Lezen & Leren / Overzicht & Plannen

Alles op een rijtje – Boek van de maand

Boek van de maand Alles op een rijtje

Het is weer tijd voor een Boek van de maand en deze keer heb ik een boek gevonden waar je echt alles in kan lezen over het maken en slim gebruiken van lijstjes, namelijk ‘Alles op een rijtje‘ van Paula Rizzo.

Waarom Alles op een rijtje

Als je net als ik dol bent op lijstjes maken of je graag meer orde in je hoofd en je leven zou willen, dan is dit boek een aanrader. De schrijfster Paula Rizzo is een best-selling auteur, televisieproducent, helpt ondernemers met hun mediastrategie en houdt daarnaast haar site: www.listproducer.com bij. Ze schrijft over productiviteit en lijstjes gebruiken om je beste leven te leiden. Met zoveel ballen om in de lucht te houden, is ze een goed voorbeeld van hoe je lijstjes in kan zetten om overzicht en balans te houden!

De opbouw van het boek

In het boek lees je over:

  • Wat lijstjes voor je kunnen doen
  • Dat niet alle lijstjes op dezelfde manier tot stand komen
  • 101 manieren om lijstjes te maken
  • Hoe je met lijstjes meer succes op je werk kan hebben
  • Hoe je het leven thuis makkelijker maakt
  • Je lifestyle managen met lijstjes
  • Je leven uitbesteden

Ze vertelt waarom je je door het maken en gebruiken van lijstjes helder, zelfverzekerd en in balans kan voelen en dat je echt wel én creatief én georganiseerd kan zijn. Dat je niet bang hoeft te zijn om je vrijheid of creativiteit kwijt te raken als je gebruik maakt van lijstjes.

De voordelen van het maken van lijstjes

Alles op een rijtje laat je zien wat de voordelen van het maken van lijstjes zijn. Ik kon er een heel aantal afvinken:

  • Ze nemen je angst en zorgen weg dat je misschien iets vergeet
  • Ze stellen je in staat om iets te Doen in plaats van te Onthouden
  • Je kunt je beter focussen op wat er echt toe doet
  • Delegeren gaat makkelijker
  • Je leven is makkelijker te maken door het automatiseren van taken
  • Het geeft een goed gevoel om iets af te strepen: je hebt iets bereikt
  • Je krijgt meer gedaan en het versterkt je gevoel van eigenwaarde
  • Je bent beter voorbereid door het maken van lijstjes

Klinkt goed toch?! Je leert in het boek ook dat er een verschil is tussen een lijstje en een checklist. Een checklist is een formule om iets te bereiken en een middel om fouten te voorkomen. Een lijstje kan een to-dolijst zijn, een voor- of nadelen lijst, een cataloguslijst (bv nog te lezen boeken of te bezoeken plaatsen) of iets anders.

Verschillende soorten lijstjes

De verschillende soorten lijstjes worden uitgelegd en je vindt er handige voorbeelden van. Heb je bijvoorbeeld als eens van een levenlijst of een ontvanglijstje gehoord? Ook lees je welke stappen je kan volgen wanneer je een lijstje gaat opstellen:

  1. Kies: start je je lijstje op papier of digitaal
  2. Begin met je lijstje (met een braindump en de wie, wat waar, wanneer, waarom vraag)
  3. Herzie je lijst
  4. Slaap er een nachtje over
  5. Weeg je mogelijkheden af (doe onderzoek en stel vragen)
  6. Praat erover

Verder lees je hoe je een ultieme to-dolist maakt en hoe je een betere lijstjesmaker kan worden door te evalueren, consolideren en delegeren. Maar ook door jezelf te belonen en je te helpen herinneren aan wat je van plan bent.

En heb je wel eens gehoord van Backtiming? Ik schreef er in deze blog over het maken van een slimme planning ook over. Het is een slimme manier om ervoor te zorgen dat je genoeg tijd hebt voor alle dingen die je op je lijst hebt gezet.

Lijstjes op je werk en thuis

In deze hoofdstukken leer je hoe je lijstjes slim in kan zetten op je werk. Hoe je makkelijker samen kan werken, vergaderingen kan organiseren en aan projectmanagement kan doen. Maar ook hoe je karweitjes in huis makkelijker maakt, een wekelijkse check-in kan houden met je gezin/partner en alles kan regelen van je boodschappen en gezondheid tot je geldzaken.

En ze schrijft zelfs over hoe je je sociale leven en je levensstijl kan managen met lijstjes. Dit hoofdstuk vond ik soms wel ver gaan, omdat ze het bijvoorbeeld heeft over een lijstje maken met onderwerpen waarover je wil praten met vrienden. Maar misschien is het juist ook wel een fijn geheugensteuntje.

Het hoe en waarom van uitbesteden

Alles op een rijtje krijgen, bereik je ook door slim uitbesteden. Daarom is er een heel hoofdstuk in het boek aan gewijd. Je leest hier wat de voordelen zijn van uitbesteden, wat en hoe je kan uitbesteden en wat het je kost. Je vindt er ook slimme tips om te delegeren. Handig als je veel op je bordje hebt!

Digitaal lijstjes maken

Als laatste lees je hoe je je lijstjes digitaal kan bijhouden. Wat de voors en tegens ervan zijn en welke handige sites en apps je ervoor kan gebruiken. Ik ben altijd dol op dit soort tips en deel ze daarom ook graag op mijn Instagramaccount: Eefficiënter.

Aanrader of niet?

Alles op een rijtje is zeker een aanrader. Je bent snel door het boek heen, je vindt er leuke en handige inspiratie voor het maken van lijstjes en het gebruiken van apps en je krijgt een goed idee van waarom het maken en gebruiken van lijstjes slim is. Op haar site vind je verder nog een gratis toolkit voor het maken van lijstjes.

Ga jij ‘m lezen? Je vindt hem onder andere hier bij bol.com. * (dit is een affiliate link)

Fijne dag!
Groetjes Evelien

No Comments

    Leave a Reply