkt dat je hoofd steeds maar blijft afdwalen en je gedachten niet tot rust komen. Of als je na genoeg uren slaap nog steeds moe bent.

Het is belangrijk dat je dan een plan maakt om je gedachten tot rust te brengen. Bijvoorbeeld elke max. 1,5 uur een korte pauze nemen en even iets heel anders doen om af te schakelen. En ’s avonds een notitieblok naast je bed leggen om ideeën op te schrijven die anders steeds in je hoofd rond blijven spoken.

Spirituele rust

Nee, niet afhaken nu, het is niks zweverigs. Spirituele rust is voor iedereen weer anders. Misschien ben je graag een onderdeel van een bepaalde groep, heb je houvast aan je geloof of doe je graag aan meditatie.

Het gaat er bij spirituele rust om dat je je geaccepteerd voelt, dat je het gevoel hebt nodig te zijn en onderdeel van iets te zijn. Dus dat je in verbinding bent met jezelf en je je onderdeel voelt van iets groters. Daardoor zit je lekkerder in je vel.

Emotionele rust

Emotionele rust krijg je door even niets te hoeven. Door even lekker jezelf te zijn en je emoties te kunnen uiten. Je krijgt emotionele rust wanneer je bij mensen bent die jou accepteren voor wie je bent. Bij wie je je niet anders voor hoeft te doen. Ook als je antwoord op de vraag “Hoe gaat het?” “Niet goed” is.

Het komt erg overeen met de volgende soort rust:

Sociale rust

Sociale rust heb je als je zorgt voor positieve mensen om je heen en mensen die naar je willen luisteren. Het maakt hierbij wel uit of je meer introvert of extravert bent.

Als je extravert bent, zal je waarschijnlijk meer opladen van grotere groepen en veel activiteiten. Terwijl je als introvert waarschijnlijk meer rust krijgt van 1 op 1 gesprekken. Maar dit is voor iedereen weer heel persoonlijk, dus kijk vooral wat bij jou past.

Zintuigelijke rust

De hele dag krijg je te maken met prikkels door beeldschermen, geuren, licht, gesprekken en misschien drukte om je heen. Je hoofd moet dit allemaal maar kunnen verwerken. De rust die je hiervoor nodig hebt heet zintuiglijke rust.

Je krijgt zintuiglijke rust door om de zoveel tijd even een minuutje je ogen te sluiten en ’s avonds op tijd je apparaten weg te leggen. Stel limieten in voor het gebruik van je telefoon, tv en computer en zet bijvoorbeeld de helderheid van je beeldschermen een stuk lager of zet ’s avonds de kleuren op je mobiel uit. (Kijk eens naar de instellingen Standen en routines bij Android of Opdrachten en schermtijd bij iPhone.)

Creatieve rust

Last but not least: creatieve rust. Als je op een dag veel nieuwe ideeën of oplossingen moet bedenken of moet brainstormen, dan kun je behoefte hebben aan creatieve rust.

Een goede manier hiervoor is even een frisse neus halen. Vooral de natuur is daar een goede plek voor. Heb je die niet in de buurt of niet genoeg tijd, dan kan een foto of mooie afbeelding van water of ander soort natuur ook al goed helpen. En misschien laad jij juist wel op van fijne muziek of bepaalde kunst. Door het uit te proberen, kom je erachter.

Handige test

Ja, heel leuk Evelien, die 7 soorten rust, maar hoe weet ik nu welke ik nu nodig heb? Nou dat scheelt, daar is een handige quiz voor! (Gemaakt door Dr. Dalton herself). Het is wel in het Engels, maar als dat geen probleem is, is het zeker de moeite waard. Je vindt haar quiz hier.

Ik heb ‘m ook gedaan en volgens het mailtje dat ik daarna ontving, had ik nog best wat rust in te halen. Dus ik ga nu maar even een dutje doen, naar een mooi plaatje van een bos kijken en bellen met een lieve vriendin.😉

Ik ben heel benieuwd of jij nu anders tegen rust aankijkt. Op welk gebied kan jij nog wel wat rust gebruiken? Plan het meteen even in!

Fijne dag!
EvelienDit bericht is voor het eerst verschenen op 11 februari 2021 en is geüpdatet.

No Comments

    Leave a Reply