Nee zeggen kan best een dingetje zijn. Je wil iemand niet teleurstellen, je voelt je overvallen, je weet eigenlijk zelf niet zo goed wat je wél wil of je denkt dat iets nu eenmaal zo hoort. Maar geen Nee durven zeggen, kan je erg in de weg zitten en veel energie kosten.
Waarom De kracht van het Nee
Er zijn dus heel veel redenen waarom geen Nee zeggen een eerste reactie kan zijn. Maar het kan ook anders! Daarom leek dit boek over De kracht van het Nee me interessant. De ondertitel is: Geluk zit in een klein woordje. Dat belooft wat!
Het is geschreven door een echtpaar: James Altucher (een succesvolle ondernemer, blogger en schrijver) en Claudia Azula Altucher (lerares in yoga, meditatie en filosofie). Je kan wel zeggen dat ze flink wat hebben meegemaakt en dit lees je ook regelmatig in het boek terug. Later meer hierover.
De opbouw van het boek
Met maar 175 bladzijdes ben je best snel door dit boek heen. Het begint met Het grondrecht om nee te zeggen. Hierin lees je 11 belangrijke redenen waarom je recht hebt om nee te zeggen (met een uitleg erbij), zoals: “Je hebt het recht op gezonde relaties en echte liefde”, “Je hebt het recht om je talenten te gebruiken en overvloed in je leven te creëren” en “Je hebt het recht om je tijd te nemen”.
Ik vond dit een waardevol stukje, omdat het heel overzichtelijk alle punten op een rij zet waarom je meer en vaker recht hebt om Nee te zeggen dan je zelf vaak denkt. Daarna krijg je een uitleg over hoe je het boek het beste kunt lezen en wat je ermee kunt bereiken.
Alle niveaus van Nee
Vervolgens starten de schrijvers met het uitleggen van de verschillende niveaus van het Nee. In elk hoofdstuk daarna wordt 1 van de 7 niveaus besproken:
- 1e niveau: Het nee dat kiest voor het leven
- 2e niveau: Het nee dat echte liefde, creativiteit en overvloed brengt
- 3e niveau: Nee zeggen tegen wat mensen zeggen
- 4e niveau: Nee zeggen tegen boosheid uit het verleden
- 5e niveau: Nee zeggen tegen schaarste
- 6e niveau: Nee zeggen tegen ruis
- 7e niveau: Nee zeggen tegen ‘mij’
En ze sluiten af met het Ja zeggen tegen je nieuwe vermogens. Je vindt er een hele lijst met vragen die je zou kunnen hebben over het maken van een nieuwe start en het veranderen van je gedrag, inclusief de antwoorden hierop.
Is het ’t lezen waard
Heel eerlijk, ik vond het best een gek boekje. Soms zat ik er helemaal in en las ik inzichten waar ik echt iets aan had. Maar op andere momenten was ik de draad kwijt of stonden er zinnen in die ik wat heftig of ‘zweverig’ vond. (Je moet hier van houden denk ik) Een zin als: “De Geest wil ons duidelijk maken wat we hier te leren hebben” of “Het is onze opdracht als mens om in harmonie te leven met onze eigen trillingsfrequentie”.
Wat het lezen ook niet makkelijker maakt, is dat het erg in spreektaal geschreven is. Het is alsof een gesprek tussen James en Claudia (of 1 van de 2) opgenomen is en vervolgens uitgetypt. Daarbij gaat het wel eens van de hak op de tak.
En het bevat best wel heftige, uitgebreide ervaringen van beiden. Zo hebben ze allebei een doodswens gehad en meteen in het hoofdstuk over het 1e niveau begint het daarmee. (Het nee dat kiest voor het leven) Je vraagt je dan echt wel even af in wat voor een boek je terecht bent gekomen.
Wat je eruit kan leren
Toch zitten er genoeg positieve punten aan om het wel uit te lezen. Bijna elk hoofdstuk bevat oefeningen waardoor je jezelf beter leert kennen en waarmee je je eigen belemmerende overtuigingen of moeite met nee zeggen aan kunt pakken.
En het is ook positief om eens bewust bezig te zijn met Nee zeggen. Wanneer vind je dat moeilijk, zou je het misschien meer kunnen doen en hoe denken anderen (in dit geval de schrijvers) daarover? Als je dus door de soms wat rommelige en ‘heftige’ manier van schrijven heen kan lezen is het toch nog een aanrader.
Je vindt het boek onder andere hier bij bol.com. (aff.)
Ik hoop dat ik je weer wat leesinspiratie heb gegeven! Heb jij een boek waarover je graag een boekreview zou willen lezen, laat het me gerust weten. Dat kan hieronder in de comments of via de mail.
Fijne dag!
Evelien
No Comments