Lezen & Leren / Zelfinzicht

Master your mindset – Boek van de maand

Master your mindset boekreview blog Eefficiënter

Ik vind het een ongrijpbaar iets: mindset. En dan vooral de wet van aantrekking. Stiekem wil ik graag geloven in dat je alles kan aantrekken als je gedachten maar positief zijn. Master your mindset en je kan je eigen geluk manifesteren en hoeft nooit meer in (financiële) zorgen terecht te komen. Toch?

Door m’n chronisch ziek zijn, kijk ik er toch iets genuanceerder naar. Want ik zie zoveel mensen om me heen worstelen met hun (lichamelijke of geestelijke) gezondheid of die van hun dierbaren. Ik weet zeker dat een positieve instelling en positieve gedachten helpend zijn voor je gezondheid, maar het kan veel ziektes niet wegtoveren of zorgen dat het je niet overkomt.

Toch wil ik altijd graag begrijpen hoe iets werkt en wat het precies inhoudt voor ik het ‘afschrijf’. Wie weet zit er wel iets van waarde in dat je vooruit kan helpen. Ik was al vaak het boek van Michael Pilarczyk tegengekomen: Master your mindset. Tijd dus voor een boekreview!

Opbouw van het boek Master your mindset

Het boek bestaat uit 4 delen:

Deel 1: over Michael

Je leest hier hoe Michael zelf aan zijn kennis en wijsheid is gekomen en de weg die hij tot nu toe heeft afgelegd. Het gaat erover dat succes het resultaat is van de manier waarop je denkt en de beslissingen die je neemt. Hij heeft een bijzondere weg afgelegd.

Deel 2: de filosofie voor succes en geluk

Belangrijk in dit deel is de filosofie voor succes en geluk. Zijn motto is: Leef je mooiste leven. Geniet, maak plezier, blijf jezelf ontwikkelen, zodat je geestelijk groeit, wees verdraagzaam, leef vanuit liefde en wees vooral dankbaar. Daar kan ik me helemaal in vinden!

Het is belangrijk om te zorgen voor het goede evenwicht tussen je materiële, fysieke, geestelijke en spirituele wereld. Kort samengevat: minder willen, meer bewust zijn en minder streven. Doe wat je leuk vindt, volg je hart en leef vanuit je innerlijk verlangen. Maar ja, hoe doe je dat dan?

Alles wat we zijn, is het gevolg van wat we hebben gedacht

Boeddha

Je krijgt in dit deel een les over de kracht van goede vragen. Welke vragen je jezelf kan stellen om erachter te komen wat je écht wil. En hoe je gekomen bent waar je nu staat. Je krijgt zo meer inzicht in je denkwijze. Want de betekenis die je aan je gedachten geeft, bepaalt hoe je je voelt, reageert en handelt.

Een mooie uitspraak vind ik: “Een goede vraag is een manier op een probleem op te lossen, want een probleem is niets anders dan een vraag waar je nog geen goed antwoord op hebt.” Wel grappig, want iets soortgelijks roepen we ook altijd naar onze zoon als hij even vastzit in negatief denken: “Geen problemen, maar oplossingen!”

Je wordt wat je gelooft: niet wat je hoopt, wat je wenst of wat je wilt. Je wordt waar je diep van binnen echt van overtuigd bent.

– uit Think and Grow Rich

Vind je het lastig om te bepalen wat je nu echt wil? Beantwoord dan eens deze vraag uit het boek:

‘Stel je wint een prijs die bestaat uit 365 vrije dagen en maandelijks 100.000 euro vrij besteedbaar budget op je bankrekening. Wat ga je dan doen? Wat zou je doen als alles mogelijk is?

Ook mindfulness kan je helpen om beter inzicht te krijgen in jezelf. Als je ‘crazy monkey mind’ (zijn woorden, niet die van mij, haha) rustig wordt, is er veel meer ruimte om te ‘horen’ wat je echt wil. En voor veel mensen valt wat je écht wil onder deze 6 basisbehoeften (opgesteld door Tony Robbins):

 • Zekerheid (een zorgeloos bestaan)
 • Afwisseling (anders wordt het te saai)
 • Aanzien (gezien en gehoord worden)
 • Liefde en verbondenheid (anders word je eenzaam)
 • Groei (ontwikkeling zorgt voor voldoening en geluk)
 • Maatschappelijke bijdrage (van betekenis zijn)

Valt wat jij echt wil onder deze basisbehoeften? En weet je wat je echt verlangt? Volgens Michael moet je je dromen als zaadjes zien. Oprecht naar iets verlangen levert je energie op (altijd welkom!). Zie je droom als een eindstation en maak er tussendoelen van (tussenstations), zodat je je verlangen waar kunt gaan maken.

