Als me iets duidelijk is geworden de laatste jaren dan is dat wel dat je je tijd kan “managen” tot je een ons weegt, maar als het niet goed zit met je energie, dan heb je daar helemaal niks aan. Daarom was ik meteen geïnteresseerd toen ik dit boek tegenkwam. Het heeft als titel: “Altijd Scherp. Manage je energie, niet je tijd. Het geheim van High Performance.”
Altijd scherp
Nu heb ik niet de illusie dat ik met m’n chronische pijn en vermoeidheid High Performance ga bereiken, haha. Maar ik ben wel onvermoeibaar nieuwsgierig naar hoe je meer kan doen met minder moeite. En dus ook hoe je het meeste kunt halen uit de energie die je beschikbaar hebt. En dat deel ik graag met je, dus daar gaan we.
Aanleiding voor het boek
Het boek Altijd Scherp is geschreven door Jim Loehr en Tony Schwartz. Twee vrienden die beiden vanuit een andere invalshoek werkten en besloten dat dit gecombineerd nog meer effect zou kunnen hebben. De een begeleide 25 jaar topsporters om het meest uit hun mogelijkheden te halen en de ander deed onderzoek naar waaruit een voldoening gevend, productief en goed leven bestaat. Dit combineerden ze naar Full Engagement: een model om zo optimaal mogelijk te kunnen presteren en je energie zo goed mogelijk te beheren.
Nu klinkt dit misschien allemaal wat “topsportachtig”, maar dat valt reuze mee. Ik heb veel interessante inzichten uit het boek gehaald, die ook fijn zijn als je beperkt bent in energie, lichamelijke mogelijkheden of tijd. Ik zal er hier een aantal met je delen en je laten weten wat de plus- en minpunten van het boek zijn.
De opbouw van Altijd Scherp
Het boek belooft je een stappenplan om:
- Je 4 belangrijkste bronnen van energie te managen, namelijk fysiek, sociaal, mentaal en spiritueel.
- Je energieverbruik te compenseren met herstel en energievernieuwing. (Wist je bijvoorbeeld dat je na een nacht slecht slapen beter 30 minuten kan sporten dan een uur te slapen?)
- Patronen in je dag- en weekritme te bouwen die voor een betere energiebalans zorgen.
- Beter om te gaan met hogere werkdruk en een goede balans in werk/privé te vinden.
Deel 1: de dynamiek van full engagement
In het eerste deel wordt uitgelegd waarom niet tijd, maar energie je belangrijkste hulpbron is. Je krijgt hierbij een voorbeeld van een man waarbij het op veel gebieden niet goed gaat. Zowel voor zichzelf, zijn gezin en zijn werk zorgt hij niet goed en dit heeft de nodige consequenties. Ik denk dat deze voor veel mensen herkenbaar zijn.
De schrijvers laten duidelijk zien hoe hij geholpen is om dit om te draaien en wat hij daarvoor heeft gedaan. Die praktijkvoorbeelden maken zo’n boek altijd fijner en duidelijker om te lezen vind ik. Het is makkelijker om je in te leven in wat ze bedoelen met hun full engagement plan.
Ook worden alle 4 verschillende soorten energie besproken en hoe je deze kunt versterken. En de 4 principes die je helpen om je energie beter te managen. Een interessant stuk! Deze 4 principes zijn:
- Je moet de 4 verschillende soorten energie allemaal gebruiken: fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel.
Het een kan niet zonder het ander en ze beïnvloeden elkaar allemaal. - Omdat je energiereserves afnemen bij over- én onderbenutting, moet je het verbruiken van je energie afwisselen met het aanvullen ervan.
Na een korte tijd volledige inzet (zie het als een sprint), heb je een periode van herstel nodig, zodat je je vervolgens weer op iets nieuws kan richten. Hierin wordt een mooie vergelijking gemaakt met de natuur. Ook daar wordt activiteit en rust afgewisseld, denk maar aan eb en vloed, dag en nacht, de wisseling van de seizoenen enzovoort. Alleen mensen vinden dat ze altijd maar door moeten kunnen gaan. - Om je reserves op te bouwen, moet je je grenzen overschrijden en op een zelfde manier trainen als topsporters dat doen.
Er wordt een vergelijking gemaakt met hoe je je spieren traint. Daarbij belast je het ook steeds iets meer gevolgd door rust om te herstellen. Als je altijd hetzelfde doet, is er geen groei meer. Een beetje stress is dus juist nodig voor groei. (I know, dat klinkt niet best, haha.) - Positieve energierituelen zijn belangrijk – leer specifieke gewoontes voor energiebeheer.
Het idee is dat je niet meer afhankelijk bent van je (beperkte voorraad) wilskracht en zelfdiscipline, maar dat je rituelen je helpen. Fijne inzichten!
We zijn wat we keer op keer doen
Aristoteles
Deel 2: Het trainingsprogramma
In het tweede deel leer je dat zingeving (een plan van aanpak) een belangrijke eerste stap is om beter met je energie om te gaan. Het is een grote bron van energie en kracht en het geeft je focus, sturing, passie en doorzettingsvermogen. Het is belangrijk te ontdekken wat je écht belangrijk vindt (wat zijn je waarden), dat je dingen doet die je voldoening geven en dat je het gevoel hebt iets bij te dragen (voor anderen).
Ook is het belangrijk om te kijken hoe je er nu voorstaat. Hoe ga je op dit moment met je energie om? En wat zijn je barrières? Op welke gebieden is er werk aan de winkel? Je krijgt overal een aantal oefeningen en tips voor.
Als laatste ga je aan de slag met leren over en het maken van positieve (herstel)rituelen. Met een fijn (praktijk)voorbeeld en duidelijke uitleg, kun je hier ook zelf mee aan de gang.
Aanrader of niet?
Heel eerlijk, na de eerste keer lezen had ik niet het idee dat ik alles opgeslagen had. Gelukkig maak ik altijd aantekeningen van een boek voor een boekreview. (Lang leve de markeerfunctie in m’n e-reader, haha.) Nadat ik die nog een keer of 2 door had genomen, was het al een stuk duidelijker en leerde ik steeds weer wat bij.
Altijd Scherp is dus echt een boek om aandachtig in stukjes te lezen en nog een keer in terug te bladeren. Je haalt er dan steeds weer wat nieuws uit. Als je wil weten hoe je beter om kunt gaan met je energie dan is het zeker het lezen waard!
Door de opsomming van hun full engagement programma (dat mensen “live” bij ze kunnen volgen) en de vele voorbeelden van hun werk met cliënten neigt het soms een beetje naar een manier om nieuwe cliënten aan te trekken, maar het boek biedt je ondanks dat veel helpende informatie over het omgaan met je energie. Een aanrader dus!
Hier kun je het onder andere hier vinden.
Ik hoop dat je iets aan deze boekreview gehad hebt.
Fijne dag en tot een volgende blog!
groetjes Evelien
P.S. Bovenstaande link naar het boek gaat naar bol.com en is een affiliate link. Als je het boek daar koopt, kost het je niks extra’s, maar krijg ik een kleine commissie van bol.com. Hierdoor help je me een beetje zodat ik regelmatig nieuwe, interessante boeken kan reviewen en blogs met je kan blijven delen en je bent zelf snel op de pagina waar je zijn wil. Win-win toch?!
P.P.S Wil je niks meer missen? Abonneer je dan hier op m’n nieuwsbrief:
En wil je nog meer boekreviews lezen? Je vindt ze hier.
No Comments