Lezen & Leren

Grip – Boek van de maand

Foto van boek Grip - boek van de maand

Als ik er de ruimte voor had, dan wist ik het wel. Dan zou ik een enorme boekenkast hebben vol met de leukste, leerzaamste en fijnste boeken. Je weet wel, zo eentje met een ladder. 😄 Helaas, die ruimte is er niet, maar met e-books en de bieb kom ik in gelukkig toch aan genoeg leesvoer zonder dat m’n huis dichtgroeit.

Grip: waar gaat het over?

Deze week een boek dat zeker niet mag ontbreken in je leeslijst. Namelijk Grip van Rick Pastoor. Het heeft als ondertitel “Het geheim van slim werken” en het belooft je stap voor stap slimmer te werken, groter te denken én je plannen te verwezenlijken. Klinkt goed toch? 😁

De schrijver, Rick Pastoor, was jarenlang ‘hoofd product’ bij Blendle. Hij moest iets nieuws verzinnen om de werkdruk in dit snelgroeiende bedrijf bij te kunnen benen. Daarom heeft hij in die tijd veel nagedacht over hoe je niet méér hoeft te werken, maar slimmer kan werken, omdat je je tijd nu eenmaal maar één keer kan besteden. Dat is dan ook de rode draad in zijn boek geworden.

Het is vooral voor jou geschikt als je een handige methode en tips zoekt om meer grip op je agenda, takenlijst en e-mail te krijgen. En als je wilt leren hoe je doelen kunt stellen en hoe je dit allemaal op een goede manier kunt reviewen.

3 verschillende delen

Het boek bestaat uit 3 delen: Grip op je week, Grip op je jaar en Grip op je leven. Dit is een fijne opbouw van zijn methode, want je begint daarmee echt bij de basis. In Grip op je week leer je meer over het slim inzetten van je agenda, takenlijst, e-mail en een wekelijkse review.

In Grip op je jaar lees je hoe je erachter kunt komen wát je wilt en hoe je doelen kunt stellen om dit te bereiken. Je krijgt hulp bij het maken van een jaarplan en het vinden van een accountability partner.(als je dat wil natuurlijk 😄)

Als laatste gaat het over Grip op je leven. Daarin leer je vaardigheden als slimmer luisteren, strategisch denken en ontdek je hoe je grotere plannen maakt.

Indeling van de hoofdstukken

Elk hoofdstuk is voorzien van opsommingen, verklarende tekeningen en voorbeelden (zoals bijvoorbeeld een dag- en een weekplanning). Ik vond het daardoor fijn leesbaar en het is leuk om er zijn eigen praktijkvoorbeelden bij te zien.

Een kijkje nemen in iemands agenda en zien hoe hij of zij de dag indeelt, ik hou ervan, haha. Ik blijf het iets geks vinden: iedereen heeft dezelfde 168 uur in de week om te besteden, maar de invulling ervan kan zo anders zijn. En ook zo anders voelen. De een heeft altijd het gevoel van tijd tekort en de ander niet, terwijl ze misschien even druk bezig zijn….Maar goed, ik dwaal af, verder over het boek. 😁

De hoofdstukken hebben verder veel praktische stappenplannen en vragen waarmee je aan de slag kunt. Bijvoorbeeld een handige vragenlijst waarmee je een beter beeld krijgt wat voor jou een ideale (werk)week zou zijn. En een vragenlijst om een jaarlijkse review mee te kunnen doen, waardoor je voor jezelf helder krijgt wat voor jou belangrijk is en wat al lukt en wat nog niet. De stappenplannen gaan bijvoorbeeld over het omgaan met je e-mail.

Wat ik ook handig vind aan het boek is dat elk deel eindigt met: aan de slag met deel (1, 2, 3). Hierin zie je kort de belangrijkste informatie van dat deel en daaronder handige actiepunten om meteen uit te gaan voeren. Heel fijn als een boek dat heeft, want dan kun je het tenminste ook makkelijk in de praktijk gaan brengen.

Wat vond ik er van

Ik denk dat ik hierboven al veel redenen heb genoemd waarom het boek Grip écht het lezen waard is. Ik denk dat Rick heel goed waarmaakt wat hij hoopt te bereiken: Je te helpen om slimmer te werken en meer overzicht te hebben, zodat je ook je doelen kunt gaan bereiken en daarna zelfs groter kan gaan denken.

Zelf merkte ik wel dat ik vanaf een stuk in deel 2 over het doelen stellen en het reviewen het allemaal een beetje veel vond. Alle vragen die je jezelf kunt stellen en de verschillende momenten van reviewen kunnen overweldigend voelen. (Review per week, maand, kwartaal en jaar) Toen ik het boek een poosje had laten liggen en het voor een 2e keer las, had ik dat gevoel al minder. “It has to grow on you” dus, haha.

Ik wist van een aantal onderwerpen al het nodige af en herkende ook invloeden van verschillende productiviteitsexperts, maar hij heeft hier een hele fijne eigen methode van gemaakt. Dus heb ik er zeker nog veel uit kunnen halen. Als je nog niet veel over dit onderwerp hebt gelezen, dan is het ook een heel toegankelijk boek.

Leuke tip

Als je het boek gelezen hebt, kun je je ook nog opgeven voor een wekelijkse mail waarin onderdelen van het boek uitgelicht worden en je geholpen wordt om het ook echt toe te passen. Ik vond het een leuke en leerzame mailreeks en daarmee een fijne aanvulling op het boek.

Ook kun je als medewerker van een organisatie zonder winstoogmerk het e-book en de bijbehorende e-mails gratis toegestuurd krijgen per mail. Dat kan via deze link: grip voor non-profits. Mooi vind ik dat!

Ik hoop dat ik je een goed beeld heb gegeven van het boek en je zo weer een leuke aanwinst erbij hebt voor op je leeslijst. Je koopt Grip bijvoorbeeld hier. Laat het me gerust weten als je nog vragen hebt. Ook als je een ander boek hebt waar je benieuwd naar bent, misschien kan ik dat wel reviewen.

Een fijne dag en veel leesplezier!

Groetjes,
Evelien

P.s. 1.
Heb je de smaak van de boekreview te pakken gekregen? Misschien heb je mijn blog over “Alles is Uitvogelbaar” van Marie Forleo nog niet gelezen. Je vindt ‘m hier.

P.s. 2.
De link naar Bol.com is een affiliate link, maar het beïnvloedt mijn oordeel over het boek niet. Ik deel hier alleen boeken waarvan ik écht denk dat ze voor jou het lezen waard zijn. 💪


No Comments

    Leave a Reply