Ontspanning & Balans

10 tips voor meer rust in je hoofd

Rust in je hoofd

Aan de buitenkant zie je er rustig uit, maar in je hoofd…. Wat kan er zich een hoop afspelen daar en wat kost dat een berg energie. Misschien word je er chaotisch van of snauwerig of heb je gewoon geen zin in je dag.

Gelukkig kan dat ook anders! Tijd om die maalmachine stil te zetten en je weer lekker in je vel te voelen. Daarom hieronder 10 tips voor meer rust in je hoofd.

Meer rust in je hoofd

1. Als iets niet goed voelt, doe het dan niet

Dingen doen die niet goed bij je passen of die niet goed voelen, kost bakken energie. Er zit steeds wrijving in en dat zorgt voor onrust. Ben daarom niet bang om nee te zeggen tegen iets als je er weerstand bij voelt. Je mag echt vertrouwen op je gevoel!

2. Schrijf alles op

Als er iets een recept is voor chaos in je hoofd dan is het wel het proberen alles te onthouden. Je hoofd is daar helemaal niet voor ontworpen, dus je gaat zeker dingen vergeten. Of je wordt op de gekste momenten aan dingen herinnerd, waardoor je er onrust door krijgt. Maak een braindump, gebruik een fijn to-do systeem als Todoist en gebruik een (digitale) agenda of planner. Je hoofd zal je dankbaar zijn!

3. Blijf uit de buurt van drama en negativiteit

Kies de mensen met wie je omgaat bewust. Het is de bedoeling dat je je fijn voelt bij iemand en niet helemaal leeggezogen of overbelast. Vooral als je introvert bent of heel gevoelig, is het extra belangrijk om met mensen om te gaan die je energie geven in plaats van je overladen met drama en negativiteit. Ontkom je er niet aan? Spreek dan zo kort mogelijk af en hou daarna tijd vrij om weer even te ‘landen’ en op te laden.

4. Opruimen voor meer rust in je hoofd

Ik hoorde laatst over de term silent to-do list. Dit houdt in dat alle spullen in je huis niet alleen geld kosten om ze aan te schaffen, maar ook tijd, geld en moeite kosten om te onderhouden en te hebben.⁠ Je moet het namelijk een plek geven, schoonhouden, repareren en er beslissingen over nemen.

Wil je meer rust in je hoofd, dan kan het dus een goed idee zijn om eens een flinke schoonmaak te houden en alles uit te zoeken dat weg kan. Het opruimen zelf (het in beweging zijn) zorgt al voor meer rust in je lijf en in je hoofd en je houdt er ook nog eens een fijn, rustig huis aan over!

5. Creatief bezig zijn

Iets met je handen doen werkt super om even uit je hoofd te ontsnappen en tot rust te komen. Vooral als het iets is dat je erg leuk vindt om te doen. Of dat nu tekenen, tuinieren, meubels opknappen, kleding maken, schilderen, bakken of iets anders is, als het maar bij jou past en je er echt even te tijd mee kan vergeten.

6. Doe 1 ding tegelijk

Je hoeft niet per se te mediteren om rust in je hoofd te krijgen. Het is al een hele winst als je je op 1 ding tegelijk concentreert. Als je aan het eten bent, ben je niet al bezig met de taken erna en als je met je kind aan het spelen of kletsen bent, maak je niet al stiekem je boodschappenlijstje in je hoofd. Hiermee haal je de druk van de ketel en kan je echt genieten van waar je nú mee bezig bent.

7. Weg met die prikkels

Kijk ook eens naar hoeveel prikkels je op een dag binnenkrijgt. Hoe vaak check je nieuwssites, social media, je mail en kijk je tv of luister je naar podcasts? Als je je erg onrustig voelt, kan het slim zijn om hier in te minderen en te kijken of je je daardoor beter voelt.

8. Probeer wat oefeningen voor onrust of piekeren

Er zijn verschillende manieren om met oefeningen je onrust of gepieker aan te pakken. Op deze site vind je er een aantal. Een voorbeeld is om, als je merkt dat je aan het piekeren bent, alleen op te merken “dit is een gedachte” en dan weer verder te gaan met waar je mee bezig bent.

Of te denken “dit gaat over huishouden” en “dit gaat over sociale contacten” en je dan weer te focussen op iets anders. Je leert zo steeds meer je gedachten te tolereren in plaats van ze steeds weg te stoppen. Je doét er niks mee, maar het mag er wel zijn en dat geeft meer rust.

9. In beweging

Of je nu een YouTube video aanzet en lekker gaat dansen, je gaat wandelen of je naar de sportschool gaat om daar oefeningen te doen of een les te volgen, het maakt niet uit. Uit je hoofd en in beweging is een goede manier om meer rust in je hoofd te krijgen. En je doet je conditie en je lijn er ook nog een plezier mee. Win-win dus!

10. Knuffelen en kletsen

En als laatste gaat er natuurlijk niks boven een dikke knuffel van een vriendin, je partner of je kind. Als je met iemand knuffelt, komt er namelijk een speciaal hormoon vrij: oxytocine. (Dit gebeurt ook bij een massage, een vrijpartij en zelfs bij borstvoeding) Die oxytocine verlaagt je stress en daardoor ben je ook weerbaarder tegen infecties. Het is dus mentaal en fysiek goed voor je.  

En bespreek dan meteen wat je bezighoudt. Kort vertellen wat er allemaal in je hoofd omgaat, kan al erg opluchten en vanzelf voor meer rust zorgen.

Jouw beste manier voor meer rust

Ik hoop dat je met deze tips al wat ideeën hebt opgedaan om meer rust in je hoofd te krijgen. Gun jezelf de tijd om hierbij stil te staan en plan vooral ook momenten in om te ontspannen. Dat verdien je en je wordt er een fijner, gezelliger en gelukkiger mens van.

Fijne dag!
Evelien

No Comments

    Leave a Reply