Lezen vind ik echt super fijn. Nieuwe dingen leren, andere inzichten opdoen en even heel ergens anders zijn door je in een boek te verdiepen. Alleen dat onthouden hè….dat wil vaak maar niet. Het snel vergeten en moeite hebben met concentreren schijnt iets te zijn dat bij fibromyalgie hoort en het heeft zelfs een naam namelijk fibromist. En hoewel ik de naam geweldig gevonden vind, is het hebben ervan wat minder.
Dus ben ik ook erg geïnteresseerd in hoe je je beter kunt concentreren, beter dingen kunt onthouden en je je dingen ook op de lange termijn nog kunt herinneren. Want ken je dat nog: je studeerde voor een examen, maakte het de dag erna helemaal prima, maar na een week kon je je er niks meer van herinneren, haha.
Lezen, weten en niet vergeten
Daarom wist ik meteen, toen ik de titel van dit boek las: dit wordt m’n boek van de maand. Het is geschreven door Mark Tigchelaar. Op de middelbare school had hij veel moeite met leren en later bleek dat dit kwam doordat hij behoorlijk dyslectisch is. Hij wist dat als hij hier niks mee zou doen, hij zijn vervolgstudie niet zou gaan halen. Daarom is hij zich gaan verdiepen in hoe hersenen werken en hoe we meer uit onze hersenen kunnen halen.
Inmiddels heeft hij neuro-psychologie gestudeerd en is hij gespecialiseerd in het verbeteren van prestaties en het optimaal benutten van het brein. Meer dan 100.000 mensen hebben al een training gevolgd over de werking van de hersenen in zijn Focus Academy (voorheen UseClark). En “Lezen, weten en niet vergeten” is 1 van de 5 boeken die hij inmiddels heeft geschreven over meer uit je brein kunnen halen.
Opbouw van het boek
Zijn methode wordt meteen duidelijk aan het begin van het boek. Het start namelijk met 10 tips om zoveel mogelijk uit het boek te halen. Handige tips zoals eerst de inhoudsopgave goed lezen (doe jij dat normaal?) en je bedenken wat je uit het boek wil halen.
Uitdagingen in opnemen, verwerken en toepassen
Daarna vertelt hij schrikbarende en heel herkenbare feiten over hoe het gesteld is met ons opnemen, verwerken en toepassen van kennis. Wist je bijvoorbeeld dat de hoeveelheid informatie die we elke dag tot ons nemen gelijk staat aan de inhoud van ongeveer 174 kranten?! Dat is natuurlijk niet allemaal bij te houden en op te slaan.
En zo beschrijft hij meerdere, heel herkenbare, redenen waarom we uitdagingen hebben in het concentreren, tekstbegrip en onthouden van informatie. Het zal je niet verbazen dat namen en telefoonnummers hoog staan op het lijstje van dingen die we vergeten. Maar wist je ook dat het lezen op beeldschermen voor wel 30% productiviteitsverlies zorgt? En dat scrollen tijdens het lezen een negatieve invloed heeft. Erg interessant dit hoofdstuk!
Clark Kent to the rescue
Gelukkig volgt, na alle bevestiging van hoe slecht het met onze hersencapaciteit gesteld is, ook een belangrijk hoopvol deel van het boek. Namelijk de UseClark methode. Deze methode is vernoemd naar Clark Kent, het alter ego van Superman. Hij kon waanzinnig snel lezen en had een fotografisch geheugen. Willen we allemaal wel, toch?!
De methode UseClark heeft 8 principes waardoor je makkelijker informatie kun opnemen, verwerken en toepassen. Het zijn geen trucjes die je leert, maar het is zo opgesteld dat je het naar eigen inzicht kunt invullen.
Ik vond het een hele geruststelling om te lezen dat hoe goed je hersenen functioneren afhankelijk is van de methode die je gebruikt. En het niet vaststaat door je intelligentie, leeftijd of de kwaliteit van je geheugen. Je hebt dus geen slecht of goed geheugen, maar alleen een ongetraind of getraind geheugen. Er is hoop!
Gebruiken van de principes
De principes worden verder goed uitgelegd. Er is eerst de achterliggende informatie: waarom heb je dit principe nodig? En hoe werkt het in je hersenen? Daarna worden er tips bij gegeven over wat je daadwerkelijk kunt gaan doen. Helaas is de website useclark.com niet meer actief (je wordt doorverwezen naar https://focusacademy.com/) want hier zou een minicursus staan om je ogen in topconditie te houden en die heb ik niet meer terug kunnen vinden.
Ik merkte dat ik alle informatie van de 8 principes heel interessant vond en er veel wijzer van geworden ben. Sommige tips, zoals met een pen meebewegen onder de tekst om sneller te lezen, waren snel toe te passen. Daar zag ik dan ook meteen resultaat van. Bij andere tips merkte ik dat ik het heel interessant vond, maar er nog niks mee gedaan heb. Zoals bijvoorbeeld het trainen om getallen te onthouden, door je aan te leren om getallen om te zetten in beelden.
Eindconclusie
Ik denk dat je, om echt alles uit dit boek te kunnen halen, het beste een training kunt volgen. Dan word je echt aan het werk gezet en ga je oefeningen doen. Nu lees je het en ga je daarna weer door met de rest van je dagelijkse plannen.
Maar ik heb wel degelijk veel van dit boek onthouden (haha, jammer dan fibromist). En ik kan het je dan ook echt aanraden als je, net als ik, houdt van (wetenschappelijk onderbouwde) feiten en onderzoeken en tips waar je mee aan de slag kan.
Ga jij het boek Lezen, weten en niet vergeten lezen? En heb je misschien nog een tip voor me voor een interessant boek over het optimaal gebruiken van je hersenen? Laat het me hieronder even weten of stuur me een mailtje.
Hier vind je het boek en meer informatie op bol.com. Ook kun je het hier meteen aanschaffen.
Fijne dag!
groetjes Evelien
ps. Bovenstaande link naar het boek gaat naar bol.com en is een affiliate link. Als je het boek daar koopt, kost het je niks extra’s, maar krijg ik een kleine commissie van bol.com. Hierdoor help je me een beetje zodat ik regelmatig nieuwe, interessante boeken kan reviewen en blogs met je kan blijven delen en je bent zelf snel op de pagina waar je zijn wil. Win-win toch?!
No Comments