Lezen & Leren

The Productivity Project – Boek van de maand

The Productivity Project - Boek van de maand - Eefficiënter

Accomplishing more by managing your Time, Attention, and Energy

Als me iets duidelijk is geworden in de afgelopen jaren, dan is het wel dat alleen timemanagement niet werkt. Al plande ik nog zo “volgens het boekje”, toch liep ik er steeds tegenaan dat ik te moe was, m’n taken niet afkreeg of ik me overweldigd voelde. Best frustrerend natuurlijk!

Ik ontdekte dat rekening houden met mijn belastbaarheid, energieniveau en tijden waarop ik me het beste kan concentreren heel belangrijk is voor hoe ik me voel en hoeveel ik voor elkaar kan krijgen.

Waarom The Productivity Project

Toen ik dit boek (aff.), The Productivity Project , tegenkwam, wist ik dan ook dat het hoog op m’n leeslijst moest komen. Ik had al vaker gehoord en gelezen over Chris Bailey en zijn interessante productiviteitsexperimenten. Hij heeft namelijk een jaar besteed aan het doen van allerlei experimenten om erachter te komen wat nu het geheim is om zo productief mogelijk te zijn. Hier schreef hij over op zijn website ayearofproductivity.com.

Tijdens zijn experimenten ontdekte hij dat er 3 belangrijkste onderdelen van productiviteit zijn, namelijk tijd, aandacht en energie. Waarom dit zo is en hoe je hier het beste mee om kan gaan, lees je in zijn boek.

Opbouw van het boek

The Productivity Project is opgebouwd uit 8 delen. Je gaat hiermee door 8 stappen om uit te komen bij het eindresultaat: Meer bereiken in minder tijd en met minder moeite, zodat je tijd overhoudt voor wat jij belangrijk en betekenisvol vindt in je leven.

Wat handig is aan dit boek is dat elk hoofdstuk begint met een Takeaway. Hierin lees je kort waar het hoofdstuk over gaat en wat je eruit kunt halen. (Inclusief een geschatte leestijd. Echt iets wat passend is bij een boek over productiviteit, haha.)

Deel 1: Laying the groundwork

Als we onze tijd verspillen, dan zijn we aan het uitstellen. Als we onze aandacht niet goed kunnen richten, dan zijn we snel afgeleid en wanneer je niet goed met je energie omgaat dan word je moe of raak je opgebrand.

Goed omgaan met deze 3 aandachtsgebieden, of ingrediënten van productiviteit zoals Chris ze noemt, is dus heel belangrijk. In dit deel leg je de basis daarvoor. Waarom je waarden kennen hiervoor belangrijk is en hoe je deze ontdekt, lees je in dit hoofdstuk.

Verder lees je in dit deel dat het belangrijk is om je belangrijkste taken te kennen en over de regel van 3. (Welke 3 belangrijkste taken wil ik vandaag, deze week, deze maand en dit jaar voor elkaar krijgen). Ook leer je dat je een Biologische Prime Time hebt. (De tijden waarop jij het meeste energie hebt.) En waarom het goed is om je hier bewust van te zijn.

Elk stuk informatie sluit af met een leuke of leerzame challenge. Ook hier staat weer bij hoeveel tijd het ongeveer kost, hoeveel energie/focus je ervoor nodig hebt, hoeveel waarde je eruit kunt halen, of het leuk is om te doen en wat het je op kan leveren. Het is fijn om deze challenges meteen te doen, omdat de volgende hoofdstukken hier een beetje op voortborduren.

Deel 2: Wasting time

In deel 2 lees je waarom mensen uitstellen. Een kleine weggever: uitstelgedrag is heel menselijk, iedereen doet het. Zo’n 20% van de mensen zelfs chronisch. Je ontdekt wat de triggers zijn voor uitstelgedrag en wat er precies in je hersenen gebeurt tijdens het uitstellen. Een interessant stuk was dit!

Hoe je weer controle krijgt hierover en je je triggers kunt aanpakken, vind je verderop, inclusief een fijne challenge. Ook ontdek je waarom het belangrijk is om het beeld van jezelf in de toekomst voor ogen te houden als je geen tijd wilt verspillen. En waarom internet killing is voor je productiviteit. Maar ook waarom het zo’n enorme aantrekkingskracht op ons heeft. (Internet is een grote snoepwinkel voor je brein.)

Deel 3: The end of time management

Today, time is no longer money. Productivity is money

Chris Bailey

We leven in een hele andere tijd. Tijdens de industriële revolutie werd tijd steeds belangrijker. Je ruilde je tijd voor salaris. Hoe beter je je tijd managede hoe meer je kon verdienen.

Tegenwoordig leven we veel meer in een kenniseconomie. Hierbij ruil je je tijd, aandacht, talenten, kennis, je netwerk en uiteindelijk je productiviteit voor salaris. Het wordt daarmee veel belangrijker om je energie en je aandacht te managen in plaats van je tijd.

