Ontspanning & Balans

De 4 M’s om beter om te gaan met stress

Beter omgaan met stress met de 4 M's - blog Eefficiënter - puzzelstukjes

Stress, daar hebben we allemaal wel eens last van en dat hoeft niet verkeerd te zijn. Uit onderzoek blijkt dat een beetje stress hebben juist goed voor je kan zijn. Kortdurende stress schijnt onder andere je immuunsysteem te verbeteren, zorgt dat je beter presteert en maakt socialer. Maar zoals voor veel dingen geldt, is het alleen positief met mate. Wat je niet wil, is dat je een grens overgaat en je stress zo hoog wordt dat je er mentale en lichamelijke klachten van krijgt.

Hoe beter om te gaan met stress

Gelukkig is er voor die momenten een manier om beter om te gaan met stress en je kan het dagelijks toepassen. Psychiater Sue Varma uit New York, voormalig Medical Director van de 9/11 Task Force, kwam met het idee van de 4 M’s die je kan gebruiken om je stress te verminderen.

Mindfulness

Mindfulness gaat over het van moment tot moment bewust zijn van wat je fysiek, mentaal en emotioneel ervaart en dat zonder er een oordeel over te hebben. Het zorgt ervoor dat je je minder angstig en gestrest voelt, dat je beter om kan gaan met fysieke pijn en dat je je meer weerbaar en lekkerder in je vel voelt.

Mindfulness gaat niet alleen over meditatie en zen zijn. Je kan bijvoorbeeld ook opschrijven of uitspreken waar je dankbaar voor bent, 10 tot 15 minuten diep ademhalen of een wandeling maken en genieten van de natuur. Maar wat ook helpt, is om je bewust te zijn van je gedachten en van het ritme van je activiteit, terwijl je iets doet. Bijvoorbeeld bij het wassen van je handen, gitaar spelen, je huisdier kammen, douchen en eten bereiden. Een app als Headspace, Calm of Insight Timer kan je helpen wanneer je wil leren mediteren of je even bewust stil wil staan met wat hulp.

Movement

Beweging, we weten allemaal dat het goed voor ons is, maar we geven er niet altijd prioriteit aan. Toch kan een beetje bewegen per keer al veel verschil maken voor je gevoel van stress. Neem een paar korte pauzes voor (fitness) oefeningen (10-15 min) of ga een rondje wandelen of fietsen, doe wat yoga-oefeningen of stretch.

Of het nu het huis stofzuigen of een marathon lopen is. Meeswingen op je favoriete liedje of een Zumba work-out, als je maar elke dag beweegt. Kies daarbij vooral dát waar je plezier van hebt en waar je niet tegenop ziet. Emoties zitten ook in je lijf, dus bewegen op een manier die je prettig vindt, kan je helpen om je beter te voelen.

Mastery

Bij mastery gaat het over ergens goed in zijn en nog beter in worden. Iets doen waar je van houdt en waar je ‘sterker’ van wordt. Het maakt hierbij niet uit of het met je (vrijwilligers)werk of alleen met je privésituatie te maken heeft. Probeer eens een nieuwe hobby of vaardigheid zoals koken, tuinieren of een nieuwe taal leren. Ook kleine dingen als het opruimen van een kast of het maken van een puzzel kunnen je het gevoel van mastery geven.

Meaningful Engagement

We hebben als mensen behoefte aan contact en ons verbonden voelen. Het gevoel dat je ergens aan bijdraagt en ertoe doet. Wil je hier meer van? Kijk dan eens naar fijn vrijwilligerswerk, neem contact op met een vriend(in), help een collega of lach samen. Maar kies daarbij wel wat goed voor je voelt. De ene dag heb je misschien meer energie voor en behoefte aan mensen om je heen dan de andere en dat is oké. Heb je niet genoeg energie om af te spreken? Je kan altijd via Zoom, WhatsApp of telefonisch contact hebben.

Social media is niet altijd hetzelfde als meaningful engagement. Het kan je overprikkelen en mensen laten vaak vooral al het moois en geweldigs zien. Daar kan je alleen nog maar meer gestrest van raken. Kies dus bewust wanneer en hoe lang je met social media bezig bent.

Welke M’s gebruik je al?

Gebruik jij alle 4 M’s al om beter om te gaan met stress? Of zijn er punten bij die je nog meer kan doen om beter in je vel te zitten? Ik kan van al dat ‘praten’ over allemaal M’s alleen nog maar aan M&M’s denken nu, dus ik denk dat ik maar eens even met movement naar de supermarkt ga, om daarna met mindfulness te gaan genieten. Want chocolade, dat zit in m’n mastery 😉

Fijne dag!
Evelien

No Comments

    Leave a Reply