“Is hollen door het leven de enige sport die je beoefent? Ben je op slaapdieet en doe je aan laptop-lunchen en multitasken in de hoop elke dag nog wat extra tijd te winnen?” Deze vragen vind je op de achterflap van dit leuke en interessante boek: Het handboek voor de spitsuurvrouw.
Het is geschreven door Sara van Wesenbeeck. Ze is een life & business coach, professional organizer en spreker. En ze heeft in haar boek veel nuttige en haalbare strategieën verzameld om de spitsuurmomenten in je leven en je werk beter te managen. Dat klinkt veelbelovend toch?! Want met al je taken, rollen en verantwoordelijkheden kan je leven soms als één groot spitsuur voelen.
Handboek voor de spitsuurvrouw
Het is heel verleidelijk om maar te blijven hollen, druk-druk-druk te blijven en je hoofd in het zand te steken. Druk zijn lijkt ook wel een soort statussymbool geworden in deze tijd. Als je druk bent, dan ben je vast ook succesvol en goed bezig. Maar continu druk bezig zijn en jezelf voorbij hollen, dat hou je natuurlijk niet lange tijd vol. Met de tips uit dit boek kun je aan de rem trekken.
Veranderen is niet makkelijk, maar de manier waarop dit boek opgebouwd is, is heel fijn en helpend. Eerst ga je nadenken over hoe het nu gaat en of er dingen zijn die je anders wil doen. Je maakt de stand van zaken op, krijgt nieuwe inzichten en dán ga je actie ondernemen. Op die manier ga je succeservaringen opdoen en die motiveren je om je veranderingen ook vol te houden en je nieuwe doelen te realiseren.
Opbouw van het boek
Je vindt in handboek voor de spitsuurvrouw in elk hoofdstuk kaders met (wetenschappelijke) inzichten en inspiratie uit gesprekken met experts en citaten uit recente studies, boeken en artikelen als aanvulling op de tips en de stappenplannen waar je mee aan de slag kunt.
Een leuk voorbeeld van die inzichten is de uitkomst van een wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat zelfs vogels aan uitstelgedrag doen. Of dat we eigenlijk nu minder uur werken dan vroeger, maar wel veel meer het gevoel van druk zijn ervaren en hoe dit komt.
Het boek begint met een hoofdstuk waarin je nadenkt over of je het écht wel zo druk hebt. En over vervuilde tijd (als je ontspanningsmomenten worden onderbroken, waardoor je niet goed kan opladen of van je vrije tijd kunt genieten) en wat je hieraan kunt doen. Verder gaat het over de taakverdeling in huis en hoe dat bij de meeste mensen geregeld is.
De kunst van het starten, doorgaan en stoppen
In de hoofdstukken daarna worden de 3 gewoontes besproken die een grote impact hebben op je dagelijks leven: starten, doorgaan en stoppen. Hier goed in zijn (of beter in worden) is een fundering waar je alles op kunt gaan bouwen. En het begint met een eerste stap.
De kunst van het starten
Om goed te worden in starten, is het belangrijk om je uitstelgedrag aan te pakken. In dit hoofdstuk wordt duidelijk gemaakt welke factoren een rol spelen bij uitstelgedrag, wat we allemaal uitstellen en hoe je kunt zorgen dat dit geen probleem meer voor je is. Hiervoor worden 4 fijne anti-uitstelstrategieën gegeven.
De kunst van het doorgaan
In dit hoofdstuk leer je wat momentum is en waarom je het goed kunt gebruiken. Je krijgt veel tips over hoe je het kunt creëren en hoe je van momentum kunt overgaan in flow. Dit alles met leuke, herkenbare en praktische voorbeelden.
Ook wordt nog eens duidelijk gemaakt waarom multitasken een illusie is en waarom je veel beter kunt singletasken. En hoe je door batchen, het noteren van je procedures en het oefenen met concentreren en focus, het makkelijker kunt maken om door te gaan.
De kunst van het stoppen
Dit hoofdstuk gaat erover waarom stoppen slim is. Wist jij dat het woord ‘school’ afstamt van het Griekse woord ‘scholé’ en dat het rust en vrije tijd betekent? Het idee hierachter is dat je pas in een rusttoestand tot bezinning en reflectie kunt komen.
Op tijd stoppen is dus slim. Je haalt betere resultaten en er zijn nóg 15 slimme redenen om te stoppen die je in dit hoofdstuk leert. Maar soms moet je nog leren te starten met stoppen. Klinkt ingewikkeld hè, haha. Je krijgt hier veel fijne tips voor.
Spitsuren op verschillende gebieden
In de laatste hoofdstukken worden dan de verschillende gebieden doorgenomen waar een spitsuurvrouw mee te maken krijgt. De ochtendspits thuis, spitsuur op het werk, de avondspits, spitsuur in het weekend en bijzondere spitsuren, zoals vakantie of rond je zwangerschapsverlof. Voor elk soort spitsuur krijg je uitleg, inspiratie en tips en stappenplannen hoe je ermee om kunt gaan.
Goede gewoontes
We voeren wel 95% van onze handelingen automatisch en onbewust uit. De kunst is dan ook om genoeg goede gewoontes te hebben (waar je niet meer over na hoeft te denken en die je geen wilskracht kosten) waardoor je zo efficiënt en stressvrij mogelijk je dag door komt.
In dit hoofdstuk wordt er daarom aandacht besteed aan keystone habits, waar je op moet letten voordat je met een nieuwe gewoonte start en wat belangrijk is op weg naar je doel. En met de tips uit dit hoofdstuk kun je dan echt vooruit. Weg met dat gevoel van spitsuur!
Wat vind ik ervan
Ik vind het een interessant, praktisch en prettig geschreven boek. De opbouw is heel logisch en duidelijk en door de afwisseling van inzichten, inspiratie en opdrachten blijft het fijn om te lezen en kun je er echt wat mee.
Zit je voor je gevoel vaak in een spitsuur? Dan raad ik je het boek “Het handboek voor de spitsuurvrouw” (aff.) zeker aan!
Volgende maand weer tijd voor een nieuw boek van de maand. Heb je een boek dat je leuk lijkt voor een review, let me know!
Groetjes Evelien
No Comments