In dit deel lees je waarom het belangrijker is om minder te werken. Dat je goed moet kijken naar hoeveel tijd je aan iets besteed. Want teveel tijd is ook teveel energie en aandacht en hier moet je juist zuinig op zijn.

Door jezelf limieten te stellen, aan belangrijke dingen te werken tijdens je Prime Time, tijd te plannen voor “onderhoud” en een fijne dagindeling te maken (structuur), kun je je energie en aandacht slim gebruiken. Hier krijg je ook weer een paar handige challenges voor, zodat je er meteen mee aan de slag kan.

Deel 4: The zen of productivity

Je hebt tijdens je dag veel ondersteunende taken, zoals bijvoorbeeld het checken van je mail. Taken die je niet echt vooruitbrengen, maar die wel nodig zijn en die je veel tijd en aandacht kunnen kosten.

In dit deel leer je hoe je hier beter mee om kunt gaan, door het verminderen, delegeren en soms zelfs helemaal stoppen met dit soort taken. En andere manieren om je tijd, aandacht en energie zo goed mogelijk te beschermen en gebruiken.

Of the three essential ingredients of productivity, your time is the most limited of them. It is worth spending as intelligently as possible

Deel 5: Quiet your mind

Zorgen dat je hoofd niet vol zit met allerlei ideeën en taken is een hele goede manier om je stress te beperken, beter te kunnen focussen en je aan te zetten om actie te ondernemen. Een braindump werkt hier heel fijn voor. Samen met een systeem voor het maken van planningen en het reviewen van hoe je je tijd hebt besteed.

In dit deel van The Productivity Project krijg je tips over hoe je een systeem op kan zetten om dit te doen. Wat leuk is aan dit boek is dat alles gekoppeld is aan de experimenten die Chris gedaan heeft en er ook gelinkt wordt naar de bijbehorende pagina’s op zijn website. Je krijgt dus handige, persoonlijke voorbeelden bij.

Deel 6: The attention muscle

Uit onderzoek is gekomen dat je hersenen steeds heen en weer gaan tussen de “dwalende” modus (bijvoorbeeld als je onder de douche staat), de “bewustzijn” modus (bewust zijn van alles in en om je heen) en de “centrale uitvoerende” modus. (bijvoorbeeld als je met je telefoon bezig bent of je je op iets focust).

Dat laatste doen we in verhouding veel te veel. De schermtijd die we tegenwoordig hebben is enorm. Het is dan ook belangrijk om die “dwalende” modus wat meer de kans te geven. Hier krijg je meteen een challenge voor.

Ook leer je hoe je je attention muscle kan “trainen”. Zo pak je een aantal grote afleiders aan en leer je waarom singletasken toch echt beter is.

To be everywhere is to be nowhere

Seneca

En Chris vertelt je over zijn ervaringen met meditatie en waarom hij vindt dat dit echt belangrijk is om productiever te zijn. Hij bespreekt wat vooroordelen erover en handige trucs om meditatie makkelijk in je dag in te passen. (Bijvoorbeeld door je telefoon altijd 3 keer over te laten gaan en die tijd bewust even een rustmomentje te pakken en op je adem te letten.)

Deel 7: Taking productivity to the next level

In dit deel lees je meer over refueling (bijtanken). Door middel van het letten op je voeding, genoeg water drinken, sporten en slapen. Ook hier heeft hij weer een aantal leuke experimenten voor gedaan. Zoals de meest productieve manier om koffie te drinken. (Als koffieliefhebber vond ik deze erg interessant, haha.)

Door een aantal challenges ontdek je hier hoe jij beter kan bijtanken en welke stappen je hiervoor kunt zetten.

Deel 8: The final step

Jezelf pushen om productiever te zijn, zorgt er meestal voor dat je ook heel streng voor jezelf bent. Gelukkig is er ook goed nieuws: uit onderzoek blijkt dat productiviteit en geluk samengaan. Hoe gelukkiger je bent, des te productiever wordt je.

Investeren in je goed voelen en niet te streng zijn voor jezelf, heeft dus een groot resultaat. En hoe je dat doet, is allemaal beschreven in de verschillende delen van dit boek.

Dus wil je productiever zijn, zonder dat je enorm streng wordt voor jezelf of alleen nog maar gefocust bent op méér willen doen? En wil je meer doen met minder moeite? Dan is The Productivity Project een aanrader voor je! Je vindt hem onder andere hier bij bol.com.

(dit is een affiliate link)

Fijne dag!
Groetjes Evelien

p.s. Deze boekreview was aardig uitgebreid. Als je tot hier gekomen bent: vind je het fijn om een uitgebreidere beschrijving te krijgen van een boek? Of zoek je iets anders als je een boekreview gaat lezen? Zou het fijn vinden als je het me laat weten!




No Comments

    Leave a Reply