Deel 3: Master your mindset

Het is belangrijk om in te zien hoe jouw conditionering, je denkpatronen en overtuigingen tot stand zijn gekomen. Je gelooft in je eigen (gevormde) verhaal. Het bepaalt hoe je de wereld ziet en de resultaten die je behaalt. Pas als je dingen gaat veranderen, zullen je resultaten ook veranderen.

Maar als je zo graag iets wil veranderen, waarom lukt dit dan soms niet? Dit kan door 2 dingen komen:

 • Je ‘besturingssysteem’ laat het niet toe. Zie het als software die niet wil worden overschreven door een update. (Het is een langdurig, diep ingesleten patroon)
 • Je wil het niet écht. Als je iets écht wil, dan doe je het. Geen excuses, geen smoesjes.

Je leest in dit deel van het boek verder over het verschil tussen lichaam en geest. Dat er onderscheid zit in je bewustzijn (vrije wil) en je onderbewustzijn. Dat het belangrijk is om je (negatieve) gedachten te leren herkennen. Pas als je weet hoe het in elkaar steekt dan kun je er iets aan veranderen.

Je leert over de 2 verschillende mindsets en waarom het belangrijk is om een op groei gerichte mindset te hebben. Zijn uitleg is veel minder zweverig dan ik van tevoren dacht en er is veel wijsheid uit te halen. Ook leer je hoe je kan zorgen voor verandering en je de 2 valkuilen hierin kan omzeilen.

Het stappenplan voor verandering

Je vindt in het boek een duidelijk stappenplan voor neuro-associatieve conditionering. Alleen de naam klinkt al heel officieel toch? 😉 In 6 stappen kom je erachter wat je wilt, hoe je je beperkende patronen kunt onderbreken en met nieuwe krachtige overtuigingen jezelf nieuw gedrag aan kan leren. Zo kom je stapje voor stapje dichter bij jezelf en een krachtige mindset. Master your mindset dus. Heel helpend als je het mij vraagt!

Ook wordt er gekeken naar hoe angst ontstaat en wat het doet. Goed om te weten als je een verandering wil doorvoeren. En daarbij wordt er ook even stilgestaan bij meditatie. Dat dit echt niet alleen voor ‘zweefjurken’ is, zoals Michael het zo mooi schrijft. Door stil te staan bij jezelf en het denken stop te zetten, komt er ruimte voor zoveel meer.

Structuur aanbrengen zorgt voor helderheid en overzicht. En het geeft ruimte voor bewustzijn en inzicht. Laat dat nu je gevoel van zelfvertrouwen en rust versterken. Belangrijk dus!

Wet van aantrekking

En daar komt hij dan: de wet van aantrekking. Het gaat ervan uit dat succesvol worden het resultaat is van denken en doen en begrijpen hoe kosmische krachten voor je kunnen werken. Heel eerlijk, bij kosmische krachten ben je mij een beetje kwijt, maar gelukkig maakt het vervolg het goed:

Er wordt omschreven hoe je jezelf kunt voorstellen als een magneet en dat het daarom belangrijk is om te focussen op wat je wél wil. Je gedachte zorgt voor een actie en met een strategie ga je mensen aantrekken die je in je doel kunnen steunen. Zo maak je de omstandigheden om je doel te bereiken.

Het is dus niet zo simpel als alleen heel hard aan iets denken, je moet ook in actie komen! Ik denk dat het zeker de moeite waard is om eens te proberen wat een verandering in je gedachten kan doen.

Deel 4: de strategie van Master your Mindset

Succes is volgens de schrijver de optelsom van

 • De manier waarop je denkt
 • Vindingrijk zijn, heel veel oefening, een goede voorbereiding, hard werken en een beetje geluk

Hier ben ik het helemaal mee eens. Je vindt in dit hoofdstuk ook 10 vragen om je op weg te helpen en te ontdekken wat voor jou succes zou zijn. En de 12 oorzaken waarom verandering vaak mislukt, zodat je inzicht krijgt in je valkuilen.

Als laatste loop je door de 12 stappenstrategie, waardoor jij echt gaat doen wat je leuk vindt, daar heel goed in kan worden en van gaat genieten.

Is het een aanrader?

Ik vond het boek Master your mindset makkelijk om te lezen en de persoonlijke voorbeelden zorgen ervoor dat je er een goed beeld bij krijgt. Ik vind het altijd mooi om te lezen hoe iemand in zijn kracht gaat staan en dát gaat doen waar hij of zij gelukkig van wordt.

De vele stappen en vragen zetten je echt aan het denken. En hoewel ik af en toe dacht ‘o jee, nu wordt het zweverig’, kwam er daarna weer een hele nuchtere en helpende tekst voorbij, waardoor ik er al snel weer inzat.

Al met al echt een aanrader dus. Ik snap waarom Master your mindset zo’n populair boek is! Je vindt onder andere hier bij bol.com. * (dit is een affiliate link)

No Comments

  Leave a Reply