Ontspanning & Balans

Écht uitgerust zijn? Let op de 7 soorten rust

De 7 soorten rust - in hangmat op strand

Als je moe bent dan moet je slapen of op z’n minst een dutje doen….toch? Nou niet helemaal. 😁
Je kan namelijk ruim 8 u slapen, maar toch uitgeput wakker worden. Waarom? Nou, omdat je niet alle 7 soorten rust hebt gehad.

Waarom 7 soorten rust?

Dr. Saundra Dalton-Smith is een arts (Internist), spreker en schrijfster van het boek “Sacred Rest“. Ze is erg geïnteresseerd in hoe je je energie, geluk, creativiteit en je relaties goed kunt houden in de drukte en stress waar je elke dag mee te maken krijgt. In haar werk kwam ze steeds dezelfde gebieden tegen waarin haar patiënten problemen hadden of tekort kwamen. Daarom is ze dit verder gaan onderzoeken en zo kwam ze uiteindelijk bij de 7 soorten rust die we allemaal nodig hebben.

De 7 soorten zijn:

Ga er maar even goed voor zitten. (Zo, dat rustmomentje heb je al 😉) En kijk eens bij welk gebied jij nog wel wat rust kunt gebruiken. Een aantal tips, voor wat je kan doen bij elk rustgebied, lees je er meteen bij.

Fysieke rust

Fysieke rust is het meest bekend. Het is het eerste waar we aan denken: slapen of een dutje doen. Dit is passieve fysieke rust. Er is echter ook actieve fysieke rust. Bijvoorbeeld yoga, stretchen en gemasseerd worden. Alle lichte activiteiten waarbij je bloedsomloop en flexibiliteit verbeterd worden. Ook dit heb je nodig om je weer fit te voelen. In je werksituatie kun je ook nog denken aan ergonomisch werken. Als je steeds in een verkeerde houding zit, heb je namelijk ook geen goede actieve fysieke rust.

Mentale rust

Deze vorm van rust heb je nodig als je merkt dat je hoofd steeds maar blijft afdwalen en je gedachten niet tot rust komen. Of als je na genoeg uren slaap nog steeds moe bent. Het is belangrijk dat je dan een plan maakt om je gedachten tot rust te brengen. Bijvoorbeeld elke 2 uur een korte pauze nemen en even iets heel anders doen om af te schakelen. En ’s avonds een notitieblok naast je bed leggen om de ideeën op te schrijven die anders steeds in je hoofd rond blijven spoken.

Spirituele rust

Nee, niet afhaken nu, niks zweverigs. 😁 Spirituele rust kan voor mensen heel verschillend zijn. De een heeft houvast aan zijn of haar geloof, de ander is onderdeel van een bepaalde groep of doet aan meditatie. Het gaat er bij spirituele rust om dat je je geaccepteerd voelt, dat je het gevoel hebt nodig te zijn en onderdeel van iets te zijn. Kortom dat je in verbinding bent met jezelf en je je onderdeel van iets groters voelt. Daardoor zit je lekkerder in je vel.

Emotionele rust

Emotionele rust krijgt je door even niets te hoeven. Door even lekker jezelf te zijn en je emoties te kunnen uiten. Je krijgt emotionele rust wanneer je bij anderen bent bij wie je je niet anders hoeft voor te doen dan je bent, omdat ze je accepteren. Ook al is je antwoord op de vraag “Hoe gaat het?” “Niet goed”.

Het heeft een groot raakvlak met de volgende soort rust:

Sociale rust

Sociale rust heb je als je jezelf omringt met positieve mensen en mensen die naar je willen luisteren. Voor introverte en extraverte mensen zal er nog een verschil zitten in hoeveel sociale momenten ze nodig hebben voor rust. Een extravert iemand zal meer opladen van grotere groepen en veel activiteiten, waarbij een introvert iemand waarschijnlijk meer rust krijgt van 1 op 1 gesprekken. Maar dit is voor iedereen weer heel persoonlijk.

Zintuigelijke rust

De hele dag krijg je te maken met prikkels door beeldschermen, geuren, licht, gesprekken en misschien drukte om je heen. Je hoofd moet dit allemaal maar kunnen verwerken. De rust die je hierdoor nodig hebt heet zintuigelijke rust.

Je krijgt zintuigelijke rust door om de zoveel tijd even een minuutje je ogen te sluiten en ’s avonds op tijd je apparaten weg te leggen. Stel limieten in voor het gebruik van je telefoon, tv en computer en zet bijvoorbeeld de helderheid van je beeldschermen een stuk lager.

Creatieve rust

Last but not least: creatieve rust. Als je op een dag veel nieuwe ideeën of oplossingen moet bedenken of moet brainstormen, dan kun je behoefte hebben aan creatieve rust. Een goede manier hiervoor is even een frisse neus halen en vooral de natuur is daar een goede plek voor. Heb je die niet in de buurt, dan kan een foto of mooie afbeelding van water of ander soort natuur ook goed helpen. En misschien laad jij juist wel op van fijne muziek of bepaalde kunst. Door het uit te proberen, kom je erachter 💪.

Handige test

Ja, heel leuk Evelien, die 7 soorten rust, maar ik weet het even niet hoor, welke ik nu nodig heb. Nou dat scheelt, je bent niet de enige. 😁 Daarom heeft Dr. Dalton er een handig quiz voor gemaakt. Het is wel in het Engels, maar als dat geen probleem is, is het de moeite waard. Je vindt haar quiz hier.

Ik heb ‘m ook gedaan en volgens haar mail daarna had ik nog best wat rust in te halen 😅. Dus ik ga nu maar even een dutje doen, naar een mooi plaatje kijken en bellen met een lieve vriendin. Ben heel benieuwd of jij nu anders tegen rust aankijkt. Op welk gebied kan jij nog wel wat rust gebruiken? Plan het meteen even in. 😉

Fijne dag!
Evelien

No Comments

    Leave a Reply