Het boek ‘Nooit meer te druk‘ (- een opgeruimd hoofd in een overvolle wereld) van Tony Crabbe is een bestseller en dat is niet voor niks. Want wie heeft er nu géén last van de enorme hoeveelheid aan prikkels en informatie die we op een dag voor onze kiezen krijgen en van dat constante gevoel van te druk zijn.
Maar voor mijn Boek-van-de-maand-blog leek het me leuk om eens een werkboek te reviewen. En verrassing, haha, zo’n werkboek is bij dit boek toevallig uitgebracht! In ‘Nooit meer te druk – werkboek ga je een systeem door waarin je alles leert over de oorzaken van te druk zijn (met psychologisch onderzoek als onderbouwing), de manieren waarop je dit aan kunt pakken en het belangrijkste: je krijgt duidelijke tips en tools voor een opgeruimd hoofd en leven, waarbij je aandacht gericht is op wat belangrijk is en wat je doet. Wie wil dat nou niet?
De opzet van Nooit meer te druk – werkboek
Het idee bij dit werkboek is dat je alle hoofdstukken volgt in de volgorde van het boek, zodat je er het meeste uit kunt halen. En in elk hoofdstuk komen er een aantal dingen steeds terug:
Proberen, overdenken en doen
Het is natuurlijk de bedoeling dat je ook in actie komt en dit zie je terug aan de stukjes Proberen, Overdenken en Doen.
Bij Proberen krijg je ideeën om te gaan doen en mee te experimenteren. Overdenken zorgt voor een belangrijke vraag. Het is slim om dan echt even te stoppen met lezen en deze vraag voor jezelf proberen te beantwoorden. En bij Doen krijg je een kleine oefening om meteen uit te voeren. Ik vond deze stukjes tussendoor erg fijn om te doen. Je krijgt hierdoor meer inzicht en hulp om ook echt aan de slag te gaan.
De 5 W’s
Je hebt vast wel eens gehoord van de ‘Wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe’. In het werkboek komen na elk hoofdstuk deze vragen voor:
- Wat wil ik?
- Waar en wanneer ga ik dit doen?
- Wat kan ik veranderen in mijn omgeving?
- Wat is mijn volgende stap?
- Waar en hoe houd ik mijn vorderingen bij?
Deze vragen zijn fijn als je van een idee of gevoel ook een uitvoerbaar plan wil maken. Het geeft inzicht, maar ook meteen actiepunten en dat is een prima combinatie voor verandering!
De stappen in Nooit meer te druk werkboek
Klaar voor de start?
Het boek begint met een belangrijke vraag: waarom zou je veranderen? Als je precies weet wat jouw reden is om van drukte af te willen komen en hoe je resultaat er dan uit ziet, dan motiveert dat om je ingesleten gewoonten en overtuigingen ook echt te veranderen.
Verder krijg je tips over hoe je bijhoudt wat je leert en hoe je hulp inschakelt. Een fijne eerste stap om mee te beginnen.
Een nieuw begin
Daarna leer je hoe je de ergste druk al van de ketel kan halen, hoe je meer loslaat en je je bewust wordt van wanneer je het te druk hebt. Een belangrijke stap, want als je iets wil veranderen, heb je inzicht nodig in waar je steeds vastloopt. En zonder een beetje druk van de ketel te halen, staat je hoofd helemaal niet naar verandering.
Ook hier weer verschillende dingen om te proberen en de 5 W’s om in te vullen. Een leuk weetje uit dit hoofdstuk:
Wist je dat als je het woord ‘omdat’ gebruikt, wanneer je iemand een verzoek doet, de kans dubbel zo groot is dat de ander wat je vraagt ook accepteert?
Hernieuwde focus
Weet jij wat het allerbelangrijkste voor je is? Nee? Dan is dit hoofdstuk zeker een aanrader. Want minder druk zijn, is keuzes maken. En dan natuurlijk vooral keuzes die gaan over wat voor jou het allerbelangrijkste is. Het gaat over jouw kernwaarden, je prioriteiten in je privé- en werksituatie en hoe jij een verschil (impact) wil maken.
Het tegenwicht tegen drukte is niet ontspanning, maar gerichte aandacht voor de mensen en de problemen die het belangrijkst voor je zijn.
Hernieuwde aandacht
Je wilt niet alles op wilskracht hoeven doen. Daarom is het belangrijk dat je leert hoe je je aandacht bewust kunt aansturen. Als je moeite hebt met je focussen, dan reageer je overal direct op en raak je snel overweldigd en uitgeput.
In dit hoofdstuk leer je wat je kunt doen om naar gerichte aandacht en goede concentratie te gaan. Hoe je zorgt dat je niet steeds tussen taken gaat schakelen en je je aandacht weer op peil krijgt als je moe bent.
Wist je dat elke keer wanneer je brein schakelt er een kleine hoeveelheid dopamine vrijkomt? Deze neurotransmitter geeft je een goed gevoel waardoor je het gevoel krijgt dat je efficiënt bezig bent, terwijl dit eigenlijk niet zo is. Daarom is het belangrijk dat je het verschil gaat merken tussen de dopaminekick van het multitasken en het goede gevoel dat je krijgt als je iets (1 ding tegelijk!) gedaan hebt en daar tevreden over bent.
Nieuwe prioriteiten
Als je eenmaal weet hoe je je aandacht slim gebruikt, dan is het tijd om te kiezen waaraan je die tijd en aandacht besteedt. Prioriteiten stellen dus. Hier lees je tips over opofferingskosten, hoe je op een fijne manier kunt ‘onderhandelen’ over je nieuwe grenzen en hoe je duidelijke afspraken maakt. En, voor veel mensen een struikelblok, hoe je ‘nee’ kan zeggen.
Hernieuwde verbondenheid
Als je te lang te druk bent, gaat dat vaak ten koste van de mensen om je heen die het belangrijkst voor je zijn. In dit hoofdstuk gaat het over hoe je omgaat met relaties, hoe je tijd maakt voor samen zijn en je gelukkiger voelen.
Tip: Maak eens een to-don’tlijstje voor de komende week. Doe een week lang geen van de dingen die je hebt opgeschreven. Vraag je na die week af of je je gelukkiger of minder gelukkig voelt. Dan weet je wat je voortaan kan skippen.
Nieuwe inzichten
Aan het einde van Nooit meer te druk – werkboek nog een belangrijk punt: welke emoties heb je die drukte aantrekken als een magneet? Want drukte is vaak niet iets rationeels, maar wordt juist door emoties gestuurd.
Waar heb jij het meeste last van? Van Perfectionisme, Pleasen, Preventie (vermijding), Plezier of Procrastinatie (uitstelgedrag)? In dit hoofdstuk leer je hoe je dit bij jezelf herkent, hoe deze druktemagneten werken en hoe je jezelf ervan bevrijdt.
Conclusie over Nooit meer te druk – werkboek
Ik vond Nooit meer te druk – werkboek zeker het lezen waard. Het is fijn om ook echt aan de slag te kunnen met de informatie die je krijgt en de opbouw is logisch en helpend. Je krijgt het gevoel dat je alle punten getackeld hebt om met je gevoel van druk zijn om te kunnen gaan. Je vindt het boek onder andere hier bij bol.com. *
Als je al veel over productiviteit gelezen hebt, dan zul je zeker dingen lezen die je al weet. Maar dan nog is het boek zeker een aanrader! Ga jij ermee aan de slag?
Fijne dag!
Evelien
(*Deze link is een affiliate link)
No Comments