Lezen & Leren / Productief & Efficiënt

Focus! – Boek van de maand

Focus! Blog boek van de maand Eefficiënter

Ik las laatst dit interessante boek en dacht: het is weer eens tijd voor een boek van de maand. En deze kan heel waardevol voor je zijn. Zoals je misschien al eerder voorbij hebt zien komen, is mijn motto: Meer kunnen met minder moeite. Productiviteit, maar dan wel in een goede balans! Heel belangrijk als je rekening moet houden met een chronische ziekte of beperkte belastbaarheid.

Het motto van het boek Focus! is ‘Minder doen, meer bereiken‘ en dit sluit hier heel mooi op aan. Want hoe lastig is het niet om een goede focus te houden met ál die informatie, telefoontjes, taken en andere dingen die dagelijks op je af komen? Hoe weet je dan waar je mee bezig moet zijn, zonder helemaal leeg te lopen?

Wil je meer kunnen doen met minder moeite dan is het hebben van een goede focus tijdens je belastbare uren erg handig en belangrijk.

Focus is heel eenvoudig

In dit boek hoef je geen uitgebreide, lastige theorieën te verwachten. Al meteen wordt duidelijk dat het maar gaat om 2 punten die belangrijk zijn:

  1. Vaststellen wat essentieel is
  2. Alles elimineren wat daarbuiten valt

Als je hier goed in wordt, voel je je gelukkiger, minder gestrest en productiever.

Klinkt simpel toch? Toch is goed kunnen focussen voor veel van ons lastig. Je wil vaak teveel tegelijk, vindt het lastig om grenzen aan te geven (en soms ook om ze zelf te voelen) en hebt het gevoel dat je alle ballen hoog moet houden.

Gelukkig is hier wel iets aan te doen. Inzicht krijgen in hoe je dingen nú doet, is daar een fijne 1e stap voor. En allemaal praktische voorbeelden nemen je mee in hoe je dit vervolgens kan tackelen.

6 principes van simpele productiviteit

Volgens Leo Babauta (de schrijver en eigenaar van de blog Zen Habits) zijn er 6 principes van simpele productiviteit. Ik zal ze hier kort even noemen, maar lees het boek Focus! * vooral ook zelf als je merkt dat je hiermee aan de slag wil gaan of er meer over wil leren. (* Deze link is naar een 2e-hands boek bij Bol.com, ik las het zelf via de bibliotheek)

  1. Stel grenzen
    Leer bij alles wat je doet grenzen aan te brengen. Je vindt hier veel vragen over hoe je kan bepalen wat het meeste impact heeft om te doen en waar je meer of minder tijd aan zou willen besteden. Zoals denken over je mail, dagelijks terugkerende taken, de projecten op je bord, je schermtijd, verplichtingen en nog veel meer.
  2. Bepaal wat de essentie is
    Als je weet wat het belangrijkste is, dan kun je met weinig middelen veel effect krijgen. Je haalt zo het meeste uit je tijd en energie. Je moet hiervoor wel goed uitzoeken wát overbodig is, anders haal je dingen weg die belangrijk kunnen zijn. In dit hoofdstuk ook weer veel vragen en tips die je daarbij kunnen helpen.
  3. Vereenvoudig
    Je gaat nu weghalen wat niet essentieel is en daarmee vereenvoudig je al veel.
  4. Simpele focus
    Als je effectiever wil worden in wat je doet, dan is focus heel belangrijk. Je leest hier fijne tips over single-tasken en meer in het hier en nu leven. Heel veel gaat over bewustwording van je gedachten, geduldiger met jezelf zijn, en fijne routines voor jezelf creëren. Ik vind dit een hele fijne insteek die je op de lange termijn ook erg gaat helpen!
  5. Leer nieuwe gewoonten aan
    Dingen veranderen is ook nieuwe gewoontes aanleren. En dan kun je het jezelf maar beter zo makkelijk mogelijk maken. In dit hoofdstuk leer je hoe je 1 gewoonte per keer aanpakt en hoe je zorgt dat de kans van slagen zo groot mogelijk is. Dit kunnen gewoontes zijn als: iedere ochtend je 3 belangrijkste taken van de dag vaststellen, je inbox leegmaken, nee zeggen tegen verplichtingen of verzoeken die niet op je lijstje staan of iedere dag een kwartier opruimen in je huis
  6. Begin klein
    Dit boek is echt fijn als je van nature al best streng voor jezelf kan zijn of wel ‘even’ wil doorzetten. Het zet je echt aan om niet te grote stappen tegelijk te willen nemen. Je leest waarom het juist goed is om stap voor stap veranderingen aan te brengen. Je kans van slagen is een stuk groter, je raakt niet gefrustreerd en je kan trots zijn op de dingen die je bereikt en het goede gevoel dat je erbij krijgt.

Focus in de praktijk

In deel 2 ga je praktisch aan de slag met deze 6 principes.

Als eerste ga je aan de slag met simpele doelen en projecten. Hiervoor gebruik je een doel-voor-doelsysteem. Op deze manier ben je steeds maar met 3 projecten tegelijk bezig. Pas als je deze afgerond hebt kies je er 3 nieuwe. Je vindt hier veel handige tips over hoe je dit aanpakt.

Daarna is het tijd voor simpele taken. Zoals het bepalen van je 3 belangrijkste taken van de dag en taken batchen (in groepjes verwerken).

Simpel tijdmanagement is ook belangrijk. Hoe ga je aan de slag met je taken. Hoe maak je bijvoorbeeld je e-mailbeheer simpeler, ga je beter om met je internetgebruik, archiveren en je verplichtingen.

Maar ook hoe je een simpele dagelijkse routine kan starten, zoals een fijn ochtendritueel. En hoe je orde kan scheppen in je werkruimte.

Maar vooral ook hoe doe je dit rustig aan. Het gaat niet om meer doen in minder tijd, maar de juiste dingen doen op een betere manier. En hoe je daarbij ook zorgt voor een goede gezondheid.

Als laatste een heel hoofdstuk over motivatie. Je leest hier 20 manieren om je motivatie vast te houden als de twijfel toeslaat. Erg handig, want dit moment heeft iedereen wel eens (of vaker, haha).

Review

Als je je werk makkelijker wil maken en minder wil doen, maar meer wil bereiken, dan is dit boek echt een aanrader. Het heeft korte hoofdstukken, veel vragen en praktische voorbeelden waar je mee aan de slag kan en de tips voelen ook haalbaar.

Soms is er wat veel herhaling, maar dit hoeft niet per se verkeerd te zijn. Soms heb je het ook gewoon nodig om iets vaker te horen, voor het ook echt ‘landt’. Ik kreeg in ieder geval veel zin om met de inhoud aan de slag te gaan.

Laat je me weten wat jij ervan vindt?
(En wil je nog meer handige boekreviews lezen? Dan vind je ze hier: Boek van de maand)

No Comments

    Leave a Reply