Meer rust: minder onrust en minder slechte gewoontes. Ik wist eerlijk gezegd niet zo goed wat ik moest verwachten toen ik dit boek ging lezen. Want meer rust is best een breed begrip. Maar minder onrust en minder slechte gewoontes, dat willen we denk ik wel allemaal, dus ik begon vol nieuwsgierigheid aan dit boek.
Meer rust is geschreven door Meijke van Herwijnen. Ze is als spreker, trainer/docent en auteur actief op het gebied van leefstijlcoaching en Positieve Gezondheid. En met haar bedrijf Visiom biedt ze opleidingen op deze terreinen.
Meer rust
Het boek begint met slecht nieuws en goed nieuws. Het slechte nieuws: helemaal vrij van onrust word je nooit. Het goede nieuws: je kunt een groot deel van je onrust na het lezen van dit boek voorkomen en je kunt het gevoel prima leren hanteren op de momenten dat je het dan nog krijgt. En dat zonder ‘ongezonde’ hulpmiddelen.
Opbouw van het boek
Het boek is opgebouwd in 7 delen. En elk deel is een stukje van de puzzel om beter met onrust om te gaan. Elke hoofdstuk begint met een praktijkvoorbeeld, waar je veel herkenning in zal vinden. Het zijn alledaagse voorbeelden van waar mensen tegenaan lopen en hoe dit ontstaat.
Daarna komt er een stuk uitleg dat dieper ingaat op de oorzaken van deze problemen en waarom het zo werkt. Er worden vragen gesteld die je goed aan het denken zetten. En er zijn blokjes tekst met: Goed om te weten en een afsluitende oefening waarmee je zelf aan de slag kan. Een fijne opbouw!
Deel 1: Verkenning van onrust
In dit deel lees je meer over de wisselwerking van hoofd en lichaam en het belang hiervan als je je onrust aan wil gaan pakken. Je leest hoe je onrust kunt herkennen waardoor het minder ongrijpbaar wordt en je gaat inzien dat iedereen er, op zijn eigen manier, mee te maken heeft.
Je leert waarom we patronen ontwikkelen om het weg te drukken en wat de betekenis van onrust is. Pas als je weet waardoor het ontstaat, kun je er ook iets aan gaan doen. In de oefening ga je onderzoeken hoe je bij jezelf de onrust kunt herkennen.
Deel 2: Normen en strategieën
Dit deel vond ik heel verrassend en interessant. Het gaat erover dat onrust begint bij je persoonlijke normen. Zoals: ik mag niet afgaan, ik mag niet zeuren of ik mag alleen maar dingen zeggen waarvan ik zeker weet dat ze kloppen.
Deze normen zijn positief omdat ze je karakter geven en drijfveren, maar ze kunnen dus ook zorgen voor onrust! Je leest hier waarom je normen hebt en hoe zich dat uit in het dagelijks leven (met fijne voorbeelden). Hoe er strategieën ontstaan bij je normen en dat die voor iedereen weer anders zijn.
Je leert er ook over het verschil tussen moeten en willen, wat voor veel mensen een lastig onderscheid is. En hoe normen indirect voor slechte gewoontes kunnen zorgen. Een mooi inzicht vond ik dat het hebben van minder energie en zelfvertrouwen zorgt dat je minder gezonde keuzes gaat maken. En dat dit zorgt voor een vicieuze cirkel. Gelukkig leer je ook hoe je deze cirkel kunt doorbreken!
Deel 3: Wegvluchten voor onrust
Het eerste wat je vaak wil als je onrust voelt is het weghalen. Iedereen ontwikkelt daarom een aantal “vluchtwegen” om te nemen als de onrust ongemakkelijk voelt. Dit kan van alles zijn: roken, winkelen, eten, schoonmaken, lezen, computerspelletjes doen, andere mensen verwijten maken, sporten en nog veel meer.
Je leert in dit hoofdstuk beter herkennen wat jouw vluchtwegen zijn en waarom het ervoor zorgt dat je uit balans raakt.
Deel 4: De confrontatie aangaan
Nu je meer weet over je vluchtwegen, kun je gaan onderzoeken wat een helpende manier is om er mee om te gaan. Door je vluchtwegen minder te gaan gebruiken en de achterliggende oorzaak echt aan te gaan pakken, kun je je onrust tackelen én je zelfvertrouwen vergroten. Je gaat ontdekken dat je je onrust aankunt. Fijn toch?!
Deel 5: Rust en zelfvertrouwen
In dit deel leer je meer over hoe onrust, rust en zelfvertrouwen samengaan. Waarom het belangrijk is om jezelf goed genoeg te voelen en je leven vorm te geven. En hoe je dit aan kunt pakken.
Interessant vond ik de 2 volgordes die je kunt kiezen als je iets aan je gedrag wilt veranderen: van binnen naar buiten of van buiten naar binnen. Je gaat dus bijvoorbeeld eerst je overtuigingen analyseren, negatieve gedachten opzijzetten enzovoort, waardoor je minder fronst, meer lacht en vriendelijker bent (van binnen naar buiten).
Of je lacht regelmatig, kijkt mensen vriendelijk aan en ontspant je lijf meer. Daardoor ga je meer positieve dingen opmerken en krijg je minder negatieve gedachten (van buiten naar binnen).
Deel 6: Themahoofdstukken
In dit deel vind je verschillende themahoofdstukken, zoals onrust en eten, onrust en roken, onrust en emoties en onrust en te hard werken. Hier haal je specifiek tips uit als je daar zelf mee te maken hebt.
Deel 7: De reacties uit je omgeving
Het laatste deel gaat over de reacties uit je omgeving. Als je dingen gaat veranderen, roept dat bij je omgeving reacties op. Het is fijn om hierop voorbereid te zijn en te weten hoe je de ondersteuning kunt krijgen die helpend is.
Niet iets waar ik meteen aan dacht bij het veranderen van je gedrag en gedachtes, maar slim en helpend om je hier op voor te bereiden.
Wat vond ik van Meer rust?
Wat prettig is aan het boek is dat de hoofdstukken kort zijn. Het bestaat meestal uit tussen de 3 en de 5 bladzijden. Je kunt het dus snel even oppakken en een hoofdstuk doorwerken. Dit maakt het fijn om te lezen en er echt mee aan de slag te gaan. De oefeningen helpen hier goed bij.
Ik vond het een verrassende insteek, na veel boeken te hebben gelezen over productiviteit en plannen. Dit gaat niet over verkeerd of niet plannen en de onrust die je daardoor krijgt, maar over hoe je gedrag, normen, strategieën en gewoontes samen voor onrust kunnen zorgen en hoe je dit aanpakt. Een aanrader dus als je het eens “dieper” wilt bekijken en aanpakken!
Je vindt Meer rust onder andere hier bij bol.com
(Aff. link)
Fijne dag!
Evelien
No Comments